Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Απεργία PLANET: Ναυάγησε η διαπραγμάτευση

Ειδήσεις - 26/07/2005

Μετά από 10 μήνες κινητοποιήσεων και περίπου 1 χρόνο χωρίς λεφτά, οδηγηθήκαμε σε διαπραγμάτευση με τη "νέα ιδιοκτησία" του σταθμού. Σήμερα η εργοδοτική πλευρά μπλόκαρε τις συζητήσεις με μια απαράδεκτη πρόταση.

Τα εργασιακά προβλήματα στο ραδιοφωνικό σταθμό PLANET δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 10ο μήνα κινητοποιήσεων και δεν έχουμε πληρωθεί ακόμα τον περασμένο Αύγουστο.

Παρά τις προσπάθειές μας να κρατήσουμε το σταθμό ανοιχτό, τα υπέρογκα χρέη του ιδιοκτήτη κου Παύλοβιτς σε τράπεζες και ΔΕΚΟ οδήγησαν σε κατασχέσεις και κλείσιμο του σταθμού.

Ξαφνικά, στα μέσα Μαϊου, στη συχνότητά μας άρχισε να εκπέμπει... ο PLANET. Ναι, αλλά χωρίς εμάς. Η προσπάθεια είναι σαφής και μέσα στο εργασιακό κλίμα των ημερών: ένας εργοδότης μπορεί να απολύει τους εργαζόμενους χωρίς αποζημίωση και να τους αντικαθιστά με άλλους εξίσου απλήρωτους. Τα δικαστήρια μπορούν να να αποφασίζουν ότι η επίσχεση εργασίας ισοδυναμεί με παραίτηση.

Βγήκαμε λοιπόν στην πιάτσα και κάναμε ένα πολύ καλό ρεπορτάζ: ανακαλύψαμε παρανομίες, δάνεια προς την επιχείρηση τα οποία δεν ξέρουμε σε ποιες τσέπες κατέληξαν, και άλλα διόλου ευχάριστα. Καταθέσαμε ένα φάκελλο με όλα αυτά στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), το οποίο φυσικά δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέχρι...

...μέχρι που ξεκινήσαμε πάλι τις δυναμικές κινητοποιήσεις. Βρήκαμε από που εκπέμπει παράνομα ο σταθμός, πήγαμε μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας και καταλάβαμε το χώρο.

Παρουσιάστηκε το λοιπόν ξαφνικά ως νέος ιδιοκτήτης ο Γιώργος Πολυχρονίου και δέχτηκε να έρθει σε συνεννόηση με τα σωματεία μας για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που χρόνιζε.

Πράγματι προσήλθε και αρχικά φάνηκε πως υπήρχε μια κοινή βάση: κάποιοι συνάδελφοι είχαν αποφασίσει να μη συνεχίσουν στο σταθμό, κουρασμένοι προφανώς από τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις. Οπότε προτάθηκε μια διαδικασία "εθελουσίας εξόδου", δια της οποίας όσοι συνάδελφοι το επιθυμούσαν θα αποχωρούσαν παίρνοντας όσα χρήματα τους είχαν επιδικάσει τα δικαστήρια και τη νόμιμη αποζημίωσή τους, ενώ όσοι θα παρέμεναν θα εισέπρατταν ένα μικρότερο ποσό και θα συνέχιζαν κανονικά να εργάζονται. Δεν ήταν και η καλύτερη λύση, αλλά ήταν μία διέξοδος.

Έγιναν δύο συναντήσεις με τα σωματεία, ακούστηκαν μάλιστα και νούμερα για τις αποζημιώσεις και ο αριθμός των παραμενόντων είχε οριστεί περίπου στα 35 άτομα.

Ξαφνικά, στη σημερινή συνάντηση, στην οποία έμελλε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και να λυθούν τα εκκρεμή ζητήματα της ασφαλιστικής κάλυψης και του ενημερωτικού χαρακτήρα του σταθμού, ο κος Πολυχρονίου κατέφθασε προτείνοντας να κρατήσει "10-12 άτομα" να αποζημιωθούν οι αποχωρούντες με "6 μισθούς και πολλά σας δίνω", για να ακταλήξουμε σε απειλές του δικηγόρου του σε στυλ "θα κηρύξω πτώχευση και θα τα χάσετε όλα".

Η πρόταση κρίθηκε απαράδεκτη από τους εκπροσώπους μας και τα σωματεία, και μάλιστα ιδιαίτερα ύποπτη καθώς αύριο (επιτέλους) το ΕΣΡ θα εξετάσει το φάκελλο που έχουμε καταθέσει για την παράνομη λειτουργία του σταθμού. Προφανώς κάποια συμφωνία έχει γίνει κάτω από το τραπέζι και με αυτή την ασφάλεια η νέα ιδιοκτησία θεωρεί ότι μπορεί να μας πετάξει απ' έξω.

Εμείς παραμένουμε στις αρχικές μας θέσεις. Ζητάμε τα λεφτά μας, τις θέσεις εργασίας μας και τη διατήρηση του ενημερωτικού χαρακτήρα του σταθμού.

Θα συγκεντρωθούμε αύριο στο ΕΣΡ για να διεκδικήσουμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να μην αφεθεί άλλο ένα λαμόγιο σαν τον κο Πολυχρονίου να παίξει στις πλάτες των εργαζομένων. Η υπόθεσή μας εξετάζεται στις 13:55 και θα ζητήσουμε από το συμβούλιο να αποδείξει ότι δε διαπλέκεται ούτε με τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες, ούτε με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του σταθμού και χρησιμοποιεί διάφορους απατεωνίσκους για να κάνει ατιμώρητα τις παρανομίες της.

Παλιότερο κεντρικό θέμα του athens indymedia για τον PLANET.

http://athens.indymedia.org/display.php?articleId=2791


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top