Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Το Honda Insight 2ης γενιάς πραγματοποιεί την επίσημη εμφάνιση του στην Ευρώπη

Auto - Moto - 24/02/2009

Η Honda παρουσίασε το πρώτο Insight Hybrid το 1999 και εξελίσσει αυτή την τεχνολογία σχεδόν δύο δεκαετίες. Το κίνητρο πίσω από αυτή την τεχνολογία είναι ουσιαστικό και απαραίτητο: η μείωση των ρύπων. Με λίγα λόγια η ενέργεια από το φρενάρισμα ενός αυτοκινήτου με συμβατικό σύστημα μετάδοσης χάνεται καθώς μετατρέπεται σε ενέργεια που εξαφανίζεται στην ατμόσφαιρα, σαν θερμότητα και θόρυβος. Οι μηχανικοί του τμήματος R&D της Honda έθεσαν ως στόχο να διαχειριστούν αυτή την ενέργεια προς όφελος των πελατών και του περιβάλλοντος.

Το Honda Insight 2ης γενιάς πραγματοποιεί την επίσημη εμφάνιση του στην Ευρώπη

Μία δεκαετία μετά, η Honda λανσάρει ένα νέο Insight που βασίζεται σ’ αυτές τις αρχές και τις επεκτείνει, επιτρέποντας σε ένα πελάτη να μεταφέρει την οικογένεια και τις αποσκευές του με ένα αποδοτικό, ευέλικτο και προσιτό αυτοκίνητο.

Ο Προσανατολισμός του Honda Insight

Στόχος ήταν να γίνει η τεχνολογία της βενζινο-ηλεκτροκίνησης προσιτή σε περισσότερους ανθρώπους, με τη δημιουργία ενός πιο προσιτού οικονομικά, οικογενειακού, υβριδικού αυτοκινήτου.

Το Insight είναι ένα 5-θυρο hatchback με το υβριδικό σύστημα ΙΜΑ της Honda, το οποίο προσφέρει χαμηλές εκπομπές ρύπων και κατανάλωσης σε ένα πρακτικό, μη συμβατικό πακέτο – σε προσιτή τιμή.

Η Honda πιστεύει ότι αυτό το αυτοκίνητο θα έχει σημαντική επίδραση στη βιομηχανία. Επειδή το Insight θα είναι πιο προσιτό στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό, φέρνει την πιο καθαρή τεχνολογία σε ένα εντελώς νέο γκρουπ αγοραστών αυτοκινήτων – ανοίγοντας τις πόρτες της αγοράς των υβριδικών σε νέα κοινωνικά στρώματα.

Γι’ αυτό, βασικός στόχος εξέλιξης ήταν η μείωση του μεγέθους, της περιπλοκότητας και τις τιμής των εξαρτημάτων και συστημάτων, κάτι που συνεπάγεται μείωση της τελικής λιανικής τιμής. Η Honda επιθυμεί να φέρει την υβριδική τεχνολογία κοντά σε ένα ευρύτερο αγοραστικό κοινό, αλλά γνωρίζει ότι η τιμή των περιβαλλοντικά συμβατών αυτοκινήτων έχει αποτρέψει πολλούς από τέτοιες σκέψεις. Η Honda θέλει αυτοί που ποτέ δεν καν είχαν σκεφθεί να αγοράσουν ένα υβριδικό αυτοκίνητο να το δοκιμάσουν.

Η δημιουργία ενός καθαρά οικολογικού προϊόντος, που μόνον οι υψηλόμισθοι μπορούν να αγοράσουν είναι κάτι σημαντικό. Όμως, στην προσπάθειά της να γίνει μία εταιρία χρήσιμη για την κοινωνία, η Honda προκάλεσε τους μηχανικούς της να κατασκευάσουν ένα υβριδικό αυτοκίνητο προσιτό σε όλους.

Η Δημιουργία ενός Προσιτού Αυτοκινήτου

Το Insight είναι το αποκορύφωμα 20 και πλέον χρόνων εξέλιξης της υβριδικής τεχνολογίας και 35 και πλέον χρόνων εξέλιξης βενζινοκινητήρων με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που ξεκίνησε με τον κινητήρα CVCC 1972.

Αυτή η εμπειρία και τεχνογνωσία έδωσε στη Honda την ευκαιρία να δημιουργήσει τα εξαρτήματα και τα τμήματα του συστήματός ΙΜΑ, ώστε να μπορούν να κατασκευάζονται με μικρότερο κόστος.

Επίσης, η Honda κατασκευάζει υβριδικά μοντέλα παραγωγής επί μία δεκαετία. Στο διάστημα αυτό, έχει μάθει πολλά για την παραγωγή ηλεκτροκινητήρων και λοιπών βασικών τμημάτων του υβριδικού συστήματος. Οι γνώσεις αυτές οδήγησαν στη βελτίωση του εξοπλισμού και των τεχνικών κατασκευής που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής. Και επειδή τα βασικά εξαρτήματα του υβριδικού συστήματος παράγονται εσωτερικά, το γεγονός αυτό θα συμβάλλει στον έλεγχο του συνολικού κόστους.

«Οι μηχανικοί μας έχουν επιδείξει μεγάλο πείσμα και ικανότητα στη μείωση του κόστους του συστήματος ΙΜΑ, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος κατασκευής του Insight. Χρησιμοποιώντας πολλά εξαρτήματα που κατασκευάζονται εσωτερικά, έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώνουμε συνεχώς τις μεθόδους μας στην αγορά, με τρόπο που δεν μπορεί ένας εξωτερικός προμηθευτής». Yasunari Seki, Insight Large Project Leader

Το σχέδιο για την παραγωγή και πώληση ενός πολύ μεγαλύτερου αριθμού υβριδικών αυτοκινήτων από πριν, οδηγεί σε οικονομίες κλίμακας και επομένως σε πολύ μικρότερο τελικό κόστος ανά μονάδα. Για να επιτευχθούν τέτοια νούμερα, μία νέα γραμμή παραγωγής ηλεκτροκινητήρων προστέθηκε στο εργοστάσιο της Suzuka, στην Ιαπωνία, που θα διπλασιάσει την ωριαία δυναμικότητα παραγωγής για κινητήρες ΙΜΑ.

Επίσης, εξελίχθηκαν ειδικά προϊόντα, προκειμένου το κόστος να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα:

1) Το 95% της μονάδας ΙΜΑ επανασχεδιάστηκε για μείωση του μεγέθους και του κόστους

2) Ήταν ένα αποκλειστικό μοντέλο, επομένως δεν υπήρχαν πρόσθετα κόστη για να προσαρμοστεί η τεχνολογία σε ένα υπάρχον μοντέλο (π.χ. Civic Hybrid)

3) Η πλατφόρμα και το πλαίσιο μοιράζονται πολλά εξαρτήματα με τα αντίστοιχα του νέου Jazz

Οικονομία κόστους δεν σημαίνει να απλοποιείς τις διαδικασίες ή να κάνεις συμβιβασμούς στις επιδόσεις ή την αντοχή. Οι μηχανικοί επικεντρώθηκαν στην ανεύρεση μηχανολογικών λύσεων προκειμένου να μειώσουν τις δαπάνες, εξελίσσοντας την πιο αποδοτική υβριδική τεχνολογία με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τον πελάτη.

Το Κίνητρο για την Κατασκευή ενός Προσιτού Υβριδικού

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας φιλοσοφίας της, η Honda θέλει να είναι «Μία εταιρία χρήσιμη για την κοινωνία». Και ενώ αυτό μπορεί αρχικά να ακούγεται σαν μία ακόμα ορολογία στρατηγικής μάρκετινγκ, είναι μία Αρχή που εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από τα R&D κέντρα.

Με αυτή τη φιλοσοφία μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί το μάρκετινγκ ενός πιο προσιτού υβριδικού αυτοκινήτου, αποτελεί τμήμα των προσπαθειών της Honda για θετική επίδραση στην κοινωνία.

Η Honda θα μπορούσε να έχει αποφασίσει να τοποθετήσει αυτή την καθαρότερη τεχνολογία σε αυτοκίνητα ανώτερων κατηγοριών, να δημιουργήσει περιβαλλοντικά συμβατά μοντέλα τα οποία θα διέθετε σε υψηλότερες τιμές αλλά και σε μικρότερο αριθμό πελατών. Υπάρχει προφανώς ένα επιχείρημα που λέει ότι έτσι μπορεί να κερδίζει περισσότερα χρήματα ανά μονάδα με αυτή τη μέθοδο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις φιλοσοφίες, τα πιστεύω και την κληρονομιά της Honda, στόχος ήταν να φέρουμε την υβριδική τεχνολογία χαμηλών εκπομπών ρύπων στο ευρύ κοινό, χρησιμοποιώντας τη μηχανολογική εμπειρία μας για μείωση του κόστους και επομένως της τιμής λιανικής.

Προσελκύοντας νέες ομάδες της κοινωνίας στα καθαρότερα αυτοκίνητα, θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τον όγκο πωλήσεων υβριδικών οχημάτων – πράγμα που θα είχε θετική επίδραση στις συνολικές εκπομπές ρύπων, και επομένως, στο περιβάλλον.

Βελτιώσεις στην Κατανάλωση Καυσίμου και στις Εκπομπές Ρύπων

Η οικονομία καυσίμου (στο μικτό κύκλο) είναι 4.4 l/100km, ενώ οι εκπομπές CO2 είναι μόλις 101g/km.

Η Honda έχει επικεντρωθεί στην εξέλιξη ενός αυτοκινήτου που θα προσφέρει καλύτερη οικονομία καυσίμου σε πραγματική βάση, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες στις οποίες θα οδηγείται ένα αυτοκίνητο από τους πελάτες του.

Η Honda θέλει να προσπαθήσει να πετύχει το είδος της οικονομίας που οι πελάτες μπορούν να βλέπουν και να βιώνουν καθημερινά, είτε οδηγούν με το καλοριφέρ και τα φώτα ανοιχτά το χειμώνα ή με το στερεοφωνικό να παίζει και το αιρκοντίσιον στο τέρμα το καλοκαίρι. Αυτά είναι περιβάλλοντα λειτουργίας σε πραγματικές συνθήκες στις οποίες το Insight έχει σχεδιαστεί για να διαπρέπει.

Η Honda έχει κατασκευάσει ένα προσιτό, αποδοτικό, υποδειγματικής κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων αυτοκίνητο, με το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο η υβριδική τεχνολογία καθώς επιτρέπει να υιοθετηθούν και άλλα στυλ και τεχνικές οδήγησης. Το σύστημα Eco Assist που εξελίχθηκε για το Insight, θα καθοδηγεί τους οδηγούς, βοηθώντας τους να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή οικονομία καυσίμου. Το μοναδικό σύστημα καθοδήγησης οδηγού του Insight σηματοδοτεί μία νέα εποχή οδήγησης, όπου κατασκευαστές και οδηγοί μοιράζονται την ευθύνη για την τελική κατανάλωση καυσίμου.

Υποψήφιοι Πελάτες

Επειδή το Insight έχει σχεδιαστεί για να φέρει την υβριδική τεχνολογία κοντά σε ένα ευρύτερο κοινό, η Honda φιλοδοξεί το όχημα να προσελκύσει μία μεγάλη βάση πελατών.

Η πλειοψηφία των πελατών θα είναι νέοι στα υβριδικά μοντέλα, παραδοσιακοί πελάτες της κατηγορίας C που επιθυμούν να αντικαταστήσουν το συμβατικό οικογενειακό τους αυτοκίνητο με ένα πολύ πιο αποδοτικό. Μπορεί μέχρι τώρα να θεωρούσαν πολύ ακριβό ένα υβριδικό, αλλά θα εκτιμήσουν την ευρυχωρία και το χαμηλό λειτουργικό κόστος του Insight, καθώς και την έξοχη τιμή αγοράς.

Για τον ίδιο λόγο, η Honda εκτιμά ότι μερικοί από τους υπάρχοντες πελάτες υβριδικών αυτοκινήτων και ιδιοκτήτες πιο συμβατικών μοντέλων χαμηλών εκπομπών CO2 θα επιλέξουν το Insight, αξιοποιώντας έτσι στο έπακρο τις τεχνολογίες μείωσης κόστους.

Στόχοι Πωλήσεων

Η Honda στοχεύει στην πώληση 200.000 Insights κάθε χρόνο, από τα οποία τα 100.000 θα πωλούνται στην Αμερική.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο CEO και Πρόεδρος, Mr Fukui, τα υβριδικά θα αποτελούν μέχρι το 10% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων Honda μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας και για να πετύχει αυτό το στόχο, η Honda θα λανσάρει επίσης ένα σπορ υβριδικό (βασισμένο στο CR-Z) και ένα Jazz Hybrid τα επόμενα χρόνια. Με αυτά τα τέσσερα υβριδικά, η Honda στοχεύει στην πώληση άνω των 500.000 υβριδικών το χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Πρακτικότητα και Αεροδυναμική Hatchback

«Ο λόγος που επιλέξαμε ένα 5-θυρο hatchback ήταν ότι θέλαμε το αυτοκίνητο να γίνει δημοφιλές στην Ευρώπη» σχολιάζει ο Yasunari Seki, Large Project Leader. «Η Honda Αμερικής – η μεγαλύτερη αγορά – μας ζήτησε να κατασκευάσουμε ένα αυτοκίνητο με πορτμπαγκάζ, αλλά επιμείναμε σε ένα hatchback, επειδή για να ανταγωνιστεί άλλα πράσινα αυτοκίνητα και να πουλήσει περισσότερο στην Ευρώπη, έπρεπε να είναι 5-θυρο. Ασφαλώς, σαν σχήμα είναι και πιο αεροδυναμικό».

Εξωτερικό Στυλ

Σαν ένα υβριδικό χαμηλών εκπομπών ρύπων, ήταν σημαντικό, η σχεδίαση του Insight να εκφράζει τα περιβαλλοντικά της διαπιστευτήρια. Έπρεπε να μοιάζει με ‘πράσινο’ αυτοκίνητο και παράλληλα να δείχνει δυναμικό και απολαυστικό στην οδήγηση.

Πάνω από όλα, το Insight έπρεπε να προσελκύσει ένα ευρύ κοινό και ένας ακόμα παράγοντας σημαντικός σε σχέση με αυτό ήταν ο ίδιο το στυλ του αμαξώματος. Έρευνες μεταξύ πελατών έδειξαν ότι τα 5-θυρα αμαξώματα ήταν πιο δημοφιλή, επομένως αυτή η διάταξη επιλέχθηκε για να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους υποψήφιους αγοραστές.

Τρίτον, το Insight δανείζεται πολλά στυλιστικά στοιχεία από το FCX Clarity. Αυτό έγινε σκόπιμα για να αναδείξει αφενός το Insight σε ένα αναγνωρίσιμο, παγκόσμιο αυτοκίνητο, με πράσινα διαπιστευτήρια, αφετέρου τα αεροδυναμικά πλεονεκτήματα του σχήματός του.

Οι Εκπομπές CO2 Κατά τη Διάρκεια της Παραγωγής, της Χρήσης και της Ανακύκλωσης

Στην πραγματικότητα, η Honda εφαρμόζει ένα Πρόγραμμα Αξιολόγησης του Κύκλου Ζωής - Life Cycle Assessment (LCA) Programme για όλα τα οχήματά της, που παρακολουθεί τις εκπομπές CO2 σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής του αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής.

Η Honda δημιούργησε αυτό το πρόγραμμα το 2007 για να εισάγει ένα εξειδικευμένο σύστημα LCA ανά προϊόν, προκειμένου να διερευνήσει τον όγκο των εκπομπών CO2 που σχετίζεται με όλο το κύκλο ζωής κάθε οχήματος της μάρκας. Με αυτό τον τρόπο, η Honda μπορεί να συγκρίνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κάθε ξεχωριστής φάσης της γραμμής παραγωγής καθώς επίσης και ολόκληρου του κύκλου ζωής των υβριδικών αυτοκινήτων.

Τα ευρήματα έδειξαν δύο πράγματα, τη σημασία του ‘σταδίου χρήσης’ στις εκπομπές CO2 του κύκλου ζωής ενός αυτοκινήτου και ότι υπάρχει πολύ μικρή διαφορά μεταξύ των εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την πρώτη ύλη και τα στάδια παραγωγής των υβριδικών συγκριτικά με των συμβατικών αυτοκινήτων (βλέπε φωτό 02_Environment.jpg & 03_Environment.jpg). Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές εκπομπές CO2 σε όλο τον κύκλο ζωής ενός υβριδικού αυτοκινήτου θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές ενός συμβατικού μοντέλου.

Πού θα κατασκευάζεται το Insight;

Το Insight θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Honda στη Suzuka της Ιαπωνίας, όπου έχει προστεθεί μία νέα γραμμή παραγωγής υβριδικών συστημάτων κίνησης, για να διπλασιαστεί η δυναμικότητα παραγωγής.

Πώς θα αρχίσει να πωλείται;

Το Insight θα αρχίσει να πωλείται στην Ευρωπαϊκή αγορά από την Άνοιξη του 2009. 


Tags: Honda, insight, hatchback, IMA, hybrid.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top