Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Θέσεις VODAFONE σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών

Τεχνολογία » Σταθερή και Κινητή τηλεφωνία - 05/11/2005

Με αφορμή τη σημερινή δημοσιοποίηση των βασικών αξόνων του υπό κατάθεση νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ο Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Vodafone κ. Δημήτρης Μιχόπουλος, δήλωσε τα ακόλουθα: «Η διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου που εναρμονίζει την Ελλάδα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ αποτελεί θετικό βήμα. Με τις ρυθμίσεις αυτές τόσο οι κινητές επικοινωνίες όσο και η δημιουργία υποδομών για την ευρυζωνικότητα αναμένεται να συντελέσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας και να συμβάλει ουσιαστικά στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων των πολιτών. Ειδικότερα όσων αφορά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους σταθμούς βάσης θα πρέπει για μια ακόμα φορά να τονίσουμε ότι τα όρια που ισχύουν στην Ελλάδα είναι ήδη 20% αυστηρότερα από εκείνα που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (οδηγίες της ICNIRP, Διεθνής Επιτρόπη για της μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες). Η οποιαδήποτε μείωση των ορίων καταργεί την επιστημονική αλήθεια και εξυπηρετεί μόνο πολιτικούς λόγους και σκοπιμότητες. Τονίζεται δε, ότι τα διεθνώς θεσπισμένα όρια καθορίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως ατομική ευαισθησία, περιβαλλοντικές συνθήκες, διαφορές στην ηλικία (π.χ. ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά κ.λπ.), εισάγοντας έτσι ένα μεγάλο παράγοντα ασφαλείας.

Αναφορικά τώρα με το θέμα της εγκατάστασης και λειτουργίας των σταθμών βάσης αξίζει να επισημανθούν τα ακόλουθα:

- Η προτεινόμενη, από το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, διαδικασία αδειοδότησης παραμένει χρονοβόρα και πολύπλοκη καθώς δεν συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην απλούστευση διαδικασιών έκδοσης αδειών, στη μείωση της τεχνοφοβίας του απλού πολίτη ως προς τις σύγχρονες τεχνολογίες, και την ομαλή συνέχεια των επενδυτικών πλάνων των εταιριών.

- Το Κοινοτικό Δίκαιο Περιβάλλοντος καθορίζει τα έργα και τις δραστηριότητες για τα οποία απαιτείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) : οι σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας δεν συμπεριλαμβάνονται μέσα σε αυτές, καθώς η κινητή τηλεφωνία δεν αποτελεί ρυπογόνο υπηρεσία.

- Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο αφενός να δοθεί επαρκές χρονικό διάστημα συμμόρφωσης με τα προβλεπόμενα στο Σχέδιο Νόμου, αφετέρου η έγκριση των ΜΠΕ να διεκπεραιώνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, δικαιολογητικών και ξεκάθαρων διαδικασιών τα οποία θα καθορίζονται ρητά μέσα από το Σχέδιο Νόμου.

- Η μελέτη ραδιοεκπομπών η οποία υποβάλλεται προς έγκριση στην ΕΕΑΕ και διασφαλίζει την αυστηρή τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του πληθυσμού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όπως αυτά ορίζονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο ενσωματώνει πλήρως το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

- Η Vodafone έχει υιοθετήσει και λειτουργεί την τελευταία διετία ένα πλήρες σύστημα συνεχούς καταμέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (ΕΡΜΗΣ) σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με στόχο την αντικειμενική και έγκαιρη ενημέρωση του κοινού. Το γεγονός ότι το υπουργείο θεσπίζει μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ένα ακόμα ειδικό τέλος, το οποίο θα επιβαρύνει τις εταιρίες, αναμένουμε ότι μέρος αυτού θα κατευθυνθεί με σκοπό την ουσιαστική και συνεχή ενημέρωσης του κοινού για το κρίσιμο αυτό θέμα από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top