Το φθηνότερο laptop του κόσμου
Τεχνολογία - 30/09/2005Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας ΜΙΤ σχεδίασε ένα φορητό υπολογιστή αξίας μόλις 100 δολαρίων, με σκοπό να κάνει την τεχνολογία της πληροφορίας προσιτή ακόμα και στις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη.
Το σχέδιο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) να φτιάξει και να προσφέρει φορητούς υπολογιστές ιδιαίτερα χαμηλού κόστους σε παιδιά αναπτυσσόμενων χωρών αλλά και σε φτωχούς Αμερικανούς μαθητές, προχωράει με επιτυχία, σύμφωνα με τον Nicholas Negroponte, πρόεδρο και συνιδρυτή του εργαστηρίου Media Lab του Ινστιτούτου.Μιλώντας στο συνέδριο του ΜΙΤ για τις Νέες Τεχνολογίες, ο Negroponte επιβεβαίωσε ότι ήδη τέσσερις χώρες – η Βραζιλία, η Κίνα, η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική και η Ταϋλάνδη- έχουν συμφωνήσει να μπουν στο σχέδιο για να διανείμουν περίπου 15 εκατομμύρια συσκευές, κόστους μόλις $100 η καθεμία.
Το πρόγραμμα
Η συγκεκριμένη προσπάθεια υλοποιείται μέσω ενός μη κερδοσκοπικού προγράμματος υπό την εποπτεία του Media Lab, γνωστή με το όνομα «One Laptop per Child».
Το πρόγραμμα, μέσω του οποίου έχει ζητηθεί σε κυβερνητικές οργανώσεις να αγοράσουν το συγκεκριμένο laptop, στοχεύει προς το παρών κατά κύριο λόγο σε μαθητές στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.
Ο Negroponte υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ολόκληρες κοινωνίες καθώς καθιστά προφανή τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας της πληροφορίας σε πολύ περισσότερο κόσμο πέρα από τους μαθητές. Υπό αυτή την έννοια, οι συσκευές θα βοηθήσουν τις διάφορες κοινωνίες να υιοθετήσουν νέες μορφές μάθησης που επεκτείνονται πέρα από το εκπαιδευτικό σύστημα των σχολείων.
"Δεν έχει να κάνει μόνο τη διανομή των φορητών υπολογιστών, έχει περισσότερο να κάνει με την επιρροή που θα έχει ολόκληρο το πρόγραμμα," υπογραμμίζει ο ίδιος.
"Δεν αποτελεί μια μέθοδο διδασκαλίας όπως την ξέρουμε, είναι όμως μέρος της μάθησης που προκύπτει από την διδασκαλία. Μεγάλο μέρος αυτού οφείλεται στην περιέργεια. Υπάρχουν εργαλεία που βοηθούν στην καλλιέργεια αυτής της διαδικασίας μάθησης."
Ένα σημαντικό μέρος της ευρείας επίδρασης του προγράμματος προκύπτει από το γεγονός ότι οι μαθητές θα πάρουν τα laptop σπίτι τους μετά το σχολείο, δίνοντας επίσης στις οικογένειές τους και τους φίλους τους τη δυνατότητα να έρθουν κι εκείνοι σε επαφή με τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας.
Παρά το γεγονός ότι οι υπολογιστές θα σταλούν σε μερικές από τις πιο φτωχές κοινωνίες του πλανήτη, τα μέλη του προγράμματος αναμένουν περιπτώσεις κλοπών που δεν θα ξεπερνούν το 1%. Ο Negroponte υποστηρίζει ότι οι ίδιες οι κοινότητες θα φροντίσουν να αποτραπούν οι κλοπές.
Ο υπολογιστής των 100 δολαρίων
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εν λόγω φορητών υπολογιστών, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέχρι τα τέλη του 2006 ή τις αρχές του 2007, έχουν ήδη επιβεβαιωθεί.
Το υπάρχον πρότυπο περιλαμβάνει επεξεργαστή 500 MHz, 1GB μνήμη, «τρέχει» λειτουργικό σύστημα Linux και έχει τη δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης.
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του προγράμματος είναι να καταφέρει να έχει έτοιμους τους υπολογιστές μέσα στο δεδομένο χρονικό διάστημα και χωρίς να υπερβεί το προκαθορισμένο κόστος.
Το πρόγραμμα έχει θέσει ως στόχο, ομολογουμένως υψηλό, να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο συσκευές σε πρώτη φάση, και ελπίζει έπειτα να προχωρήσει στη δημιουργία 100 εκατομμυρίων υπολογιστών.
Ο Negroponte αναφέρει ότι ο σχεδιασμός των υπολογιστών αποτελεί μια συνεχή πρόκληση καθώς, σε αντίθεση με τους «παραδοσιακούς» υπολογιστές, θα πρέπει να γίνονται λιγότερο πολύπλοκοι και περισσότερο φθηνοί σε κάθε γενιά.
Ωστόσο, όπως αναφέρει, η συνεργασία με τους Advanced Micro Devices Inc., Brightstar Corp., Google Inc., News Corp. και Red Hat Inc., βοηθάει στο να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια.
Μια λύση μπορεί να είναι η χρήση μια εύκαμπτης dual-mode (αναλογική και ψηφιακή) LCD οθόνης 12 ιντσών, η οποία κοστίζει μόλις 12 δολάρια.
Επίσης, χρησιμοποιώντας λειτουργικό σύστημα Linux οι υπολογιστές θα χρειάζονται κατά 2/3 λιγότερο λογισμικό από ότι τα συνηθισμένα laptop, όπως επισημαίνει ο Negroponte.
PCMAG.com
http://news.pathfinder.gr/periscopio/239963.html
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top) |