Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Επιθέσεις στα Yahoo!, MSN και Google, ξανά!

Ασφάλεια - 05/10/2005

Το Εργαστήριο Καταπολέμησης Εχθρικού Λογισμικού της Panda Software (PandaLabs) εντόπισε μία νέα μορφή εχθρικού κώδικα με όνομα Adware/PremiumSearch, η οποία επιτίθεται σε ορισμένες από τις δημοφιλέστερες μηχανές αναζήτησης στο Internet. Πρόκειται για μία επίθεση η οποία μιμείται την συμπεριφορά ενός worm που παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο άλλαζε τις συνδέσεις των διαφημιζόμενων στις σελίδες ανευρέσεων του Google.

Σ αυτή την περίπτωση η μόλυνση προκαλείται κατά την επίσκεψη σε μία συγκεκριμένη ιστοσελίδα, στην οποία φτάνουν οι χρήστες από άλλες σελίδες που περιέχουν παράνομες εκδόσεις λογισμικού (warez) ή πορνογραφικό περιεχόμενο. Επιπρόσθετα με το PremiumSearch, η σελίδα αυτή εγκαθιστά στους υπολογιστές των "θυμάτων" το Application/WorldAntiSpy, καθώς και μία παραλλαγή του Smitfraud, κάνοντας τους χρήστες να πιστέψουν ότι έχουν μολυνθεί από μία σειρά απειλών και ότι θα πρέπει να πληρώσουν για να απολυμάνουν τους υπολογιστές τους.

Το PremiumSearch εκμεταλλεύεται ορισμένα προβλήματα ασφάλειας τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά από λογισμικό spyware, όπως τα ByteVerify, LoadImage και Mhtredir, για να εγκαταστήσει ένα αντικείμενο BHO (Browser Helper Object) στον υπολογιστή. Κατόπιν εγκαθιστά μία γραμμή εργαλείων ‘τύπου Google’ (η οποία δεν προέρχεται από το Google αλλά έχει δημιουργηθεί από κάποιον τρίτο), και τροποποιεί το αρχείο HOSTS. Το αντικείμενο BHO αντικαθιστά επίσης την αρχική σελίδα της εφαρμογής browser με την σελίδα αναζήτησης του PremiumSearch, ακόμη κι αν ο χρήστης έχει καθορίσει μία διαφορετική σελίδα στις ρυθμίσεις της εφαρμογής browser που χρησιμοποιεί.

Οι τροποποιήσεις που γίνονται στο αρχείο HOSTS και οι ενέργειες που κάνει το αντικείμενο BHO κατευθύνουν τους χρήστες που ζητούν τις σελίδες των MSN, Yahoo! και Google (στις εκδόσεις τους για 60 και πλέον χώρες) σε πλαστές, παραποιημένες απομιμήσεις τους οι οποίες είναι ίδιες με τις αυθεντικές σελίδες σε όλα εκτός από το γεγονός ότι τα πρώτα αποτελέσματα που εμφανίζουν είναι αλλοιωμένα (τα υπόλοιπα αποτελέσματα είναι ίδια με αυτά των αυθεντικών σελίδων). Το ίδιο συμβαίνει και με τις αναζητήσεις που εκκινούν οι χρήστες μέσω της παραποιημένης γραμμής εργαλείων του Google. Η ιστοσελίδα από την οποία λαμβάνονται οι παραποιημένες εκδόσεις στεγάζεται κάπου στις ΗΠΑ.

“Οι ενέργειες αυτές έχουν σαν κίνητρο το οικονομικό όφελος και στόχος τους είναι να εκμεταλλευτούν τη δημοτικότητα αυτών των μηχανών αναζήτησης για την αύξηση της επισκεψιμότητας στις σελίδες που περιλαμβάνονται στα αλλοιωμένα αποτελέσματα των αναζητήσεων”, εξηγεί ο Luis Corrons, Επικεφαλής του PandaLabs. “Για την αποφυγή τέτοιων επιθέσεων, είναι σημαντικό οι χρήστες να διαθέτουν αξιόπιστη προστασία antivirus και να ενημερώνουν τα συστήματά τους.”

Για την εξουδετέρωση αυτής της απειλής, η Panda Software έχει ήδη επικοινωνήσει με την εταιρεία παροχής Internet στην οποία στεγάζονται οι σελίδες που χρησιμοποιεί.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά μ αυτές και άλλες απειλές των υπολογιστών, επισκεφτείτε την Εγκυκλοπαίδεια της Panda Software.

- Το Εργαστήριο Καταπολέμησης Ιών της Panda Software (PandaLabs)

Από το 1990, αποστολή του PandaLabs είναι η ανάλυση των νέων απειλών το συντομότερο δυνατό, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των πελατών της Panda Software. Πολλαπλές ομάδες στελεχών ειδικευμένων σε διαφορετικούς τύπους εχθρικού λογισμικού (ιούς, worms, Δούρειους Ίππους, spyware, phishing, spam, κ.α.) εργάζονται επί 24-ώρου βάσεως, ώστε να παρέχουν παγκόσμια κάλυψη. Για τον σκοπό αυτό υποστηρίζονται επίσης από τις Τεχνολογίες TruPrevent, ένα πραγματικά παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης το οποίο απαρτίζεται από «αισθητήρες» τοποθετημένους σε στρατηγικά σημεία, οι οποίοι μπλοκάρουν τις νέες απειλές και τις στέλνουν στο PandaLabs για σχολαστική ανάλυση. Σύμφωνα με τον έγκυρο φορέα AV-Test.org, το PandaLabs είναι το ταχύτερο στον τομέα του που παρέχει ολοκληρωμένες ενημερώσεις (για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ιστοσελίδα www.pandasoftware.com/pandalabs.asp ).


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

Σχόλια

  • ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΙ MSN ΚΑΙ YAHOO?ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ E-MAIL ΒΕΒΑΙΑ.
    By: era @ 21/10/2007

© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top