Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Πολιτική - 31/01/2004

Από την Κρήτη, όπου περιοδεύει και στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

 «Το ΚΚΕ καλεί στις εκλογές στις 7 Μάρτη να φανεί κάτι καινούργιο, κάτι δυνατό. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να μη πιάσουν τις προσδοκίες και τους στόχους τους. Τα δύο κόμματα να αισθάνονται ότι έχουν χάσει ένα μέρος  από τους ψηφοφόρους τους, ένα μέρος από τη λαϊκή τους βάση.

 Το ΚΚΕ καλεί σε υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του γιατί αποτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια τον ουσιαστικό και πραγματικό αντίπαλο του δικομματισμού.

Το ΚΚΕ πήγε κόντρα στο ρεύμα και στάθηκε σαν βράχος σε μια περίοδο όπου κυριαρχούσε το ρεύμα της προσχώρησης στο ρεύμα της απελευθέρωσης της αγοράς, στην απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων.

Στάθηκε βράχος απέναντι στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη και τον πόλεμο.

Στάθηκε βράχος στην πάλη για τα δικαιώματα του λαού.

Δεν πήγε με τη μόδα του ιμπεριαλισμού, την μόδα του κοσμοπολιτισμού.

 Αντίθετα προσάρμοσε την πολιτική και τακτική του στις σημερινές συνθήκες και διατυπώνει την πολιτική του πρόταση η οποία περιλαμβάνει όλα: Και την άμυνα και την αντεπίθεση και την προοπτική.

 Η ΝΔ καπηλεύεται τα προβλήματα του λαού. Δεν άλλαξε και δεν μπορεί να αλλάξει. Ήταν και είναι το κόμμα του κεφαλαίου.

Το ΠΑΣΟΚ έγινε στη πορεία κόμμα της αστικής τάξης, κόμμα του κεφαλαίου.

Τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ δε μπορούν να γυρνάνε τη ματιά τους στο 1974, έστω και στο ΄81-΄83. Έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι και το ΠΑΣΟΚ άλλαξε».

  

Σχολιάζοντας ειδικότερα τις διακηρύξεις του Γ. Παπανδρέου περί αλλαγής τόνισε:

 «Ο Γ. Παπανδρέου διακηρύσσει το σύνθημα «θα τ’ αλλάξουμε όλα, και πριν απ΄ όλα θα τ’ αλλάξουμε όλα στο ΠΑΣΟΚ».

Αρχικά αποκαλύψαμε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία αλλαγή, πέρα από το να συνεχίσει και χειρότερα τα πράγματα, αν είναι πρωθυπουργός, αν είναι στη κυβέρνηση, αφού στις 8 Μάρτη στα συρτάρια και των δύο κομμάτων είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ για νέο κύμα αντιδραστικών αλλαγών και μέτρων.

Όμως, σκέφτομαι, να του αναγνωρίσουμε μια διάθεση αλλαγής που έχει και η οποία δεν έχει τίποτα κοινό με τα συμφέροντα του λαού.

Με την φλυαρία που απευθύνεται στο ακροατήριο έχει ένα στόχο: Όχι να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αλλάξει και έχει γίνει κόμμα του κεφαλαίου. Αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να ξεμπλέξει το ΠΑΣΟΚ από όλες εκείνες τις λαϊκές δυνάμεις που ακόμα το ακολουθούν και που σε ένα βαθμό συνεχίζουν να υιοθετούν ριζοσπαστικά και προοδευτικά συνθήματα.

 Θέλει ένα νέο ΠΑΣΟΚ που θα έχει κόψει τελείως τις γέφυρες με το παρελθόν. Θέλει να μεταλλάξει τις ριζοσπαστικές και προοδευτικές συνειδήσεις και να τις κάνει συνειδήσεις που να ασπάζονται  τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου,  τον ιμπεριαλισμό.

 Αυτό θέλει να κάνει και αυτή η εξέλιξη είναι πάρα πολύ επικίνδυνη, όχι μόνο για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά γενικότερα για τις εξελίξεις.

 Είναι φανερό  ότι  -λιγότερο στους κόλπους της ΝΔ, αλλά και σ’  αυτήν  – περισσότερο, όμως, στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ ωριμάζει  η ιδέα να δημιουργηθούν στην Ελλάδα σύγχρονα αστικά κόμματα – τα οποία - απαλλαγμένα από το παρελθόν τους-  θα μπορούν να διαμορφώσουν μια νέα συμμαχία μεταξύ τους,  αλλά για να το κάνουν  αυτό πρέπει να βάλουν τις ριζοσπαστικές συνειδήσεις στη γωνία, να πνίξουν κάθε προοδευτική αντίσταση και σκέψη».

 

Σχολιάζοντας τις χτεσινές δηλώσεις του Αλέκου Παπαδόπουλου, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

 «Όσο περισσότερο ο Γιώργος Παπανδρέου μιλάει για αλλαγή, τόσο περισσότερο ακούγεται και η φωνή της πραγματικής πολιτικής τους: Ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας, περιοριστική σε βάρος του λαού.

Αυτά που είπε ο Αλέκος Παπαδόπουλος, δεν είναι σε αντίθεση με αυτά που λέει ο Γιώργος Παπανδρέου. Απλώς παίζουν τον ενιαίο ρόλο του καλού και του κακού, ο μεν μιλάει καθαρά στους βιομηχάνους, ο δε παραπλανεί το λαό.

 Αυτό που έχει όμως μεγάλη σημασία είναι αυτό που είπε ο Αλέκος Παπαδόπουλος ότι μια περιοριστική πολιτική θα συνδυάζεται και με «μέτρα υπέρ των ευπαθών ομάδων». Δηλαδή ο λαός θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και θα δίνουν ορισμένες ασπιρίνες για την ακραία φτώχεια. Άρα παραδέχεται ότι η πολιτική τους θα οξύνει την φτώχεια και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι η ελεημοσύνη στους πιο εξαθλιωμένους.
Αυτή είναι η αλλαγή που επαγγέλλεται το ΠΑΣΟΚ»

ΑΘΗΝΑ 30/01/2004
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top