Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Critical Mass - Όραμα σε δύο τροχούς

Πολιτισμός και πολιτιστικές εκδηλώσεις - 27/05/2008

Τι είναι η Critical Mass (Κρίσιμη Μάζα): Είναι μια ομάδα από απλούς ποδηλάτες (ευπρόσδεκτα κάθε λογής αυτοκινούμενα με ανθρώπινη δύναμη οχήματα) όλων των ηλικιών όπου κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα ξεκινούν από ένα προκαθορισμένο σημείο και ποδηλατούν όλοι μαζί για περισσότερη ασφάλεια και για να διεκδικήσουν χώρο στους δρόμους της πόλης. Είναι μια ιδέα, ένα γεγονός και όχι διαμαρτυρία!!

Critical Mass - Όραμα σε δύο τροχούς
Σίγουρα ο σκοπός δεν είναι η ταχύτητα σε μια τέτοια βόλτα, αλλά κυρίως η προβολή του ποδηλάτου. Είναι μια γιορτή για το ποδήλατο στους δρόμους. Δεν προσπαθεί να εναντιωθεί στα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία ή τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται, απλά παίρνει το μερίδιό του στο οδόστρωμα από όπου περνάει. Το critical mass ride είναι μια προσπάθεια διεκδίκησης του δικαιώματός μας να χρησιμοποιούμε το δρόμο, αλλά όχι η στέρησή του στους άλλους!

Το critical mass ride δεν έχει οργανωτές, ούτε αρχηγούς. Όποιος είναι μπροστά χαράζει την πορεία που θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Σε κάθε πόλη, κάποιοι ποδηλάτες επέλεξαν μια ημέρα και μια ώρα, την κοινοποίησαν και έτσι γεννήθηκε το critical mass ride! Όταν μαζευτεί μια κρίσιμη μάζα ποδηλάτων στον τόπο συνάντησης την ημέρα και ώρα του ραντεβού, τότε το critical mass ride ξεχύνεται στον δρόμο, διεκδικώντας ένα μέρος του.

Ιστορικά

Η ιδέα του critical mass ride ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1992 στο Σαν Φραντζίσκο, όταν στη συνάντηση του San Francisco Coalition αποφάσισαν πως αφού κυκλοφορούν τόσα ποδήλατα στην πόλη αλλά οι συνθήκες είναι τόσο άθλιες, θα έπρεπε να μαζεύονται μια φορά το μήνα και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους κάτω από τον αρχικό τίτλο "The Commute Clot".

Το τελικό όνομα "Critical Mass" προήλθε από το ποδηλατικό ντοκιμαντέρ "Return to the Scorcher" όπου παρουσίαζε την διάσχιση διασταυρώσεων σε μεγάλες πόλεις της Κίνας σαν θέμα κρίσιμης μάζας (=critical mass): Όσοι ήθελαν να διασχίσουν μια διασταύρωση περίμεναν μέχρι να μαζευτούν αρκετοί και όταν μαζευόταν μια κρίσιμη μάζα ξεχύνονταν στο δρόμο κλείνοντας και ακινητοποιώντας τους διερχόμενους, μέχρι εκείνοι με τη σειρά τους να μαζευτούν πάλι περισσότεροι και να σπάσουν την μάζα.

Λίγους μήνες μετά ξεκήνησαν σιγά σιγά και σε άλλες πόλεις να γίνονται critical mass rides και το φαινόμενο εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα. Μια σελίδα με όλα τα γνωστά mass rides σε όλες τις πόλεις είναι και αυτή www.critical-mass.org απαριθμώντας πάνω απο 400 mass rides στον κόσμο!

Το critical mass ride σε κάθε πόλη είναι διαφορετικό. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο μέγεθος, στην τήρηση του ΚΟΚ, στις αντιδράσεις των οδηγών, ακόμα και στην επέμβαση της αστυνομίας.

-----------------------------------------------------------------------
Στα πλαίσια της καθιερωμένης ποδηλατικής μας βόλτας στο Ηράκλειο της Κρήτης (30/05) οργανώνουμε μια μεγάλη διήμερη γιορτή για το ποδήλατο την οποία και ονομάσαμε: "ΟΡΑΜΑ ΣΕ ΔΥΟ ΤΡΟΧΟΥΣ" και γίνεται για πρώτη φορά στην πόλη μας. Την Πέμπτη 29 Μαΐου στις 3 μ.μ. θα στηθεί συνεργείο ποδηλάτου και έκθεση φωτογραφίας. Στις 7 μ.μ. θα δωθεί συναυλία με τοπικά συγκροτήματα, παραστάσεις και κλήρωση ποδήλατου και ποδηλατικού εξοπλισμού. Την Παρασκευή θα γίνει η καθιερωμένη μηνιαία ποδηλατική βόλτα στην πόλη με αφετηρία τα Λιοντάρια. "Ελάτε να περάσουμε καλά και να γιορτάσουμε το ποδήλατο στην πόλη μας!" Επικοινωνία με την ομάδα Critical Mass Ηρακλείου:
criticalmassheraklion@googlegroups.com
Tags: Critical Mass, ποδήλατο, ποδηλάτες, Κρήτη, Ηράκλειο.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

Σχόλια

  • Στην Αθήνα είναι κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα και όχι κάθε τελευταία Παρασκευή.
    By: noa6064 @ 26/06/2008

© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top