Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Κλείνουν ένα - ένα όλα τα Ελληνικά site υποτίτλων

Τεχνολογία » Internet και ISPs » Web Sites - 16/10/2008

Από προχθες το βράδυ έχουν κλείσει όλα τα site με Ελληνικούς υπότιτλους για ταινίες και ξένες τηλεοπτικές σειρές. Αν και οι υπότιτλοι στην πλειοψηφία τους είναι ερασιτεχνικές δημιουργίες, θεωρείται ότι παραβιάζουν πνευματική ιδιοκτησία. Έτσι οι ιδιοκτήτες των site έλαβαν μια επιστολή από την ΕΠΟΕ που ουσιαστικά τους ανάγκασε να σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Κλείνουν ένα - ένα όλα τα Ελληνικά site υποτίτλων

Η ΕΠΟΕ είναι μία μη κερδοσκοπική αστική εταιρία με νομική προσωπικότητα που λειτουργεί ως Οργανισμός Συλλογικής Προστασίας Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων δυνάμει της σχετικής άδειας τού Υπουργείου Πολιτισμού.  Ενεργεί για λογαριασμό των Εταιριών - Μελών της που είναι στην Ελλάδα μεταξύ άλλων οι Audiovisual, Videosonic, Προοπτική, Odeon, Σπέντζος και στο εξωτερικό οι Columbia, Universal, Warner Bros, Paramount κλπ.

Όπως αναφέρει ο, e-lawyer:

Με βάση το ελληνικό δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και τις διεθνείς συμβάσεις, η μετάφραση έργου αποτελεί "παράγωγο έργο", για το οποίο πρέπει να υπάρχει η άδεια του δικαιούχου του πρωτότυπου έργου. Έτσι, το παράγωγο έργο δεν είναι νόμιμο όταν ελλείπει η άδεια - συγκατάθεση του δημιουργού ή του δικαιούχου των δικαιωμάτων του πρωτότυπου έργου.

Πολλοί χρήστες προτείνουν στα site να συνεχίσουν την παράνομη λειτουργία τους μετακινώντας τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί λύση καθώς η παράνομη πράξη παραμένει έστω κι αν τα site φιλοξενηθούν σε διευθύνσεις που τελειώνουν σε .com ή .ru.

Ο e-lawyer απαντά και σε αυτό:

Το ζήτημα της μετακίνησης σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις που δεν σχετίζονται με το "ελληνικό" διαδίκτυο, δηλ. που δεν βρίσκονται σε ονόματα χώρου με κατάληξη .gr είναι επίσης ανώφελο για την δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων: αν ο δράστης έχει την κατοικία του στην Ελλάδα ή έχει την ελληνική ιθαγένεια, εφαρμοστέο είναι το ελληνικό δίκαιο και αρμόδια τα ελληνικά δικαστήρια.

Οι σελίδες που έχουν κλείσει μέχρι στιγμής είναι: greektvsubs.gr, apsubs.com, greeksubs.com και subs4u.gr.

Οι αντιδράσεις είναι πολλές. Ο vrypan μας ενημερώνει ότι άνοιξε ένα group στο facebook για αυτόν το λόγο.

Η περιγραφή του είναι:

Η βιομηχανία ψυχαγωγίας γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο αντιπαθητική στους καταναλωτές της. Η ΕΠΟΕ (που “έκλεισε” τα sites) ενεργεί για λογαριασμό των Εταιριών-Μελών της που είναι στην Ελλάδα μεταξύ άλλων οι Audiovisual, Videosonic, Προοπτική, Odeon, Σπέντζος και στο εξωτερικό οι Columbia, Universal, Warner Bros, Paramount.

Να θυμάστε πόσο αντιπαθητικές είναι οι δράσεις τους την επόμενη φορά που θα δείτε κάπου το όνομά τους. Ας συνδέσουμε το όνομά τους στο μυαλό μας και του κάθε καταναλωτή με δικαστικά μέτρα κατά ανθρώπων που με μεράκι μεταφράζουν τα έργα τους, με αστυνόμευση στο internet και κλείσιμο sites.

- Αν είσαστε γραμμένοι σε διάφορα newsletters τους, διαγραφείτε και φροντίστε να διαγραφούν και οι φίλοι σας. Αν μπορείτε, στείλτε τους ένα email εξηγώντας γιατί αποφασίσατε να μην λαμβάνετε πια ενημέρωση από την εταιρεία τους.

- Μην αγοράσετε DVD τους για δώρα, ειδικά τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές.

- Κάντε αποχή από τις ταινίες τους μέχρι τον Ιανουάριο ή μειώστε όσο μπορείτε.

Προτείνετε άλλους τρόπους μποϋκοτάζ!

Τα μέλη της ΕΠΟΕ μπορείτε να τα δείτε εδώ: http://www.epoe.hr1.gr/gr/members.php

Επισκευτείτε το group. Μπορείτε επίσης να δείτε αποσπάσματα τις επιστολής εδώ.


Tags: ΕΠΟΕ, υπότιτλοι, subtitles, e-lawyer, vrypan, audiovisual, videosonic, Προοπτική, odeon, Σπέντζος, Columbia, Universal, Warner Bros, Paramount.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top