Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ ΝΕΤ 105,8 fm ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Πολιτική - 06/02/2004

Στη διάρκεια συνέντευξής της στη ΝΕΤ 105,8 fm, στην εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη, η Γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απαντώντας σε ερώτηση για το ασφαλιστικό σημείωσε:

«Αν δεν ήταν τραγικά τα πράγματα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης θα έλεγα ότι μοιάζει με ένα ανέκδοτο, γιατί, όχι μόνο στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, αλλά και στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και τα δυο κόμματα έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.
Να σας πω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα – έχει μάλιστα δημοσιεύσει σήμερα έναν χαρακτηριστικό πίνακα ο «Ριζοσπάστης»-, που αποδεικνύει το εξής πράγμα: Η ΝΔ ψήφισε το νόμο Σιούφα, χαρακτηριστικό αντιασφαλιστικό νόμο. Ήταν αίτημα του κινήματος να καταργηθεί. Όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά τους νόμους της ΝΔ τους διατήρησε το ΠΑΣΟΚ, όπως την αποσύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, την αύξηση του χρόνου ασφάλισης του ΙΚΑ από 4050 σε 4500 ένσημα για την κατώτερη κύρια σύνταξη, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
Εδώ μιλάνε σαν να μην έχουν αυξηθεί  πέντε χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης και για τους άνδρες και για τις γυναίκες και σαν να μην υπάρχει ορίζοντας για άλλα δύο χρόνια. Αυτά έχουν περάσει, έχουν ψηφιστεί και το ΠΑΣΟΚ τα διατήρησε και τα εφάρμοσε. Αυτό είναι χαρακτηριστικό. Και βέβαια από κει και πέρα το ΠΑΣΟΚ επειδή είχε  και ορίζοντα οχτώ χρόνων μπροστά του πήρε και καινούργια μέτρα. Πχ μείωσε το ποσοστό υπολογισμού της σύνταξης από το 80% σε 70% για το Δημόσιο, ΔΕΚΟ και ειδικά ταμεία. Μείωσε τις συντάξεις σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και ειδικά ταμεία από την αλλαγή της βάσης  υπολογισμού. Έχουμε αύξηση των ενσήμων για τις κατώτερες επικουρικές συντάξεις, από 4050 σε 4500. Έχουμε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 2% .
Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ αντιδίκησαν για τα χρέη που υπάρχουν στα ασφαλιστικά ταμεία και τα οποία βεβαίως υπάρχουν πάρα πολλά χρόνια. Κουβέντα δεν είπαν για την επιστροφή των χρεών. Κουβέντα δεν είπαν για τα χαμένα στο Χρηματιστήριο. «Κλαίει» η ΝΔ για το χρηματιστήριο αλλά για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν λέει κουβέντα.
Κατά τη γνώμη μας λοιπόν αυτή η αντιδικία είναι περισσότερο συμβολική, δεν είναι πραγματική, είναι υποκριτική. Ο ένας συνέχισε την πολιτική του άλλου. Αυτή είναι η πραγματικότητα».


 Επίσης αναφερόμενη στην επίθεση των ΜΑΤ στους ελαιοπαραγωγούς στο Αίγιο τόνισε:
 «Σκεφτείτε, βγαίνουν τώρα οι αγρότες και κλείνουν τους δρόμους μόνο και μόνο για να πάρουν ένα μέρος της επιδότησης που δεν τους έχουν δώσει. Τα προβλήματα της αγροτιάς είναι οξυμένα. Δηλαδή δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα της επιδότησης. Ένα μεγάλο μέρος της αγροτιάς αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να φύγει από την παραγωγή και απ’ τη γη της. Ήδη 200.000 οικογένειες έφυγαν απ’ την αγροτική παραγωγή. Και δεν είναι εκείνη η περίοδος, πχ. της δεκαετίας του ’50, να έρθουν στην πόλη να βρουν δουλειά στη βιομηχανία και αλλού. Επομένως καταλαβαίνει κανείς την αγανάκτησή τους και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνηση εν πάσει περιπτώσει δεν ικανοποίησε αυτό το αίτημα και πολύ περισσότερο να τους αντιμετωπίζει με αστυνομικά μέσα. Διότι οι άνθρωποι έχουν δίκιο. Τέλειωσε. Όταν ο άλλος βγαίνει στο δρόμο για να πάρει την επιδότηση, καταλαβαίνετε σε τι σημείο είναι. Κανονικά θα έπρεπε να βγει στο δρόμο να ζητάει επιπλέον πράγματα. Όχι μόνο αυτά που του χρωστάνε αλλά να ζητάει βελτίωση ζωής. Εμείς είμαστε στο πλευρό τους. Υπάρχει και βουλευτής εκεί, ο Σπύρος Στριφτάρης, που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις. Είναι και υπεύθυνος άλλωστε για τα αγροτικά στο Κόμμα. Και ξέρουμε ότι το καζάνι βράζει σε ολόκληρη την Ελλάδα».

 

ΑΘΗΝΑ 5/2/2004
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top