Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Σε ισχύ από 2 Ιουνίου ο νέος ΚΟΚ

Auto - Moto - 01/06/2007

Σε ισχύ τίθεται από το Σάββατο 2/6 ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας με τα τσουχτερά πρόστιμα και από την Κυριακή η Τροχαία αρχίζει σαφάρι για εισπράξεις. Ο νέος ΚΟΚ είναι ιδιαίτερα αυστηρός με υψηλά πρόστιμα και "υπόσχεται" ταχύτερη αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για τους παραβάτες οδηγούς.

Το Point System, γίνεται αυστηρότερο, και προβλέπεται πως με τρεις σοβαρές παραβάσεις που έχουν ποινή 9 βαθμών θα αφαιρείται το δίπλωμα, και παράλληλα οι οδηγοί θα δίνουν εκ νέου εξετάσεις.

Στην κατηγορία των παραβάσεων με μεγάλο βαθμό ποινής περιλαμβάνονται η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η παραβίαση stop, προτεραιότητας και κόκκινου σηματοδότη, η οπισθοπορεία και η αναστροφή.

Εκτός από αυστηρή ποινή, αυτές οι παραβάσεις έχουν και υψηλό πρόστιμο, το οποίο ανέρχεται στα 700 ευρώ.

Σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ θα τιμωρείται επίσης η οδήγηση σε αυτοσχέδιους αγώνες, η παραβίαση σιδηροδρομικών διαβάσεων, η μη χρήση ζώνης και κράνους, αλλά και η στάθμευση σε λεωφορειολωρίδες και θέσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες.



ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

*
Έλλειψη αυτόματης συσκευής καταγραφής στοιχείων πορείας (ταχογράφου) και μηχανισμού περιορισμού ταχύτητας (κόφτη) σε λεωφορεία κλπ πρόστιμο 700 από 334 ευρώ, με παράλληλη, επιτόπου, αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για διάστημα 30 ημερών.
*
Αλλοίωση των στοιχείων του ταχογράφου και του κόφτη, πρόστιμο 700 αντί 334 ευρώ, με παράλληλη, επιτόπου, αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για διάστημα 30 ημερών.
*
Παράλειψη τοποθέτησης φύλου ή άλλου συστήματος καταγραφής ταχογράφου, πρόστιμο 700 ευρώ με παράλληλη επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδηγού για διάστημα 30 ημερών.
*
Ύπαρξη εξοπλισμού για τον εντοπισμό συσκευών μέτρησης ταχύτητας, χωρίς σχετική άδεια, καθώς και εξοπλισμού παρεμπόδισης συσκευής μέτρησης ταχύτητας (αντιραντάρ), πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για 30 ημέρες και των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος διάστημα 60 ημερών.
*
Μη χρήση ζωνών ασφαλείας από οδηγούς και επιβάτες, πρόστιμο 350 αντί 166 ευρώ και ταυτόχρονη αφαίρεση της άδειας οδηγού για διάστημα 10 ημερών.
*
Χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς ανοικτή ακρόαση, ή άλλων ηχητικών συσκευών, φορητού ραδιοφώνου κλπ, πρόστιμο 100 αντί 65,50 ευρώ και παράλληλη αφαίρεση της άδειας οδήγησης για διάστημα 30 ημερών.
*
Μη ύπαρξη μέτρων παθητικής ασφάλειας των επιβατών επιβατηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης και μέσων μαζικής μεταφοράς, πρόστιμο 700 αντί 65,50 ευρώ.
*
Κυκλοφορία και οδήγηση οχημάτων, που εκπέμπουν ουσίες ή βλαπτικά προϊόντα, που ρυπαίνουν το περιβάλλον ή / και προκαλούν θόρυβο, πέραν των επιτρεπομένων ορίων, πρόστιμο 200 αντί 166 ευρώ.
*
Παρενόχληση άλλων χρηστών των οδών καθώς και των διαμενόντων σ’ αυτές, προκαλώντας θόρυβο, σκόνη, καπνό ή ρίψη υγρών, πρόστιμο 80 αντί 65,5 ευρώ.
*
Σβησμένα φώτα σε σήραγγες πρόστιμο 200 αντί 166 ευρώ.
*
Κίνηση σε Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, πρόστιμο 200 ευρώ.
*
Παράβαση των μέτρων περιορισμού ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, πρόστιμο 200 αντί των 166 ευρώ.
*
Παράβαση ωραρίου τροφοδοσίας επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων, πρόστιμο 400 αντί των 334 ευρώ.
*
Κυκλοφορία μηχανημάτων έργων που δεν είναι εφοδιασμένα με φώτα και αντανακλαστικά στοιχεία πρόστιμο 150 από 65,50 ευρώ.
*
κυκλοφορία μηχανημάτων έργου χωρίς άδεια κυκλοφορίας, πρόστιμο 200 αντί 166 ευρώ.
*
Οδήγηση μηχανημάτων έργων χωρίς νόμιμη άδεια ικανότητας ή με άδεια που έχει ανακληθεί ή αφαιρεθεί, πρόστιμο 200 αντί 150 ευρώ. Συμπληρωματικά για τους ερασιτέχνες οδηγούς ισχύουν τα ακόλουθα:
*
Το πρόστιμο για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας άνω των 30 χιλιομέτρων από τα 166 ευρώ ορίζεται στα 350, παράλληλα όμως αυξάνεται και το όριο ταχύτητας το οποίο για τους αυτοκινητόδρομους ορίζεται στα 130 χιλιομετρα.
*
Πολύ πιο ακριβά θα πληρώνουν σύντομα οι οδηγοί τα παραπάνω ποτηράκια αλκοόλ. Συγκεκριμένα για οδηγούς που συλλαμβάνονται να έχουν καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ από 0,80 εως 0,10mg/l το πρόστιμο από τα 334 ευρώ φτάνει πλέον στα 700 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα το ελεγχόμενου οδηγού ο οποίος συλλαμβάνεται υπότροπος στην παράβαση το πρόστιμο εκτοξεύεται στα 1.2000 ευρώ.
*
Η παραβίαση του STOP, η παραχώρηση προτεραιότητας, η παραβίαση του κόκκινου και των σιδηροδρομικών διαβάσεων θα τιμωρούνται από τον νέο κώδικα με πρόστιμο 700 ευρώ.
*
Tη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει το πρόστιμο για παράλειψη τοποθέτησης προειδοποιητικών πινακίδων για εκτελούμενα έργα από εργολάβους, το οποίο δεκαπλασιάζεται και διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ (από 166 ευρώ) αλλά και το πρόστιμο για θόρυβο από ηχοσυστήματα, το οποίο θα είναι πλέον 200 ευρώ από 65,50 ευρώ.
*
Όσοι οδηγοί χρησιμοποιούν συσκευές εντοπισμού μετρητών ταχύτητας τα λεγόμενα αντιραντάρ καλά θα κάνουν να τα ξεχάσουν αφού ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει παραδειγματική τιμωρία ύψους 2.000 ευρώ για όσους συλλαμβάνονται να έχουν εξοπλίσει το αυτοκίνητό τους με τέτοια συσκευή.
*
Επιπλέον υποχρεωμένα να φέρουν ζώνες ασφαλείας θα είναι όλα τα λεωφορεία, πλην των αστικών. Σε περίπτωση που λεωφορεία δεν είναι εξοπλισμένα με ζώνες το πρόστιμο θα είναι 700 ευρώ. Ωστόσο οι επιβάτες των λεωφορείων όπως και εκείνοι των ταξί που κάθονται στην μπροστινή θέση θα έχουν οι ίδιοι την ευθύνη να φορούν τη ζώνη τους αφού σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνουν οι ίδιοι το πρόστιμο. Οι εξαιρέσεις που αφορούσαν την χρήση ζώνης από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών καταργούνται.
*
Αυξάνονται και τα πρόστιμα για την παράνομη στάθμευση, που θεωρείται άλλωστε από τους σημαντικότερους παράγοντες επιβάρυνσης του κυκλοφοριακού προβλήματος. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 20 ευρώ για περιοχές ελεγχόμενης στάθμευσης έως και 80 ευρώ για τις περιπτώσεις όπου απαγορεύεται η στάθμευση όπως είναι οι διαβάσεις πεζών. Δραστικά μέτρα λαμβάνονται για όσους σταθμεύουν σε χώρους για ΑΜΕΑ ή μπροστά από ειδικές ράμπες διευκόλυνσης της κίνησης των ΑΜΕΑ, παράβαση που «κοστίζει» στον οδηγό από 150 έως 200 ευρώ, έναντι 61,5 ευρώ που ισχύει σήμερα.
*
Η συχνότητα των ατυχημάτων και δυστυχημάτων που παρατηρούνται στις σιδηροδρομικές διαβάσεις έχουν οδηγήσει στην απόφαση για εκτίναξη του προστίμου όσων «ξεχνούν» ότι το τρένο έχει προτεραιότητα. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται πρόστιμο το οποίο αγγίζει ακόμη και τα 700 ευρώ στους οδηγούς που παραβιάζουν τις αφύλακτες ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις, έναντι 167 ευρώ που ήταν το πρόστιμο έως τώρα.

πηγή: ΑΠΕ
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top