Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Θανάσης Παπακωνσταντίνου - "Η Βροχή Από Κάτω"

Πολιτισμός και πολιτιστικές εκδηλώσεις » Μουσική » Νέα - 15/03/2006

Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το νέο album του Θανάση Παπακωνσταντίνου με τίτλο "Η βροχή από κάτω". Αν και αρχικά θα κυκλοφορούσε από ανεξάρτητο label, τελικά κυκλοφορεί από τη Lyra.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ας πούμε)

Είμαι στο τρένο για Αθήνα και είναι να γράψω ένα δελτίο τύπου για τους ανθρώπους της «ΛΥΡΑ», που θα αφορά στο νέο μου δίσκο «Η βροχή από κάτω». Ο μονότονος ήχος των τροχών στις ράγες δημιουργεί το σωστό περιβάλλον για κάτι τέτοιο, μια και πολλά από τα κομμάτια βασίζονται σε λούπες, που έφτιαξα από ετερόκλητες πηγές.

Τώρα που το σκέφτομαι, υπάρχει και άλλη μια σύνδεση. Σ’ ένα αντίστροφο ταξίδι με τρένο, πριν από τέσσερα χρόνια –αν θυμάμαι καλά- έγραψα τα «Μολύβια». Είναι οι στίχοι ενός τραγουδιού (;) που περιλαμβάνεται στο δίσκο και αναφέρεται στα μολύβια που αναπαύουν οι μαραγκοί στο αυτί.

Μία από τις διαστροφές μου είναι να εστιάζω την προσοχή σε πράγματα τα οποία οι πολλοί τα προσπερνάνε, ανύποπτοι για την ένταση που κρύβουν.

Μ’ αυτό το δίσκο προσπάθησα –ενδόμυχα- να ανιχνεύσω καινούρια συναισθήματα, να προσεγγίσω το παράδοξο. Όσο εκλογικευμένη είναι η καθημερινότητά μου τόσο στην τέχνη αφήνω περιθώριο ν’ ανθίσει το αναπάντεχο και το τυχαίο, σε σημείο που –ειδικά γι’ αυτή τη δουλειά- να αμφιβάλλω αν όντως είναι δημιουργία αυτό που κάνω ή παιχνίδι. Κι ακόμα περισσότερο –επειδή εργάστηκα δύο χρόνια εσώκλειστος στο ησυχαστήριό μου για το ηχογράφημα, με σύμμαχο και αντίπαλο τον υπολογιστή – αναρωτιέμαι αν έχουν τα κομμάτια τη ζωικότητα και τη συναισθηματική φόρτιση που χρειάζεται η μουσική για να μπορεί να φιλά τα μέτωπα των ανθρώπων.

Για τον «εξανθρωπισμό» τους οφείλω πολλά στον Κώστα Θεοδώρου (δικός του και ο όρος), ο οποίος έπαιξε και ενορχήστρωσε αρκετά από αυτά, όπως και στους υπόλοιπους μουσικούς που συμμετείχαν.

Να μην ξεχάσω τη Μάρθα Φριντζήλα για τη φωνητική, γραφιστική, αλλά και συνολικότερη υποστήριξη, τον Τίτο Καργιωτάκη και τον Χρήστο Χαρμπίλα για τη δημιουργική ηχοληψία και τον Μάνο Χαμηλάκη για τη συνάφεια «περιτυλίγματος» και περιεχομένου.

Για άλλη μια φορά βρήκα αποκούμπι σε ποιητές. Στον Λόρκα και στον Νίκο Καρούζο συγκεκριμένα.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα βεβαίως την ανταπόκριση του κόσμου, αλλά και να μην υπάρξει θα προστρέξω στο εισαγωγικό κομμάτι του δίσκου:

«Σαν αστραπή από μακριά ό,τι δεν μπόρεσε να υπάρξει σκίζει τη νύχτα βιαστικά, άηχα κι ύστερα σβήνει. Κι ούτε στη μνήμη φίλημα ούτε ελεημοσύνη ούτε απ’ τα δίχτυα του ψαρά να πολεμάει να φύγει».

Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Υ.Γ.1. Εννοείται ότι από αυτό που διαβάζετε λείπουν οι μουτζούρες του πρωτότυπου.

Υ.Γ.2. Μόλις πέρασα το Λιανοκλάδι.


Track List:

1. Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ (απαγγελία: Αριστοτέλης & Κωσταντής Παπακωνχταντίνου) ( Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ Στιχουργός/οί:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ)   (1.16')

2. ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ ( Ερμηνευτής/ές:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ Στιχουργός/οί:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ)   (4.19')

3. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ ( Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ)   (5.20')

4. ΟΡΥΧΕΙΑ ( Ερμηνευτής/ές:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ Στιχουργός/οί:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ)   (3.32')

5. ΑΫΠΝΗ ΠΟΛΗ ( Ερμηνευτής/ές:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ - ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ ΜΑΡΘΑ Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ Στιχουργός/οί:LORCA FEDERIKO GARCIA)   (5.01')

6. ΜΟΥ 'ΚΛΑΣΕΣ Τ' ΑΡΧΙΔΙΑ ΚΥΡΙΕ ΜΟΙΡΑΡΧΕ ( Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ)   (2.13')

7. SARA ( Ερμηνευτής/ές:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ Στιχουργός/οί:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ)   (4.31')

8. Η ΒΡΟΧΗ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ( Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ)   (1.48')

9. ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ ( Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ)   (3.32')

10. ΤΑ ΜΟΛΥΒΙΑ ( Ερμηνευτής/ές:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ Στιχουργός/οί:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ)   (6.16')

11. O TSELNIKAS (φωνές: Κατερίνα Μπλάντα, Μάρθα Φριντήλα) ( Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ)   (4.34')

12. Ο SATIE ΣΤΗ ΧΙΜΑΡΑ ( Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ)   (2.51')

13. ΤΩΡΑ ΤΕΛΟΣ (φωνές: Αριστοτέλης & Κωσταντής Παπακωνσταντίνου) ( Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ)   (1.22')

14. κι άλλη ΑΫΠΝΗ ΠΟΛΗ (remix: Θανάσης Παπακωνσταντίνου) ( Ερμηνευτής/ές:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ Στιχουργός/οί:LORCA FEDERIKO GARCIA)   (5.39')


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top