Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Μεγάλη πλέον η κίνηση και στην Αττική οδό

Auto - Moto - 26/06/2007

Η ελευθερία που θα χάριζε στους οδηγούς ο μεγάλος αυτοκινητόδρομος της Αττικής ήταν όνειρο και... πάει. <<Η Αττική οδός γίνεται Κηφισίας με διόδια>>! Eχουν επέλθει ήδη συνθήκες κυκλοφοριακού κορεσμού. Κάθε εργάσιμη ημέρα από τις 7 έως τις 10 το πρωί και από τη 1 έως στις 4 το απόγευμα, δηλαδή συνολικά επί 6 ώρες της πρωινής και απογευματινής αιχμής, οι συνθήκες ελεύθερης και ανεμπόδιστης κυκλοφορίας των οχημάτων καταργούνται.

Η μέση ωριαία ταχύτητα κυκλοφορίας των οχημάτων σε έξι κόμβους από Μεταμόρφωση έως Δουκίσσης Πλακεντίας, στην Μαραθώνος και στην περιφερειακή Υμηττού πέφτει έως και κάτω από τα 50 χιλιόμετρα. Δημιουργούνται συνθήκες προσωρινής ακινησίας και μποτιλιαρίσματα στις εισόδους και τις εξόδους. Τα μηνύματα για το μέλλον είναι ακόμη πιο ζοφερά. Οι ρυθμοί ετήσιας αύξησης της κυκλοφορίας «τρέχουν» σε ποσοστό 10 έως 11%, έναντι 2,5% των αρχικών προβλέψεων. Ο δρόμος στα τρία πρώτα χρόνια πλήρους λειτουργίας του έχει υπερκαλύψει τις προβλέψεις της πρώτης δεκαετίας και λειτουργεί ήδη με τις συνθήκες κυκλοφορίας του 2015!

Ο αυτοκινητόδρομος διατηρεί ακόμη τo γόητρό του, επειδή η κυκλοφοριακή κατάσταση στο υπόλοιπο δίκτυο της Αττικής χειροτερεύει με ασύλληπτους ρυθμούς. Για παράδειγμα, στη διαδρομή Χαλάνδρι-Ασπρόπυργος φτάνεις μέσω Αττικής οδού σε μισή ώρα και από το παράπλευρο δίκτυο σε μιάμιση ώρα, όταν πριν από τρία χρόνια έφτανες σε μία ώρα. Τι φταίει και φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση;

Πρώτον: Η αναγκαιότητα του έργου επισημάνθηκε τη δεκαετία του 1960, η υλοποίησή του δρομολογήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ολοκληρώθηκε το 2004. Οι μεγάλες καθυστερήσεις, λοιπόν, υλοποίησής του σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση του στόλου των αυτοκινήτων και των αναγκών μετακινήσεων εξουδετέρωσαν σε μεγάλο βαθμό τα πλεονεκτήματα της λειτουργίας του.

Δεύτερον: Καθυστερούν και διαγράφεται η απειλή να αφομοιωθούν και αυτά στο κυκλοφοριακό χάος, όταν γίνουν έπειτα από 5 έως 7 χρόνια τα έργα επεκτάσεων της Αττικής οδού, όπως από τη περιφερειακή Υμηττού προς τα νότια προάστια, το τμήμα Σταυρού-Ραφήνας, η σήραγγα Υμηττού για σύνδεση με τα Μεσόγεια κ.ά.

Τρίτον: Κρίσιμα τμήματα του νέου δρόμου δεν εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες κυκλοφορίας, επειδή βαρύνονται με φόρτους που θα έπρεπε να καλύπτουν συμπληρωματικά έργα του αυτοκινητοδρόμου. Χαρακτηριστικά πνίγεται στην κίνηση η είσοδος και έξοδος της Αττικής οδού από και προς την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Τέταρτον: Οι συγκοινωνίες δεν αποτελούν, τουλάχιστον, μέχρι τώρα εναλλακτική επιλογή μετακινήσεων. Χαρακτηριστικά στους ενδιάμεσους σταθμούς του προαστιακού και του Μετρό από τη Δουκίσης Πλακεντίας έως τα Σπάτα δεν έχουν αξιοποιηθεί οι απαλλοτριωμένοι χώροι για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης των αυτοκινήτων.

Πέμπτον: Τα ακριβά διόδια και η άδικη ενιαία τιμολόγηση χρήσης του δρόμου δεν αποθαρρύνουν τους οδηγούς να χρησιμοποιούν την Αττική οδό στις καθημερινές μετακινήσεις τους, κυρίως λόγω της δραματικής κατάστασης στο υπόλοιπο δίκτυο. Μελέτες της κοινοπραξίας δείχνουν ότι θα αποθάρρυνε σημαντικό αριθμό χρηστών η τιμή του διοδίου μόνον αν έφτανε πάνω από 6 ευρώ τις ώρες αιχμής! Αύξηση της τιμής του διοδίου άνω των 3,30 ευρώ για τα επόμενα χρόνια δεν προβλέπει η σύμβαση.

Βεβαίως η κοινοπραξία, η οποία από τη μεγάλη κίνηση κερδίζει έσοδα, δεν θέλει με αυξήσεις των τιμών των διοδίων, αποφορτίζοντας την κίνηση, να μειώσει παράλληλα το συνολικό χρόνο εκμετάλλευσης του έργου.
e-tipos
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top