Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Αναβαθμίζεται το Πανευρωπαϊκό δίκτυο Internet νέας γενιάς

Τεχνολογία - 17/06/2005

Εγκαινιάστηκε χθες σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, το Πανευρωπαϊκό Ερευνητικό και Eκπαιδευτικό δίκτυο Internet νέας γενιάς GÉANT2, που θα καλύψει τις ανάγκες 3 εκατομμυρίων και πλέον ερευνητών από 34 διαφορετικές χώρες, και θα προωθήσει τη συνεργασία των ερευνητικών και εκπαιδευτικών κοινοτήτων.

Το GÉANT2 αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο και γρηγορότερο διακρατικό διαδίκτυο παγκοσμίως. Προσαρμοσμένο στις αυξημένες ανάγκες των Ευρωπαίων ερευνητών, θα προσφέρει αποτελεσματικότερες και αποδοτικότερες υπηρεσίες διαδικτύου, και θα επιτρέψει την εφαρµογή καινοτόµων τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Ευρωπαϊκή Ερευνητική και Εκπαιδευτική κοινότητα. Το GÉANT2 θα αποτελέσει τη βασική δικτυακή υποδοµή για την υλοποίηση πολλών ερευνητικών έργων και πρωτοβουλιών με μαζικές υπολογιστικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα την διασύνδεση του νέου μεγάλου επιταχυντή σωματιδίων (Large Hadron Collider) στο ερευνητικό κέντρο CERN και μεγάλου αριθμού ραδιοτηλεσκοπίων σε όλη την Ευρώπη, και θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην ολότητα της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής και Εκπαιδευτικής κοινότητας.

Το δίκτυο GÉANT2 υλοποιήθηκε χάρη στο Ευρωπαϊκό έργο GN2, στο οποίο ρόλο συντονιστή έχει η αστική εταιρεία των Ερευνητικών & Εκπαιδευτικών δικτύων για την παροχή δικτυακών τεχνολογιών στην Ευρώπη, DANTE, µε σηµαντική συµµετοχή του Πανευρωπαϊκού Οργανισµού των Ερευνητικών - Ακαδηµαϊκών ∆ικτύων TERENA. Στο έργο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτει το 50% του προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από τα ίδια τα Ερευνητικά & Εκπαιδευτικά ∆ίκτυα που συµµετέχουν.

Ο Γενικός Διευθυντής του DANTE, Dai Davies, αναφέρει «Σχεδιάσαμε ένα διαφορετικό δίκτυο», τονίζοντας τον παράγοντα της καινοτομίας, καθώς το νέο δίκτυο καλύπτει τις διαφορετικές υπολογιστικές ανάγκες των κοινοτήτων που το χρησιμοποιούν, και προσθέτει «Με μια δικτυακή υποδομή που υποστηρίζει τη δρομολόγηση όσο και τη μεταγωγή κυκλωμάτων μπορούμε να προσφέρουμε ένα πραγματικά ευέλικτο και προσανατολισμένο στις ανάγκες των χρηστών δίκτυο».

To GÉANT2 αποτελεί τη συνέχεια του δικτύου GEANT και προσφέρει στα Ευρωπαϊκά ιδρύματα πρόσβαση σε ένα ευρύτερο περιβάλλον υπολογιστικών πόρων μέσω γρήγορων γραμμών διασύνδεσης με τις περιοχές της Βορείου και Νοτίου Αφρικής, της Ιαπωνίας, της Λατινικής Αμερικής, της Μεσογείου της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην ανάπτυξη της συνεργασίας δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ερευνητική κοινότητα παγκοσμίως.

«Το GÉANT2 αποτελεί ένα γιγαντιαίο βήμα εξέλιξης: με το άρτιο αυτό δίκτυο εξασφαλίζουμε στους ερευνητές καλύτερη και γρήγορη πρόσβαση από οποιοδήποτε άλλο δίκτυο», επεσήμανε η Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας Viviane Reding, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του αναβαθμισμένου δικτύου.

Οι προηγμένες και καινοτόμες υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν στo πλαίσιo του έργου θα παρέχουν αυξημένη χρηστικότητα, ευελιξία και διαφανή πρόσβαση σε όλες τις διασυνδεδεμένες ερευνητικές κοινότητες. Το δίκτυο GÉANT2 θα παρέχει επίσης ζωτικούς πόρους για την περιαγωγή πρόσβασης στις υπηρεσίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή η δυνατότητα θα επιτρέψει σε ερευνητές να έχουν πρόσβαση στο ακαδημαϊκό ή ερευνητικό δίκτυο του οικείου ιδρύματός τους από οποιαδήποτε τοποθεσία ανά την Ευρώπη, δουλεύοντας έτσι με την ίδια ευκολία με την οποία δουλεύουν από το γραφείο τους. Η ανάπτυξη ενός οικουμενικά αποδεκτού συστήματος για ταυτοποίηση (identification) και εξουσιοδότηση (authorization) θα δημιουργήσει τις ηλεκτρονικές προϋποθέσεις για απρόσκοπτη μετακίνηση των χρηστών από το ένα στο άλλο υπολογιστικό περιβάλλον.

Το δίκτυο επιτρέπει εκτός από τη διασύνδεση και την πρόσβαση στο ∆ιαδίκτυο για όλη την ευρωπαϊκή ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα, την πρόσβαση σε αφιερωµένα κυκλώµατα (dedicated switched circuits) υπερ-υψηλών ταχυτήτων για οµάδες ερευνητών και εφαρµογές µε υψηλές απαιτήσεις. Άλλες δράσεις στα πλαίσια του έργου αφορούν την ανάπτυξη προγμένων εργαλείων παρακολούθησης της λειτουργίας του, βελτιωμένους μηχανισμούς άμυνας σε προσπάθειες παραβίασης της ασφάλειας των δεδομένων και την σύσταση μιας ομάδας ειδικών για την διερεύνηση και επίλυση προβλημάτων απόδοσης κατά τη λειτουργία του δικτύου. Παράλληλα με το δίκτυο παραγωγής θα υλοποιηθεί και μικρότερης κλίμακας δίκτυο δοκιμών, το οποίο θα αποτελέσει πεδίο δοκιμών νέων τεχνολογιών πριν αυτές υιοθετηθούν από εμπορικά δίκτυα.

Λεπτομέρειες για την τοπολογία του δικτύου κορμού GÉANT2 υπάρχουν στο www.geant2.net

Περισσότερες πληροφορίες:

www.geant2.net/media


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top