Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ «ΑΓΡΟΤΙΚΑ»

Πολιτική - 01/02/2004

Κατά την διάρκεια επίσκεψης στην έκθεση «Αγρότικα», στη Θεσσαλονίκη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Ανάμεσα στα θύματα αυτής της πολιτικής είναι και η μικρομεσαία αγροτιά. Περισσότερα από 300.000 αγροτικά νοικοκυριά δεν μπορούν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους προς την ΑΤΕ, ενώ τα κέρδη της ΑΤΕ ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια € ή 238,5 δις δρχ. στο διάστημα 2000-2003.

Η ύπαιθρος ερημώνει. Τα μικρομεσαία νοικοκυριά ξεκληρίζονται με ρυθμό 2% το χρόνο, η γη και η παραγωγή συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια. Το 2,5% των μεγάλων χοιροτροφικών μονάδων κατέχει το 82% του συνολικού χοιροτροφικού κεφαλαίου, ενώ το 1,5% των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων έχει το 30% των αμπελώνων.
Ο νόμος για τους συνεταιρισμούς τους μετατρέπει σε ανώνυμες εταιρείες των μεγαλοαγροτών και εμποροβιομηχάνων. Αποδιοργανώθηκαν και διαλύθηκαν σημαντικές υπηρεσίες και οργανισμοί (βαμβακιού, καπνού κά.) του υπουργείου Γεωργίας.  Η  ανεπάρκεια του ΕΛΓΑ θα οξυνθεί με την ιδιωτικοποίηση του αντικειμένου του. Οι συντάξεις του ΟΓΑ παραμένουν επιδόματα ελεημοσύνης. Πάνω από 450.000 συνταξιούχοι αγρότες ζουν με 192 € το μήνα.
Ταυτόχρονα εντάθηκε η διατροφική εξάρτηση της χώρας. Τα ελλείμματα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο έφτασαν ήδη το 2002 στα 612 δις δρχ. ή 1,8 δις €. Έγιναν μεγάλα βήματα ξεπουλήματος σημαντικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΣΕΚΑΠ, ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΒΑΘ, ΡΟΔΟΠΗ κα) στο μεγάλο κεφάλαιο.
Όμως η επόμενη μέρα των εκλογών θα έχει χειρότερα. Η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ θα επιταχύνει τις αντιαγροτικές αναδιαρθρώσεις, με στόχο την ακόμα πιο γρήγορη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες, το ξεκλήρισμα των  πολλών μικρομεσαίων. Για παράδειγμα, η κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας θα καταστρέψει οικονομικά και κοινωνικά ολόκληρους νομούς της χώρας.
Η ενδιάμεση αναθεώρηση μαζί με την συμφωνία του ΠΟΕ θα αποτελούν τη βάση της αγροτικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, η, της ΝΔ.  Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κριθούν με βάση τη στάση που κράτησαν και απέναντι στις κινητοποιήσεις. Το ΠΑΣΟΚ για τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, η ΝΔ για τις προσπάθειές της να εκφυλίσει τους αγώνες, ο ΣΥΝ για την ανοιχτή διαφωνία στελεχών του με τις κινητοποιήσεις και την καλλιέργεια απογοήτευσης και μοιρολατρίας.
Το ΚΚΕ με συνέπεια συμπαραστάθηκε στους αγώνες, μέλη και στελέχη του πρωταγωνίστησαν σ’ αυτούς. Σ΄ αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ ζητάει μαζικά την ψήφο των αγροτών για να δυναμώσει η αντίσταση. Για να υπάρξει μια φιλοαγροτική πολιτική με ολόπλευρη ανάπτυξη αγροτικής οικονομίας χωρίς ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Για παραγωγικό συνεταιρισμό ως βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας. Κρατικές επιχειρήσεις παραγωγής βασικών αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων. Με εγχώρια γεωργική έρευνα. Για ολοκληρωμένες κλαδικές και περιφερειακές αναπτυξιακές πολιτικές με βάση τα αγροτικά προϊόντα εθνικής σημασίας, για ΑΤΕ κρατική κοινωνική αναπτυξιακή. Για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών των αγροτών με αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν αποκεντρωμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας πρόνοιας και παιδείας. Για αγροτική σύνταξη τώρα, ίση με την εισφορά στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση 400 € το μήνα. Για σύνταξη στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη της αγροτικής παραγωγής από όλους τους φυσικούς κινδύνους».

ΑΘΗΝΑ 1/2/2004
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top