Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Έφτασε η ώρα των δηλώσεων στην Εφορία

Διάφορα άρθρα - 08/05/2007

Η ώρα της Εφορίας πλησιάζει για τα 3,5 εκατομμύρια μισθωτών και συνταξιούχων. Από την Πέμπτη 3 Μαΐου ξεκινά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων βάσει του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ.

Η υποβολή των δηλώσεων αρχίζει την Πέμπτη 3 Μαΐου για όσους φορολογούμενους έχουν τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ το 1. Κερδισμένοι κατά δέκα μέρες είναι όσοι επιλέξουν την υποβολή μέσω Διαδικτύου.

Ειδικά για το οικονομικό έτος 2007 έχουν υποχρέωση να υποβάλουν το έντυπο Ε9 όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που την 1η Ιανουαρίου 2007 έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα που αποκτήθηκαν μέσα στο έτος 2006, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2007 έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους ή στην οικογενειακή τους κατάσταση και τα νομικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2007 έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους όπως έχουν δηλωθεί στο Ε9 των προηγουμένων ετών 2005 και 2006.
Πολλοί ιδιοκτήτες και ενοικιαστές κατοικίας άνω των 200 τ.μ. και δευτερεύουσας άνω των 150 τ.μ. κινδυνεύουν φέτος να πέσουν στην «παγίδα» του τεκμηρίου κατοικίας, αφού βάση για τον υπολογισμό θα είναι οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι:

* Αλλαγές προσωπικών στοιχείων: Όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν δήλωση για πρώτη φορά και δεν έχουν ΑΦΜ ή είναι παλαιοί φορολογούμενοι και έχουν περισσότερους από έναν ΑΦΜ θα πρέπει να προσέλθουν στο Τμήμα Μητρώου της Δ OΥ με την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, για την τακτοποίηση του παραπάνω θέματος.

Επίσης όσοι έχουν αλλαγές στα ατομικά τους στοιχεία ή στην οικογενειακή τους κατάσταση.

* Αποδείξεις για έκπτωση δαπανών: Για να ληφθούν υπόψη από την Εφορία οι αναγραφόμενες δαπάνες ως εκπιπτόμενες θα πρέπει με τη δήλωση να συνυποβληθούν κατά περίπτωση δικαιολογητικά από τα οποία να αποδεικνύεται η πραγματοποίηση των δαπανών από τον φορολογούμενο, τις οποίες αυτός επικαλείται για έκπτωση από το εισόδημά του ή μείωση του φόρου που προκύπτει.

* Τόκοι στεγαστικών δανείων: Για την απόδειξη της καταβολής των τόκων προς απόκτηση πρώτης κατοικίας, απαιτείται σχετική βεβαίωση από το πιστωτικό ίδρυμα. Επίσης, προκειμένου για δάνεια που έχουν ληφθεί από 1.1.2003 και μετά, πρέπει να αναγράφεται στη βεβαίωση και το ποσό του δανείου. Αν το δάνειο έχουν λάβει οι σύζυγοι από κοινού, στη βεβαίωση του καθενός θα αναγράφεται το ποσό του δανείου που του αναλογεί.

* Το Ε9: Ειδικά για το οικονομικό έτος 2007 έχουν υποχρέωση να υποβάλουν το έντυπο Ε9 όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που την 1η Ιανουαρίου 2007 έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα που αποκτήθηκαν μέσα στο έτος 2006, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2007 έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους ή στην οικογενειακή τους κατάσταση και τα νομικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2007 έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους όπως έχουν δηλωθεί στο Ε9 των προηγουμένων ετών 2005 και 2006.

* Τεκμήριο ιδιοκατοίκησης: Για τον υπολογισμό του τεκμαρτού μισθώματος λαμβάνεται υπόψη η τιμή ζώνης που ισχύει την 1η Ιανουαρίου της φορολογούμενης περιόδου.

* Εισόδημα από ακίνητα: Σε περίπτωση που θα δηλώσει ο φορολογούμενος εισόδημα από την εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση ακινήτων, έχει υποχρέωση να συνυποβάλει με τη δήλωσή του (Ε1) και «Αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων», δηλαδή το έντυπο Ε2.

* Αναγνώριση δαπάνης ενοικίου: Oι φορολογούμενοι που παρουσιάζουν δαπάνες ενοικίου για κύρια κατοικία της οικογένειας ή για κατοικία παιδιών που σπουδάζουν στο εσωτερικό, θα πρέπει να συμπληρώσουν απαραίτητα τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου(ΑΦΜ) και το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη της κατοικίας.

Πηγή: news.in.gr

Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top