Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

H Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

Τεχνολογία - 22/04/2004

'Eπειτα από εννέα μήνες καθυστερήσεων και δύο προειδοποιήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Τετάρτη να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα και άλλα πέντε κράτη-μέλη της ΕΕ (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία) επειδή δεν έχουν εφαρμόσει πλήρως τη νέα κοινοτική νομοθεσία για τα δίκτυα και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, από την τηλεφωνία έως τις ευρυζωνικές συνδέσεις στο Διαδίκτυο.

Το νέο κοινοτικό ρυθμιστικό πλαίσιο περιλαμβάνει τέσσερις οδηγίες που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2003. Πρόκειται για οδηγίες που αφορούν στο κανονιστικό πλαίσιο και την αδειοδότηση των δικτύων, την ελεύθερη πρόσβαση, αλλά και τη λεγόμενη καθολική υπηρεσία, που διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες σε προσιτές τιμές.

Ειδικότερα: - Η οδηγία για το κανονιστικό πλαίσιο εστιάζεται στις ευθύνες και τις αρμοδιότητες των Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών όσον αφορά στα ηλεκτρονικά δίκτυα και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.- Η οδηγία για την αδειοδότηση θεσπίζει το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία και την παροχή των διαφόρων δικτύων και υπηρεσιών, καθώς και τους τύπους των όρων που μπορούν να εφαρμοστούν σε αυτές τις δραστηριότητες. 'Eνας από τους σκοπούς της είναι να μειωθούν οι διατυπώσεις που συνδέονται με τη δρομολόγηση νέων υπηρεσιών, διασφαλίζοντας παράλληλα μεγαλύτερη συνοχή όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι φορείς εκμετάλλευσης στην 'Eνωση. - Η οδηγία για την πρόσβαση ορίζει τις αρχές που πρέπει να διέπουν τον τρόπο με τον οποίο οι Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές πραγματεύονται τα θέματα πρόσβασης και τις συχνά πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ των διαφόρων φορέων εκμετάλλευσης σε επίπεδο χονδρικής αγοράς. Στο μέτρο του δυνατού, αυτό θα πρέπει να εναπόκειται στις δυνάμεις της αγοράς, πλην όμως δίνονται στις ρυθμιστικές αρχές οι εξουσίες που απαιτούνται για να παρέμβουν εάν διαπιστώσουν ότι οι γενικοί στόχοι της πολιτικής της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες κινδυνεύουν να μην επιτευχθούν.

< language=Java src="http://agent.adman.gr/gbanner/1011/300x250/">
- Η οδηγία για την καθολική υπηρεσία θεσπίζει κανόνες και αρχές με σκοπό να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν να χαίρουν δίκαιης αντιμετώπισης και να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που χρειάζονται σε προσιτές τιμές σε ολόκληρη την 'Eνωση. Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ο Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας 'Eρκι Λικάνεν ανέφερε: «Το νέο πανευρωπαϊκό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες αποτελεί βασικό ορόσημο για την οικονομία της γνώσης. Αυτό αναγνωρίζεται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά οι εν λόγω μείζονες μεταρρυθμίσεις κινδυνεύουν να υπονομευτούν από την παράλειψη ορισμένων κρατών μελών να θέσουν εγκαίρως σε εφαρμογή τους νέους τους κανόνες.»

»Η έλλειψη σαφούς νομικού πλαισίου επιβραδύνει τις επενδύσεις και στερεί τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές από τα οφέλη της μεταρρύθμισης. 'Eρχεται σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή για τον τομέα των επικοινωνιών και την οικονομία εν γένει και, ως εκ τούτου, η Επιτροπή υποχρεώθηκε να λάβει τα συγκεκριμένα μέτρα. Η σημερινή απόφαση καλεί τις ενδιαφερόμενες χώρες να επισπεύσουν τις ενέργειές τους, να κοινοποιήσουν τα εθνικά τους μέτρα και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μεταρρύθμισης.»

Το νέο πλαίσιο της ΕΕ επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αποσύρουν ορισμένους κανόνες εφόσον οι αγορές είναι ανταγωνιστικές και λειτουργούν σωστά, και αναμένεται να συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες διατίθενται σε ολόκληρη την 'Eνωση.

Aναδημοσίευση από το
www.pathfinder.gr


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top