Μπορείς να φτιάξεις τη δική σου τύχη;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο τυχεροί από άλλους; Μπορεί να αλλάξει κανείς τον τρόπο που του χαμογελά η τύχη; Το Eight ερευνά

Πόσο πιο τυχερός από κάποιους άλλους μπορεί να είναι κανείς; Όταν το αναλογιζόταν τον πρώτο αιώνα μετά Χριστού ο ρωμαίος φιλόσοφος Σένεκας θεώρησε ότι ο τύχη είναι «κάτι το οποίο συμβαίνει όταν η προετοιμασία συναντά τη μοναδική ευκαιρία». Έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια και η αναζήτηση του τρόπου να είναι κανείς τυχερός συνεχίζεται – ή αλλιώς συνεχίζεται η αναζήτηση της μεγιστοποίησης της ανταπόδοσης όταν η τύχη κάνει αιφνιδίως την εμφάνιση της.

O Greg Raymer, ο οποίος κέρδισε το 2004 το World Series of Poker, σύλλεξε σχεδόν $6 εκατομμύρια σε μια μικρής χρονικής διάρκειας καριέρα στα τυχερά παιχνίδια. Πλέον δεν κάθεται σε τραπέζι εάν δεν έχει τοποθετήσει μπροστά του ένα απολίθωμα τριών εκατομμυρίων χρόνων για να του φέρει τύχη.

"Μακροπρόθεσμα μετράνε οι ικανότητες," λέει ο Raymer. "Αλλά σε κάθε εκδήλωση – ακόμη και σε εκδηλώσεις δύο εβδομάδων – χρειάζεται μια δόση τύχης για να κερδίσει κανείς.

Ο Anthony Curtis, ο επιμελητής έκδοσης του Las Vegas Advisor και ένας από τους κορυφαίους εμπειροτέχνες στο χώρο του τυχερού παιχνιδιού συμφωνεί απόλυτα και δηλώνει "το πόκερ συνδυάζει την ικανότητα με την τύχη, ίσως καλύτερα από κάθε άλλο παιχνίδι, και αυτό ίσως εξηγεί γιατί είναι τόσο δημοφιλές,".  
"Από τους 6,500 συμμετέχοντες (στα World Series), μόνο το δέκα τοις εκατό διαθέτει ικανότητες υψηλού επιπέδου και έτσι ακόμα και άγνωστοι τυγχάνει να φτάσουν μακριά. Βέβαια θα μπορέσετε να διακρίνετε τους έμπειρους παίκτες όταν απομείνουν περίπου 100 παίκτες. Στο πόκερ μπορεί βραχυπρόθεσμα να ωφεληθεί κανείς από την τύχη αλλά μακροπρόθεσμα υπερισχύουν οι ικανότητες." 
Το κόλπο είναι να έχει κανείς την ικανότητα να εκμεταλλευτεί την τύχη που του χαμογελά. Υπάρχει όμως τρόπος να βελτιώσει κανείς την τύχη του; Ο καθηγητής Richard Wiseman, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο του Hertfordshire, είναι πεπεισμένος ότι υπάρχουν τρόποι για να επηρεάσει κανείς την τύχη του. Συγκεκριμένα, αφού μελέτησε το θέμα για πάνω από μια δεκαετία, ήταν τόσο πεπεισμένος, ώστε αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο, τον Παράγοντα της Τύχης (The Luck Factor). 

Η έρευνα του καθηγητή Wiseman περιείχε την μελέτη εκατοντάδων ανθρώπων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε αγγελίες σε εφημερίδες και οι οποίοι ένιωθαν τυχεροί ή άτυχοι. 
Ο καθηγητής προχώρησε σε συνεντεύξεις αναδεικνύοντας τις ζωές τους και συμπεριλαμβάνοντας τους σε πειράματα. 
"Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν επίγνωση για τα αίτια της τύχης τους, οι σκέψεις και οι συμπεριφορές τους ευθύνονταν για την καλή ή κακή τους τύχη" μας ενημερώνει ο καθηγητής Wiseman." Προσπαθήστε με αυτό το πείραμα να αλλάξετε φαινομενικά τις ευκαιρίες σας. Οι τυχεροί άνθρωποι προσπαθούν επίμονα να πέσουν πάνω σ’ αυτές τις ευκαιρίες, ενώ οι άτυχοι άνθρωποι δεν προσπαθούν. Αυτό το πείραμα διεξήχθη ώστε να αποδειχτεί εάν αυτό οφείλεται στις διαφορές στη δυνατότητα εντοπισμού τέτοιων ευκαιριών από τους συμμετέχοντες. 

"Έδωσα και στις δύο ομάδες, στους τυχερούς και στους άτυχους, μια εφημερίδα και τους παρακάλεσα να την ξεφυλλίσουν και να μου πουν πόσες φωτογραφίες έχουν εντοπίσει.  
Τοποθέτησα κρυφά ένα μεγάλο μήνυμα στην εφημερίδα το οποίο έλεγε: 'Πείτε σε αυτόν που διεξάγει την έρευνα ότι το είδατε αυτό και θα λάβετε £250.' Αυτό το μήνυμα κατείχε μισή σελίδα και είχε γραφτεί με ιδιαίτερα μεγάλα γράμματα. 
"Το μήνυμα ήταν και για τις δύο ομάδες ολοφάνερο, αλλά οι άτυχοι άνθρωποι δεν το έβλεπαν ενώ οι τυχεροί έδειχναν να επικεντρώνονται σε αυτό. Οι άτυχοι άνθρωποι τείνουν γενικά να είναι πιο νευρικοί από τους τυχερούς και αυτή η ανησυχία τους εμποδίζει να προσέχουν το αναπάντεχο." Η μελέτη του καθηγητή Wiseman ανέδειξε ότι οι τυχεροί άνθρωποι προσελκύουν την τύχη μέσω των τεσσάρων αρχών:

Έχοντας καταλήξει σ΄ αυτή τη θεωρία ο Wiseman δημιούργησε μια ομάδα εθελοντών για να εφαρμόσουν αυτές τις αρχές στη πράξη για τη χρονική διάρκεια ενός μήνα.  
"Τα αποτελέσματα ήταν δραματικά," δηλώνει "οκτώ τοις εκατό των ανθρώπων ήταν πιο χαρούμενοι, πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους και σαφώς ένιωθαν πιο τυχεροί. 
Οι τυχεροί άνθρωποι έγιναν πιο τυχεροί και οι λιγότερο τυχεροί απέκτησαν ένα μικρό μερίδιο τύχης." 
Ο Jeff Staniforth, ένας Αυστραλός μεταφυσικός επιστήμονας, υποστηρίζει τη διένεξη του καθηγητή Wiseman ότι οι τυχεροί άνθρωποι περιμένουν να τους χαμογελάσει η τύχη και είναι πάντα ανοικτοί για νέες προκλήσεις. Δηλώνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να υιοθετήσουν "δυναμικές power εκφράσεις" για να "μεγιστοποιήσετε τη δυνητικότητα του μυαλού σας για να σας χαμογελάσει η τύχη." 
Δηλώνει επίσης: "Θεωρούμε τους ανθρώπους τυχερούς όταν χωρίς να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια τους χαμογελά η τύχη. Η τύχη δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα του Karma ή της σύμπτωσης. 
Πιστεύω ότι αυτοί οι τυχεροί άνθρωποι ασυνείδητα προσκαλούν την τύχη. "Σκέπτονται και συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσελκύουν την τύχη. Μεγάλο μερίδιο σ αυτό έχουν η θετική συμπεριφορά και ο θετικός τρόπος σκέψης, υπάρχει καλύτερος τρόπος να εμπνέει κανείς θετική συμπεριφορά και ο θετικό τρόπο σκέψης από το να χρησιμοποιεί κανείς τις σωστές επιβεβαιώσεις?" 
Αυτές οι επιβεβαιώσεις συμπεριλαμβάνουν τις εξής εκφράσεις:

 

Σύμφωνα με τον Staniforth, ένας Αμερικάνος ο οποίος ξεκίνησε να επαναλαμβάνει τέτοιου είδους εκφράσεις κέρδισε μέσα σε λίγες ημέρες το κρατικό λαχείο. "Κάποιοι θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι το γεγονός είναι σύμπτωση. Άλλοι πάλι θα μπορούσαν να πουν πως είναι προβλέψιμο. Αλλά όπως και να το αποκαλέσει κανείς, σίγουρα αξίζει περαιτέρω έρευνα," λέει ο Staniforth." Υπάρχουν τεχνικές διαβεβαίωσης, οι οποίες μπορούν να σας ενδυναμώσουν στο να πετύχετε πιο εύκολα τις επιθυμίες και τα όνειρά σας με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι σας χαμογέλασε η τύχη. Έχετε τη δυνατότητα να προσελκύσετε την τύχη σε κάθε τομέα της ζωής σας – και να το κάνετε να φαίνεται πανεύκολο."

Ο Steve Kaufmann, πρώην Καναδός διπλωμάτης και νυν επιτυχημένος επιχειρηματίας δηλώνει ότι "ο μεγαλύτερος παράγοντας της επιτυχίας μου είναι ότι στάθηκα τυχερός." Συνέταξε μια λίστα οι οποία περιέχει επτά συνήθειες τις οποίες θα πρέπει να υιοθετήσουν οι άνθρωποι που θέλουν να τους χαμογελάσει η τύχη:  
#1 Να κυνηγάτε την περιπέτεια αλλά μην επενδύετε όλη την περιουσία σας. 
#2 Να εμπιστεύεστε άλλους ανθρώπους. 
#3 Να παίζετε πάντα όσο αντέχετε. 
#4 Να είστε προετοιμασμένος να δώσετε παραπάνω από αυτά που θα λάβετε. 
#5 Να διατηρείσθε σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση. 
#6 Να είστε επικοινωνιακός.  
#7 Μείνετε πιστός στη τέχνη σας.

Οι περισσότεροι παίκτες βιάζονται να κατηγορήσουν την κακιά τους τύχη όταν δεν στέκονται τυχεροί, ενώ θα έπρεπε να κατηγορήσουν τον εαυτό τους. Στην πραγματικότητα δε μπορεί κανείς να επαναπαύεται και να βασίζεται τυφλά στην τύχη του. Ο αρθρογράφος του πόκερ Mark Pilarski δηλώνει: "Όσο πιο έξυπνα παίζει κανείς τόσο πιο τυχερός θα είναι." Η τύχη σίγουρα παίζει το βασικό ρόλο σε τυχερά παιχνίδια και υπάρχει πληθώρα προμηθευτών τυχερών βραχιολιών, φυλακτών, προσωπικών τυχερών αριθμών και κοσμημάτων, τα οποία μπορούν να παροτρύνουν τη Θεά τύχη να τους χαμογελάσει.

Κάποιοι άνθρωποι βασίζονται ακόμη και σε αριθμούς που βρίσκουν τυχαία σε τυχερά κουλουράκια. Πράγματι το 2005 εντός μιας εβδομάδας 110 άτομα κέρδισαν μεταξύ $100,000-$500,000 στο λόττο, το οποίο παίζεται σε 29 χώρες στις ΗΠΑ, επιλέγοντας πέντε αριθμούς που βρήκαν σε τυχερά κουλουράκια, τα οποία παρασκευάστηκαν από ένα εργοστάσιο στο Long Island, New York.

Για αυτούς που πιστεύουν στην τύχη υπάρχει μια αμερικάνικη εταιρεία, η οποία σχεδιάζει το δικό τους αστρολογικό "τυχερό χάρτη" βασισμένο σε μια "βάση δεδομένων πέντε εκατομμυρίων γραμμών με πληροφορίες για τους παράγοντες νίκης," καθώς και την κίνηση των πλανητών. (Για την αποποίηση ευθυνών της εταιρείας υπάρχει με μικρά γράμματα στο κάτω μέρος του χάρτη ο περιοριστικός όρος: "Αυτοί οι χάρτες δημιουργήθηκαν με μοναδικό σκοπό τη ψυχαγωγία και τη διασκέδαση.") 
Ο παρουσιαστής Noel Edmonds αποδίδει μια μεγάλη στροφή στη δική του τύχη σε μία φιλοσοφία της Νέας Εποχής. Ουσιαστικά ζητά κανείς αυτό που επιθυμεί από το σύμπαν … και το λαμβάνει. Η τεχνική που χρησιμοποιείται αποκαλείται «κοσμική η διατάζοντας υπηρεσία» (Cosmic Ordering Service) και αναπτύσσεται στο βιβλίο του Barbel Mohr, ενός πρώην δημοσιογράφου από τη Γερμανία, ο οποίος επικαλείται ότι η πρακτική αυτή έχει μεταμορφώσει την τύχη των. 
Ο Edmonds δηλώνει ότι όταν, μετά από έξι χρόνια απουσίας από το γυαλί, αποφάσισε να ξεκινήσει μια νέα τηλεοπτική εκπομπή, το σύμπαν υποχρεώθηκε να συμφωνήσει και του απέφερε την τεράστια επιτυχία του «Deal Or No Deal». Ο Edmonds αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι αυτά ανήκουν στον κόσμο των παραμυθιών, αλλά δηλώνει ότι λειτούργησε σε αυτόν και σε άλλους. 
 
Η κοσμική διαταγή, εν τούτοις, η πρόκληση του τακτικού παίκτη είναι να βελτιώσει την τύχη του όντας σε θέση να εκμεταλλευτεί καλύτερα τις ευκαιρίες που του προσφέρει η τύχη.  
 
Ο Fred Renzey, ένας επιτυχημένος Αμερικανός παίκτης του πόκερ και παίκτης των μεγάλων στοιχημάτων δηλώνει: "Στην πραγματικότητα υπάρχει αρκετά μεγάλη δόση τύχης στα τυχερά παιχνίδια σε μικρά ή μεσαία χρονικά διαστήματα και όντως έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο αποτέλεσμα σας από όσο οτιδήποτε άλλο. 
"Μετά από 10 ή 20 περιόδους τυχερού παιχνιδιού η τύχη δεν επηρεάζει πλέον τόσο τα πράγματα, μπορεί όμως να κάνει την έκπληξη. Μόνο μετά από 200 ή 300 περιόδους τυχερού παιχνιδιού εξαφανίζεται ο ρόλος της τύχης και το αποτέλεσμα οφείλεται πλέον μόνο στις ικανότητες σας." 
Αυτό μας ταξιδεύει και πάλι στον αρχείο ρωμαίο φιλόσοφο Σένεκα, ο οποίος σημείωσε χιλιάδες χρόνια πριν "Η τύχη ποτέ δεν έκανε έναν άνθρωπο σοφό."

Δοκιμάστε την τύχη σας – Ανακαλύψτε πως μπορείτε να κερδίσετε ενα ειδικό μπόνους στο πόκερ αξίας 1000 ευρώ