Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Η Coca-Cola Απειλεί Κορυφαίο Ινδό Φωτογράφο με Δίκη

Ειδήσεις » Κόσμος - 14/07/2005

Λονδίνο (12 Ιουλίου, 2005): Η Hindustan Coca-Cola Beverages Private Limited, μια θυγατρική της βασισμένης στην Ατλάντα επιχείρησης της Κόκα-Κόλα, απειλεί τον κ. Sharad Haksar, έναν από τους πιο διάσημους φωτογράφους της Ινδίας, με δίκη.

Ο κ. Haksar, ένας σημαντικός διεθνής φωτογράφος και νικητής του Αργυρού Λέοντα των Καννών του 2005, έχει τοποθετήσει έναν μεγάλο διαφημιστικό πίνακα σε μια από τις πιό πολυάσχολες περιοχές της Chennai - μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ινδίας - με μια δική του "εργασία (που) είναι μόνο μια έκφραση δημιουργικότητας."

Ο διαφημιστικός πίνακας αναπαριστά την πανταχού παρούσα κόκκινη ζωγραφιά της Κόκα-Κόλα, που βρίσκεται συνήθως σε ολόκληρη την Ινδία. Αμέσως μπροστά από την αγγελία της Κόκα-Κόλα, και μέρος του διαφημιστικού πίνακα, είναι μια χειρό-τρόμπα ύδατος, με κενά δοχεία που περιμένουν να γεμιστούν με νερό - μια συνηθισμένη σκηνή στην Ινδία, ιδιαίτερα στην Chennai.

Στις 11 Ιουλίου, 2005, η νομική εταιρία των Daniel & Gladys, που αντιπροσωπεύουν το Ινδικό υποκατάστημα της Κόκα-Κόλα, έστειλε μια επιστολή στον κ. Haksar απειλώντας τον με σοβαρές νομικές ενέργειες εκτός εάν ο διαφημιστικός πίνακας αντικατασταθεί "άνευ όρων και αμέσως". Η Κόκα-Κόλα θα επιδίωκε 2 εκατομμύρια Ινδικές ρουπίες (US$ 45,000) για τη "ανυπολόγιστη ζημία στην καλή θέληση και τη φήμη" της Κόκα-Κόλα, και επίσης απίτησε μια "χωρίς όρους έγγραφη απολογία".

Ο κ. Haksar είπε, "Δεν έχω καμία πρόθεση δημοσίευσης οποιασδήποτε απολογίας. Επειδή δεν έχω πράξει τίποτα λανθασμένο. Εάν η Coke ακολουθήσει αυτήν την νομική οδό, οι δικηγόροι μου θα λάβουν κατάλληλα αντιμέτρα."

Ο διαφημιστικός πίνακας του κ. Haksar δίνει έμφαση στις ακραίες ελλείψεις ύδατος που βιώνονται από τις κοινότητες που ζουν γύρω από τις εγκαταστάσεις εμφιάλωσης της Κόκα-Κόλα σε ολόκληρη την Ινδία. Μια κοινότητα κοντά στην Chennai, στην Gangaikondan, έχει ήδη πραγματοποιήσει μεγάλες διαδηλώσεις - διαμαρτυρόμενη ενάντια σε μία επερχόμενη εγκαταστάση της Κόκα-Κόλα. Στη γειτονική πολιτεία της Kerala, στο χωριό Plachimada, η Κόκα-Κόλα δεν είναι σε θέση να ανοίξει την εγκατάσταση της εμφιάλωσης εδώ και 16 μήνες - επειδή η κοινότητα δεν το επιτρέπει.

Η Κόκα-Κόλα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην Ινδία. Ένα μαζικό αγροτικό κίνημα έχει αναδυθεί για να θέσει την εταιρία προ των ευθυνών της για τη δημιουργία ελλείψεων ύδατος και τη μόλυνση του υπόλοιπου ύδατος και της γης.

"Εκτιμάμε τις προσπάθειες του κ. Haksar και καταδικάζουμε τις προσπάθειες της Κόκα-Κόλα να κατασιγάσει μια δημόσια συζήτηση για αυτά τα ζητήματα," είπε ο Amit Srivastava του διεθνούς οργανισμού, Κέντρο Πόρων της Ινδίας (India Resource Center). Η εκστρατεία συνεχίζει να λαμβάνει τεράστια δημόσια υποστήριξη διεθνώς και έχει βάλει την εταιρία της Κόκα-Κόλα σε άμυνα.

Οι πρόσφατες συναυλίες Live - 8 αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις με την Κόκα-Κόλα γύρω από πιθανή χορηγία λόγω δημόσιας αντίθεσης, κατευθυνόμενη από το Κέντρο Πόρων της Ινδίας. Ως αποτέλεσμα η Κόκα-Κόλα απαγορεύθηκε επίσης από την Make Poverty History March στις 2 Ιουλίου, 2005, μία πορεία περίπου 300.000 ανθρώπων στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.


Δείτε δουλειά του Sharad Haksar στην www.sharadhaksar.com

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το www.IndiaResource.org


Διαβάστε επίσης μια παλαιότερη ανταπόκριση από την Plachimada

http://athens.indymedia.org/display.php?articleId=1639


Αναδημοσίευση από http://athens.indymedia.org/display.php?articleId=2480


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top