Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Ωράριο και υγεία

Υγεία - 20/02/2007

Όσο περισσότερες ώρες εργάζεται κάποιος, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να παρουσιάσει υψηλή πίεση, υποστηρίζουν ερευνητές μετά από έρευνα που διεξήχθη στην Καλιφόρνια.

Η δουλειά δεν είναι αμαρτία, ωστόσο η υπερβολική δουλειά, όποιας φύσεως, μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, σύμφωνα με ερευνητές οι οποίοι εξέτασαν ένα τυχαίο δείγμα 24.000 εργαζομένων στην Καλιφόρνια. Τους χώρισαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με τον αριθμό των ωρών που εργάζονταν: 11 έως 39 ώρες την εβδομάδα, 40 έως 50 ώρες την εβδομάδα και 51 ή περισσότερες.

Όσοι εργάζονταν 40 ώρες την εβδομάδα ήταν 14% πιθανότερο να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση απ' αυτούς που εργάζονταν 39 ώρες ή λιγότερο.


Ο κίνδυνος της υπέρτασης ήταν 17% μεγαλύτερος σε εκείνους που εργάζονταν 41 έως 50 ώρες εβδομαδιαίως και 29 φορές μεγαλύτερος για εκείνους που εργάζονταν 51 ώρες ή περισσότερες. Στο δείγμα περιλαμβάνονταν εργαζόμενοι ηλικίας 18 έως 64 ετών.

"Διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος να παρουσιάσει κάποιος υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνεται σταθερά ανάλογα με τις ώρες που εργάζεται", δήλωσε ο δρ Ντιν Μπέικερ, διευθυντής του Κέντρου Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ίρβαϊν, όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα, τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση "Υπέρταση".

Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς στην εργασία προκαλεί την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες, όπως ότι η δουλειά περιορίζει το χρόνο που είχε άλλοτε κάποιος για να κοιμηθεί, να ασκηθεί και να χαλαρώσει.

"Ίσως είναι καιρός να επανεκτιμήσουμε αν η δουλειά που κάνουμε αξίζει το κόστος που μας προκαλεί", λέει η δρ Σέλι Φιν, η οποία ειδικεύεται στην εσωτερική παθολογία στην κλινική The Everett Clinic.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως η υπέρταση είναι πιο συνηθισμένη μεταξύ των ανειδίκευτων εργαζομένων και εκείνων σε υπαλληλικές θέσεις απ' ό,τι μεταξύ των επαγγελματιών. Αυτό υποδηλώνει, εκτιμούν, πως απασχολήσεις που απαιτούν πιο ενδιαφέρουσα και πνευματικά δραστήρια εργασία μπορεί να δρουν προστατευτικά κατά της υπέρτασης.
[b]
Τι γίνεται στην Αμερική[/b]

Σύμφωνα με στατιστικές, οι Αμερικανοί κάνουν όλο και λιγότερες διακοπές, αλλά το πρόβλημα δεν είναι τόσο να πάρουν περισσότερες μέρες, αλλά να πειστούν να κάνουν πραγματικά διακοπές, να ξεκολλήσουν, να πετάξουν το κινητό τηλέφωνο και το λάπτοπ. Έτσι κάποιες μεγάλες εταιρίες αποφάσισαν να… πάρουν μέτρα.

Για παράδειγμα, η μεγάλη εταιρεία ορκωτών λογιστών Price Waterhouse αποφάσισε να κλείσει τα γραφεία της για μία εβδομάδα στο τέλος του έτους και να απαγορεύσει στο διάστημα αυτό τις εργασιακές επικοινωνίες. Η απόφαση αυτή προκάλεσε κατακλυσμό ευχαριστήριων e-mail προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Ένα μεγάλο ξενοδοχείο του Σικάγου προσφέρει στους φιλοξενουμένούς του την επιλογή να τους... κατασχέσει κινητά και λάπτοπ ως το τέλος της διαμονής τους "για να μην μπαίνουν σε πειρασμό".

Πιο αυστηρή, η American Management Association, το λόμπι των Αμερικανών μάνατζερ, κόβει μονάδες από την αξιολόγηση των εργαζομένων εκείνων που δεν παίρνουν όλες τις διακοπές που τους αναλογούν.

neo.gr
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top