Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Έξι χρόνια Wikipedia

Τεχνολογία » Internet και ISPs - 12/01/2007

Ο Τζίμι Ντόναλ «Τζίμπο» Γουέιλς (Jimmy Donal "Jimbo" Wales (7 Αυγούστου 1966- ) είναι επιχειρηματίας του διαδικτύου και ένας από τους ιδρυτές της Βικιπαίδειας, μιας ανοικτής εγκυκλοπαίδειας ελεύθερου περιεχομένου.

Η ζωή του

Ο Γουέιλς γεννήθηκε στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα. Ο πατέρας του ήταν διευθυντής παντοπωλείου και η μητέρα του και η γιαγιά του είχαν ένα μικρό ιδιωτικό σχολείο όπου και μαθήτευσε ο Γουέιλς. Αργότερα φοίτησε οικονομικά σε ένα πρωτοποριακό γυμνάσιο και στα πανεπιστήμια του Ώμπερν και της Αλαμπάμα. Ακολούθως έγινε χρηματιστής κερδίζοντας αρκετά χρήματα ώστε να μπορεί να συντηρεί την οικογένειά του για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Το 1996 ο Γουέιλς ίδρυσε μια δικτυακή πύλη αναζήτησης με το όνομα Bomis η οποία πουλάει πρωτότυπο υλικό στην οποία δεν κατέχει πλέον διοικητική θέση και ξοδεύει τον χρόνο του σε εγχειρήματα βασισμένα σε wiki.

(Wiki είναι ένας τύπος ιστοτόπου που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί τις σελίδες του. Το όνομα προέρχεται από την αργκό του διαδικτύου και συγκεκριμένα είναι συντόμευση του όρου WikiWikiWeb. «Wikiwiki» είναι μια χαβανέζικη λέξη που σημαίνει «γρήγορα».
Σε ένα wiki, διάφορα άτομα μπορούν να γράφουν μαζί. Αν ένα άτομο κάνει κάποιο λάθος, το επόμενο μπορεί να το διορθώσει. Μπορεί επίσης να προσθέσει κάτι νέο στην σελίδα, πράγμα που επιτρέπει την συνεχή βελτίωση και ενημέρωση. Επίσης στα wiki μπορεί να γίνεται συζήτηση. Σε ορισμένα wiki όπως η Βικιπαίδεια υπάρχουν οι σελίδες συζήτησης για αυτό, αλλά σε άλλα wiki, συζήτηση μπορεί να γίνεται σε όλες τις σελίδες).

Τον Μάρτιο του 2000, ίδρυσε μια υπό αξιολόγηση ανοικτού περιεχομένου εγκυκλοπαίδεια, την Nupedia.com και προσέλαβε τον Λάρυ Σάνγκερ ως αρχισυντάκτη.

Η δημιουργία της Βικιπαίδειας

Στις 15 Ιανουαρίου 2001, ο Γουέιλς δημιούργησε την Wikipedia, ένα παρόμοιο ιστότοπο βασισμένο σε wiki, με σκοπό την συνεργασία επάνω σε αρχικό εγκυκλοπαιδικό υλικό πριν εισαχθεί στην Nupedia για αξιολόγηση. Η ταχύτατη ανάπτυξη της Wikipedia υπερσκέλισε την Nupedia. Ο Σάνγκερ είχε κάνει την αρχική ανάπτυξη της Nupedia ενώ ο Γουέιλς την είχε χρηματοδοτήσει. Ο Γουέιλς θεωρεί τον εαυτό του μοναδικό ιδρυτή της Wikipedia ενώ ο Σάνγκερ είχε την αρχική ιδέα να βασιστεί η εγκυκλοπαίδεια σε wiki και επινόησε το όνομα «wikipedia». Ο Σάνγκερ έχει αποχωρήσει από το εγχείρημα και έχει κάνει κριτική για την προσέγγιση του Γουέιλς επάνω στο έργο, χαρακτηρίζοντας τον Γουέιλς «συνειδητά αντι-ελιτιστή». Ο Γουέιλς διαφωνεί με τον Σάνγκερ λέγοντας ότι δεν είναι αντι-ελιτιστής αλλά «ίσως αντι-διαπιστευτηριακός. Για εμένα το κύριο θέμα είναι η σωστή λειτουργία. Και αν ένα άτομο είναι πραγματικά έξυπνο και κάνει καταπληκτική δουλειά δεν με ενδιαφέρει αν είναι μαθητής γυμνασίου ή καθηγητής του Χάρβαρντ• είναι η δουλειά που έχει σημασία. ... Δεν μπορείς να επαναπαύεσαι στα διαπιστευτήριά σου στην Wikipedia... πρέπει να μπεις στην αγορά ιδεών και να έρθεις σε επαφή με το κοινό.»

Στα μέσα του 2003 ο Γουέιλς ίδρυσε το Ίδρυμα Wikimedia, ως μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Φλόριντα, για να στηρίξει την Wikipedia και τα νεότερα αδερφικά εγχειρήματα. Από τότε ασχολείται όλο και περισσότερο προωθώντας και μιλώντας για τα σχέδια του ιδρύματος. Μέχρι σήμερα, ο Γουέιλς είναι πρόεδρος του ιδρύματος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Το 2004 αναφέρθηκε ότι ξόδεψε περίπου 500.000 δολάρια για την δημιουργία και την λειτουργία των εγχειρημάτων του. Από το τέλος της καμπάνιας ενίσχυσης του ιδρύματος τον Φεβρουάριο του 2005, το Ίδρυμα Wikimedia υποστηρίζεται αποκλειστικά από επιδοτήσεις και δωρεές.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top