Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Κυκλοφόρησε ο νέος Firefox 1.0

Τεχνολογία » Software - 10/11/2004

Μετά από μεγάλη προσμονή από τους απανταχού οπαδούς του νέου browser Firefox, η 1.0 έκδοση του που μόλις κυκλοφόρησε δείχνει πλέον να απειλεί με αξιώσεις την πρωτοκαθεδρία του Internet Explorer!

Το Firefox, μια εφαρμογή ανοικτού κώδικα, αναπτύσσεται από ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το Mozilla Foundation και  είναι ήδη από σήμερα τα ξημερώματα διαθέσιμό για όλους τους παλιούς του φίλους, αλλά και για όλους όσους αποφάσισαν ότι θέλουν να δοκιμάσουν κάτι νέο, διαφορετικό και συναρπαστικό.

Η έκδοση Mozilla Firefox 1.0 καταφθάνει στον απόηχο ενός πολύ πετυχημένου μήνα για την προηγούμενη έκδοση (1.0PR), την οποία «κατέβασαν» περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι.

Ήδη, η έκδοση που μπορείτε από σήμερα να αποκτήσετε, είναι διαθέσιμη για λειτουργικά συστήματα Windows, Mac OS X και Linux –τόσο στην περίπτωση που θέλετε να την αποκτήσετε δωρεάν μέσω του διαδικτυακού τόπου της εταιρίας Mozilla, είτε θέλετε να αγοράσετε το CD με το λογισμικό ανοικτού κώδικα.

Το βραβευμένο πρόγραμμα πλοήγησης Firefox ήδη έχει συγκεντρώσει με τις προηγούμενες δοκιμαστικές εκδόσεις του την προσοχή χρηστών και ειδικών για την αξιοπιστία και τη σταθερότητά του, αλλά και για τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά του

Μάλιστα αίσθηση είχε κάνει στην διαδικτυακή κοινότητα ακόμη και με τις πρώτες εκδόσεις, οι οποίες μάλιστα ήταν και υπό διαφορετικό όνομα - Firebird.

Μερικές από τις δυνατότητες που προσφέρει:

«Μπλοκάρει» αποτελεσματικά τα γνωστά σε όλους μας «pop-up» παράθυρα, επιτρέποντας στον επισκέπτη να διαλέγει τις περιπτώσεις που επιθυμεί να ανοίξει ένα τέτοιου είδους παράθυρο.

Προσφέρει ευκολότερες, ταχύτερες και πιο εύχρηστες αναζητήσεις, υποστηρίζοντας «γραμμές εργαλείων» για τις μεγαλύτερες μηχανές αναζήτησης όπως Google, Yahoo!, eBay, Amazon, Dictionary.com, Creative Commons και άλλα.

Κάνει πιο εύκολη και αποδοτική την πλοήγηση στο διαδίκτυο, προσφέροντας την ταυτόχρονη θέαση περισσότερων από ενός δικτυακών τόπων μέσω του συστήματος «πολλαπλών ετικετών πλοήγησης» (Tabbed Browsing)

Είναι συμβατό με εκατοντάδες πρόσθετα εργαλεία (extension), δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη να εξατομικεύσει το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες

Το Firefox καθιστά πιο εύκολη από ποτέ την εναλλαγή από Internet Explorer και άλλα προγράμματα πλοήγησης, καθώς μπορεί με ευκολία να «εισαγάγει» τους κωδικούς, τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τα όποια άλλα δεδομένα έχετε αποθηκεύσει για τη δική σας ευκολία στο πρόγραμμα πλοήγησης που χρησιμοποιείτε συνήθως.

Μια από τις μοναδικές λειτουργίες του Firefox, είναι η λεγόμενη «Find as You Type» (στα ελληνικά «βρείτε καθώς πληκτρολογείτε»), μια εφαρμογή που δεν μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο χρήσιμη είναι αν δεν τη χρησιμοποιήσει: υπογραμμίζει τις λέξεις κλειδιά που ορίζει ο χρήστης στη δεδομένη ιστοσελίδα, την ίδια ώρα που μάλιστα ο εκείνος πληκτρολογεί.

Και αν το περιβάλλον του σας φανεί αρχικά αφιλόξενο, μην απογοητευτείτε! Μέσω του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος, αλλά και μέσω άλλων ιστοχώρων, είναι διαθέσιμα εκατοντάδες «θέματα» (themes), για να προσαρμόσετε το Firefox στις δικές σας αισθητικές προτιμήσεις.

Η εναλλακτική λύση

Το Firefox διαφοροποιείται τόσο από τον Internet Explorer, όσο και από τους άλλους δημοφιλείς φυλλομετρητές (Opera, Netscape, Konqueror κτλπ) τόσο λόγω του πλήθους  των χαρακτηριστικών που φέρει, όσο και λόγω όλων εκείνων που απουσιάζουν.

Με άλλα λόγια, το Firefox είναι ένα πρόγραμμα «απογυμνωμένο» από τον «περιττό» κώδικα, «καθαρό» και απλό στη χρήση.

Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον παλιότερο φυλλομετρητή Netscape και μπορεί να εμπλουτιστεί με επιπλέον δυνατότητες μέσω μικρών προγραμμάτων (extensions) τα οποία ο χρήστης μπορεί να αποκτήσει στο διαδίκτυο.

Είτε στη βασική του μορφή, είτε μετά την εγκατάσταση του πρόσθετου λογισμικού, το Firefox αυξάνει σημαντικά την ταχύτητα των διαδικτυακών σας πλοηγήσεων, ενώ είναι πιο ευέλικτος, πιο εύχρηστος και σε πολλά σημεία πιο ασφαλής από τον Internet Explorer.

Και ο πόλεμος των browsers καλά κρατεί!

Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η Microsoft έχει επικρατήσει πλήρως στην αγορά των προγραμμάτων πλοήγησης στο διαδίκτυο με το δικό της Internet Explorer, ετοιμαστείτε να βρεθείτε προ εκπλήξεως!

Το ποσοστό των Αμερικανών χρηστών του Διαδικτύου που χρησιμοποιούν τον Internet Explorer συνέχισε να μειώνεται για πέμπτο συνεχή μήνα και κατά τον Οκτώβριο, ενώ αντίθετα τα προγράμματα πλοήγησης Mozilla και Firefox του ιδρύματος Mozilla έχουν κατακτήσει το 6% της αγοράς.

Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύουν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας της WebSideStory που δημοσιεύτηκε μόλις λίγες ημέρες πριν από την επίσημη κυκλοφορία του Firefox 1.0

Το Firefox χρησιμοποιεί σήμερα περίπου το 3% των χρηστών, ενώ ακόμα 3% χρησιμοποιεί το μεγάλο «αδελφάκι» του, Mozilla, όπως έδειξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε με αυτόματη αναγνώριση του προγράμματος που χρησιμοποιούσαν οι επισκέπτες των δικτυακών τόπων εταιριών όπως οι Walt Disney Internet Group, Best Buy, Sony, DaimlerChrysler και Liz Claiborne.

Βέβαια, ο Intetrnet Explorer εξακολουθεί να κυριαρχεί στο διαδίκτυο, συγκεντρώνοντας τη συντριπτική πλειονότητα των χρηστών. Τα ποσοστά του πάντως συνεχίζουν να μειώνονται, από 95,5% τον Ιούνιο, στο 93,7% τον Σεπτέμβριο και στο 92,9% τον Οκτώβριο.

Η Mozilla ελπίζει ότι η διείσδυση του Firefox θα έχει αυξηθεί στο 10% των χρηστών έως τα τέλη του 2005.

Και το σχόλιο των ειδικών; Ο Τζεφ Τζόνσον της WebSideStory τονίζει: «το Firefox δεν έχει φτάσει ακόμα στις μάζες»…!

Αναδημοσίευση από το
www.pathfinder.gr

Δείτε το επίσημο site του εδώ.
Δείτε επίσης το http://www.google.com.gr/firefox 
Κατεβάστε την ελληνική έκδοση από τη διεύθυνση http://download.mozilla.org/?product=firefox&os=win&lang=el-GR

Επίσης από σήμερα στο site μας θα "παίζει" και αυτό το banner:


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top