Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Υπερυπολογιστές με επεξεργαστές Intel

Τεχνολογία - 24/06/2005

Είτε πρόκειται για την ενίσχυση της ακρίβειας των παγκόσμιων δελτίων μετεωρολογικής πρόγνωσης ή για τη βελτίωση της ασφάλειας των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων, η πλειοψηφία των επιστημόνων και μηχανικών βασίζονται στους υπέρ-υπολογιστές που ενσωματώνουν επεξεργαστές της Intel, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλα συστήματα, σύμφωνα με την τελευταία λίστα TOP500.

Η 25η Έκδοση της λίστας των TOP500 υπέρ-υπολογιστών, η οποία κυκλοφόρησε σήμερα, δείχνει ότι 333 των παγκόσμιων κορυφαίων 500 συστημάτων στη λίστα ενσωματώνουν επεξεργαστή Intel. Πριν από πέντε χρόνια, μόλις τέσσερα συστήματα στη λίστα ήταν βασισμένα σε επεξεργαστές Intel. Από τότε όμως, ο αριθμός των συστημάτων που βασίζονται σε επεξεργαστές Intel αυξάνεται σταθερά, κατακτώντας τον τίτλο της πλέον κυρίαρχης αρχιτεκτονικής υπέρ-υπολογιστών στη λίστα TOP500.

Μάλιστα, σύμφωνα και με την προσφάτως δημοσιευμένη κατάταξη, τρεις πλατφόρμες βασισμένες στην Intel κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις στην κατηγορία της δημοφιλέστερης πλατφόρμας υπέρ-υπολογιστή: οι επεξεργαστές Intel® Xeon™ και Intel Xeon με προεκτάσεις 64-bit ενισχύουν 254 συστήματα, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο επεξεργαστή, ενώ ακολουθούν οι επεξεργαστές Intel® Itanium® 2, οι οποίοι ενισχύουν 79 συστήματα.

Πάνω από τα μισά συστήματα του TOP500 διαθέτουν επεξεργαστές Intel Xeon, γεγονός που τους χαρίζει επτά φορές πιο κυρίαρχη θέση στη λίστα σε σύγκριση με την επόμενα συστήματα βασισμένα στην αρχιτεκτονική x86. Οι επεξεργαστές Intel Xeon 64-bit, οι οποίοι κυκλοφόρησαν μόλις πέρσι, ήδη χρησιμοποιούνται σε 77 από τα κορυφαία 500 συστήματα υπολογιστών.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τις μεγάλες επιστημονικές προόδους που σημειώνονται στους εκατοντάδες υπέρ-υπολογιστές που είναι τώρα διαθέσιμοι για τους ερευνητές που εργάζονται πάνω στις πλατφόρμες server βασισμένες στα πρότυπα Intel», δήλωσε ο κ. Kirk Skaugen, General Manager του Intel Corporation’s Server Platforms Group. «Πριν από λίγα μόνο χρόνια, η οικονομική και γρήγορη διάθεση αυτής της ισχύος σε πανεπιστήμια, κυβερνήσεις κι επιχειρήσεις, ήταν μόνο ένα όνειρο. Σήμερα, όσο κάθε ένα από τα TOP500 συστήματα ξεπερνά τους 1 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο σε απόδοση, θα έλεγα ότι το όνειρο αυτό έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα».

Η κοινωνία της πληροφορικής υψηλής απόδοσης (ΠΥΑ – High Performance Computing) διευρύνει συνεχώς τα όρια της μηχανικής κι επιστημονικής ανακάλυψης. Ωστόσο, οι τεχνολογίες πληροφορικής, στις οποίες πρωτοπορεί η ΠΥΑ, δεν είναι σημαντικές μόνο για τα ερευνητικά εργαστήρια. Μπορούν να ωφελήσουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Η προσομοίωση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, η υπολογιστική ρευστομηχανική (computational fluid dynamics) και η ανάλυση πεπερασμένων στοιχείων είναι μερικά παραδείγματα τεχνολογιών που παλαιότερα θεωρούνταν τομέας αποκλειστικά των υπέρ-υπολογιστών, αλλά σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως από εταιρίες για το σχεδιασμό και την παραγωγή μίας μεγάλης ποικιλίας προϊόντων, από πατατάκια έως κινητά τηλέφωνα και αυτοκίνητα.

Ένα παράδειγμα χρήσης της τεχνολογίας υπέρ-πληροφορικής, είναι ο υπέρ-υπολογιστής Columbia της NASA, βασισμένος στους επεξεργαστές Intel Itanium 2 και κατασκευασμένος από τη Silicon Graphics, ο οποίος παραμένει ένα από τα 10 κορυφαία συστήματα στη λίστα TOP500. Ο Columbia συνεχίζει ν’ αποτελεί βασικό εργαλείο στο πρόγραμμα της NASA για την επιστροφή διαστημοπλοίων κι αστροναυτών.

Η ημι-ετήσια λίστα των TOP500 υπέρ-υπολογιστών είναι έργο των Hans Meuer του Πανεπιστημίου του Μάνχαϊμ, Erich Strohmaier και Horst Simon του Τμήματος Energys National Energy Research Scientific Computing Center των ΗΠΑ, και Jack Dongarra του Πανεπιστημίου του Τενεσί. Ολόκληρη η αναφορά είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση www.top500.org .


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top