Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Κυκλοφόρησε το Google Drive

Τεχνολογία » Internet και ISPs » Web Sites » Google - 24/04/2012

Μετά από πολλά χρόνια αναμονής και άπειρες φήμες, τελικά το Google παρουσίασε τη νέα του υπηρεσία, Google Drive, ίσως τον ισχυρότερο ανταγωνιστή του Dropbox, αλλά και πολλά παραπάνω από αυτό, καθώς σαν πλατφόρμα προσφέρει πολλά περισσότερα, σε συνδυασμό με άλλες υπηρεσίες της εταιρείας, όπως τα Google Docs, το Google+ και το Gmail.

Κυκλοφόρησε το Google Drive

Πέρα από το δυνατό χαρτί του Intergration με άλλες υπηρεσίες, το Google Drive προχωράει ένα βήμα μπροστά, προσφέροντας μια σειρά από οικονομικά πακέτα, πολύ πιο φθηνά από τους ανταγωνιστές. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Τι είναι το Google Drive;

Η υπηρεσία είναι κατά βάση κάτι σαν το Dropbox. Εγκαθιστάς κάποιο software στον υπολογιστή ή όποια άλλη συσκευή (σε Windows, Mac, OS X, Android και σύντομα σε iOS). Αμέσως αποκτάτε ένα φάκελο ο οποίος αυτόματα συγχρονίζει τα αρχεία που βάζετε σε αυτόν με την on-line υπηρεσία.

Όταν ένα αρχείο ή φάκελος αποθηκεύεται εκεί ή ανέβει απ'ευθείας από το web interface, αυτόματα αντιγράφεται σε όλες τις άλλες συσκευές στις οποίες έχετε εγκαταστήσει το software. Παράλληλα, συγχρονίζονται και όλες οι αλλαγές σε αυτά τα αρχεία.

Οι χρήσεις για κάτι τέτοιο είναι πάρα πολλές. Φανταστείτε π.χ. να δημιουργήσετε ένα αρχείο στον υπολογιστή της δουλειάς σας και μετά να συνεχίσετε την επεξεργασία στον υπολογιστή του σπιτιού, χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε διαδικασία μεταφοράς του αρχείου από εσάς. Την επόμενη μέρα, οι αλλαγές στο αρχείο θα έχουν περαστεί αυτόματα στον υπολογιστή της δουλειάς.

Παράλληλα, πέρα από την ευκολία που σας προσφέρει κάτι τέτοιο, έχετε και ένα πρόσθετο καλό, ότι έχετε ένα online backup της δουλειάς σας. Αν π.χ. για κάποιο λόγο ο υπολογιστής σας χαλάσει, τα δεδομένα σας είναι αποθηκευμένα με ασφάλεια στους server του Google.

Εκεί που το Google αποκτά μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με το Dropbox είναι η χωρητικότητα και οι τιμές του. Η δωρεάν έκδοση του Google Drive δίνει 5GB χώρο (σε σχέση με τα 2GB του Dropbox), ενώ μετά έχει μια σειρά από πακέτα, από $2.49 το μήνα για 25GB, $4.99 για 100GB, $50 για 1TB, μέχρι και 16TB για $800 (για πολύ extreme ανάγκες). Το Dropbox αντίστοιχα κοστολογεί $9.99 ta 50 GB και $19.99 100GB.

Φυσικά το Dropbox δεν είναι ο μόνος ανταγωνιστής του Google, υπάρχουν π.χ. το Box, το SugarSync, το iCloud της Apple και πάρα πολλά άλλα, αλλά το Dropbox είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα αυτή τη στιγμή.

Αυτό που διαφοροποιεί πολύ αυτή την υπηρεσία από όλες τις υπόλοιπες είναι σε μεγάλο βαθμό και το Web Interface. 

Οι χρήστες μπορούν να δουν όλα τα αρχεία τους σε μορφή Thumbnails. Σε συνδυασμό με το Google Goggles κάποιες από τις εικόνες αναγνωρίζονται αυτόματα. Τα Video μετατρέπονται αυτόματα σε διάφορες μορφές, επιτρέποντας στο χρήστη να τα δει online από όποιο browser η συσκευή χρησιμοποιεί.

Συνδυασμός με τα Google Docs

Ουσιαστικά το Google Drive είναι η νέα πρόσοψη των Google Docs. Αντικαθιστά τη λίστα με τα έγγραφα και πλέον εξυπηρετεί ως ένας File Manager για όλη τη σουίτα παραγωγικότητας της εταιρείας.

Με τη χρήση του Google Drive, είναι πλέον πολύ πιο εύκολο να παρατήσετε π.χ. το Microsoft Office. Αν έχετε πάρα πολλά έγγραφα αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας, μπορείτε να τα αντιγράψετε στο Google Drive. Αμέσως αποκτάτε έναν καλύτερο τρόπο πρόσβασης, αφού θα μπορείτε να τα ανοίξετε από οποιαδήποτε συσκευή, αλλά θα μπορείτε και να τα διαχειριστείτε καλύτερα, καθώς αποκτάτε μια μηχανή αναζήτησης στα περιεχόμενα τους. Το πιο ωραίο της υπόθεσης όμως είναι ότι αντίθετα με όλα τα άλλα αρχεία που ανεβάζετε, τα έγγραφα του Google Docs δεν καταλαμβάνουν χώρο από το Google Drive. Έτσι μετατρέποντας τα αρχεία του Microsoft Office στο format του google, αποκτάτε δωρεάν αποθηκευτικό χώρο για αυτά.

Το μειονέκτημα βέβαια είναι ότι αντίθετα με όλα τα υπόλοιπα αρχεία, τα Google Documents, αν και θα τα δείτε σαν αρχεία στον υπολογιστή σας, μπορείτε να τα επεξεργαστείτε μόνο online (μπορείτε μόνο να τα διαβάσετε offline). Φυσικά το Google έχει ανακοινώσει ότι αργότερα θα μπορείτε και να τα επεξεργαστείτε, οπότε περιμένουμε 

Google Plus

Η νέα υπηρεσία συνεργάζεται άψογα και με το Google+. Μπορείτε να δημοσιεύσετε όποιο αρχείο θέλετε και να το μοιραστείτε με τους κύκλους σας. Παράλληλα σύντομα θα υποστηρίζεται και καλύτερη σύνδεση με το Gmail, ώστε τα έγγραφα να μπορούν αυτόματα να γίνουν attachments.

Νέα Φιλοσοφία

Η εταιρεία αυτή τη φορά χρησιμοποιεί ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο για το πως θα αποκομίσει κέρδος από τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Μέχρι πρόσφατα, όλες οι υπηρεσίες του Google βασίζονταν στην online διαφήμιση για το κέρδος. Με αυτό τον τρόπο μπορούσαν να διαθέτουν δωρεάν στους χρήστες τα πάντα. Τώρα για πρώτη φορά βγάζει κάτι το οποίο βασίζεται καθαρά σε συνδρομητικό μοντέλο. Έχει αρκετό ενδιαφέρον να δούμε πως θα πάει το νέο εγχείρημα...


Tags: Google, Google Drive, Dropbox, Google Apps, sync, cloud computing, Box, Google Docs, SkyDrive, storage.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top