Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Hackers - Ηλεκτρονικοί επαναστάτες

Ασφάλεια - 27/08/2003

Οι hackers έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ως ανήθικοι και ως ένας από τους σοβαρότερους κινδύνους για την κοινωνία, για πράξεις που συχνά αφορούν επεμβάσεις τους σε συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πολλοί τους κατηγορούν, περισσότεροι τους φοβούνται, πόσοι όμως γνωρίζουν τι είναι οι hackers;

Hacking ονομάζεται η πράξη της εισβολής σε συστήματα υπολογιστών για την απόκτηση γνώσεων που αφορούν το σύστημα και τον τρόπο που λειτουργεί. Το hacking θεωρείται παράνομο γιατί απαιτεί ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες, τις οποίες οι hackers συνήθως καταφέρουν να αποκτήσουν Οι hackers τιμωρούνται γιατί αναζητούν γνώσεις.

Ουσιαστικά η ιδέα πίσω από το hacking είναι η ελεύθερη διακίνηση των πληροφοριών, η κατάργηση της ιδιοκτησίας της πληροφορίας. Οι πληροφορίες σήμερα ελέγχονται από τους διάφορους “ισχυρούς” του πλανήτη (κυβερνήσεις, πολυεθνικές εταιρίες) και όχι φυσικά από τον κόσμο, όπως θα έπρεπε.

Αντίθετα με όσα ακούγονται το hacking δεν είναι συνήθως πράξη που αποσκοπεί σε προσωπικό κέρδος (όπως το πείραγμα τραπεζικών λογαριασμών), ούτε αποσκοπεί στο να βλάψει τους ανθρώπους ή τους υπολογιστές τους. Βέβαια υπάρχουν και παραδείγματα κακόβουλων πράξεων, όμως είναι η συντριπτική μειοψηφία. Είναι όμως αυτά που συνήθως ακούγονται.

Το hacking από τον καιρό που ξεκίνησε είχε ως στόχο, εκτός από την ικανοποίηση της περιέργειας των hacker ως προς τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων, την βελτίωσή τους. Στην δεκαετία του ’60 οι υπολογιστές είχαν  απαγορευτικό κόστος λειτουργίας και οι ερευνητές είχαν στην διάθεσή τους περιορισμένο χρόνο εργασίας. Έτσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα hacks, προγράμματα που βοηθούσαν στην πιο γρήγορη εκτέλεση υπολογισμών, που πολλές φορές ήταν καλύτερα από τα αρχικά προγράμματα. Το πιο πετυχημένο hack έγινε το ’69 από δύο υπάλληλους της Packard Bell που δημιούργησαν το UNIX (λειτουργικό σύστημα, “πατέρας” του σημερινού Linux).

Στην δεκαετία του ’80 άρχισαν να αλλάζουν πολλά σχετικά με τους υπολογιστές. Η IBM κυκλοφόρησε τα πρώτα PC κάνοντας σιγά – σιγά την χρήση υπολογιστών προσιτή στο κοινό. Η Microsoft κυκλοφόρησε το DOS και τις πρώτες εκδόσεις των Windows. Οι hacker άρχισαν να δημιουργούν κοινότητες χρησιμοποιώντας BBS (πίνακες ανακοινώσεων προσβάσιμοι  μέσω της τηλεφωνικής γραμμής από απομακρυσμένους υπολογιστές). Το δίκτυο Arpanet μετασχηματίστηκε σταδιακά στο σημερινό Internet.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας το πιο μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας βασίζονταν σε δίκτυα υπολογιστών. Έτσι η πρόσβαση σε αυτά και το hacking άρχισε να γίνεται επικίνδυνη για τις κυβερνήσεις και χαρακτηρίστηκε ως έγκλημα. Το Κογκρέσο δημιούργησε τον πρώτο νόμο για απάτες με υπολογιστές συνελήφθη ο Robert Morris που το 1988 κατάφερε και έκανε crash (κοινώς “κόλλησε”) 6000 υπολογιστές.

Παρ’ όλα αυτά οι hacker ακόμα και σήμερα φαίνεται να είναι εξαιρετικά χρήσιμοι. Είναι οι πρώτοι που βρίσκουν προβλήματα ασφάλειας, και οι πρώτοι που καταγγέλλουν προβλήματα διαρροής δεδομένων από συστήματα. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν ανακαλύψει πως γνωστά εμπορικά προγράμματα (που έχουμε στους υπολογιστές μας οι πιο πολλοί) στέλνουν χωρίς να το ξέρουμε πληροφορίες για τις συνήθειές μας μέσω του Internet στις εταιρίες. Έτσι έχει αποτραπεί πολλές φορές οι διαρροή προσωπικών μας πληροφοριών.
¶λλο παράδειγμα με μεγάλη σημασία είναι μια ομάδα
hackers με την ονομασία MOD που κατάφερε και έκλεψε ένα απόρρητο στρατιωτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ που ελέγχει από τηλεπικοινωνιακά συστήματα και όπλα, ως και τους δορυφόρους GPS, καθώς και όλα τα όργανα του Αμερικάνικου στρατού που σχετίζονται με υπολογιστές.
Hacker από αυτήν την ομάδα στις δηλώσεις τους κάνανε λόγο για ηλεκτρονικό πόλεμο κατά των ΗΠΑ, καθώς και για την αξία που έχουν τα στρατιωτικά προγράμματα τους για ορισμένα άτομα και διεθνείς οργανισμούς.

Πολλές φορές βλέπουμε και αλλαγές σε γνωστές σελίδες του internet, με προσθήκη σχολίων σχετικά με την επικαιρότητα και διάφορες πολιτικές ιδέες που φέρουν οι ομάδες των Hacker. Πολλές φορές στα site διαφόρων εταιριών ή ειδησεογραφικών πρακτορείων βλέπουμε μηνύματα π.χ. κατά κάποιας στρατιωτικής επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μην ξεχνάμε και τις συχνές τους επιθέσεις σχετικά με το σύστημα Echelon, που ελέγχει και καταγράφει το μεγαλύτερο μέρος των παγκόσμιων τηλεπικοινωνιών.

Μήπως τελικά δεν μιλάμε για εγκληματίες; Οι Hacker είναι ζητούν και αποκτούν συνεχώς γνώσεις χωρίς να καταστρέφουν (όπως λέγεται) τα πάντα στο πέρασμά τους. Και εφ’ όσον η ζωή μας όλο και περισσότερο ελέγχεται από διάφορα ηλεκτρονικά μέσα, μιλάμε για άτομα που καταφέρνουν και παίρνουν στα χέρια τους τη ζωή τους (και τις πληροφορίες που την αφορούν). Μήπως λοιπών μιλάμε για μια νέα μορφή επανάστασης; Την ηλεκτρονική επανάσταση;
Η ιστορία θα δείξει…

 

 

Γιάννης – Πάστης Γλαρός

mrpc

(πηγή: www.hack.gr
συγνώμη για τυχών ανακρίβειες, αλλά είμαι απλός
οπαδός της φιλοσοφίας των hackers, και όχι hacker)



Ο Kevin Mitnik στη σύλληψή του από την αστυνομία

 


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

Σχόλια

  • μαρια ειμαι ο νταφι ανοιξε τον φακελο
    By: μαρια @ 05/05/2009

© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top