Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Πολιτική - 16/11/2005

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 18-20 ΝΟΕΜΒΡΗ 2005

 Από την Παρασκευή 18 Νοέμβρη έως την Κυριακή 20 Νοέμβρη, θα γίνει εδώ στην Αθήνα, στο φουαγιέ της αίθουσας Συνεδρίων της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, στον Περισσό, η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.
     Τη διεθνή αυτή συνάντηση φιλοξενεί το Κόμμα μας από το 1999 κάθε χρόνο. Πρόκειται δηλαδή για την 7η κατά σειρά συνάντηση.
    Η φετεινή συνάντηση έχει ορισμένα νέα στοιχεία, ποιοτικά και ποσοτικά.

     ΠΡΩΤΟΝ: Η συνάντηση αυτή φέτος, για πρώτη φορά αποφασίστηκε συλλογικά τον περασμένο Ιούνη, σε κοινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας που συγκροτήθηκε πέρσι, με την συμμετοχή συνολικά 20 Κομμάτων. Σε εκείνη την συνεδρίαση αποφασίστηκε η ημερομηνία, ο τόπος και το θέμα της συνάντησης. Το θεωρούμε ποιοτικό βήμα στην προσπάθεια αυτή ακριβώς γιατί περισσότερα κόμματα κι όχι ένα κόμμα από μόνο του, από κοινού συζητάνε και επεξεργάζονται το θέμα και τη διοργάνωση. Ετσι η κατάληξη της Ομάδας Εργασίας ήταν να γίνει η φετινή συνάντηση στις 18-20 Νοέμβρη στην Αθήνα με θέμα: «Οι σύγχρονες τάσεις του καπιταλισμού. Οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η κομμουνιστική εναλλακτική λύση-πρόταση».
     ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Από τότε που άρχισαν να καθιερώνονται αυτές οι διεθνείς συναντήσεις, ο αριθμός των κομμάτων που συμμετέχουν χρόνο με το χρόνο αυξάνεται.
Κι αν δεν υπήρχαν και αντικειμενικά εμπόδια σε κάποια Κόμματα λόγω διώξεων, παρανομίας, μεγάλων οικονομικών δυσκολιών, άλλων εμποδίων, θα ήταν αναμφισβήτητα ακόμα μεγαλύτερος ο αριθμός.
Αλλωστε κάθε φορά αρκετά κόμματα που δεν μπορούν να έρθουν οι εκπρόσωποί τους ως φυσική παρουσία, συμμετέχουν με τις εισηγήσεις και τους χαιρετισμούς τους, οι οποίοι και δημοσιεύονται στο ενημερωτικό περιοδικό των Κομμουνιστικών Κομμάτων.
Ταυτόχρονα, πρέπει να ενημερώσουμε ότι υπάρχουν και κόμματα που τώρα έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να συμμετέχουν για πρώτη φορά και για τα οποία φυσικά θα συζητήσει και θα καταλήξει η διεθνής συνάντηση σχετικά.
Για πρώτη φορά επίσης, θα πάρουν μέρος ορισμένες αντιπροσωπείες από χώρες όπως το ΚΚ Κίνας, το ΚΚ Βενεζουέλας, το ΚΚ Εκουαδόρ, το ΚΚ Τατζικιστάν, από τη Μαδαγασκάρη, κλπ.
Φέτος, με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής περιμένουμε 75  Κόμματα να έρθουν στην Αθήνα από 63 χώρες, από όλες τις ηπείρους.
Πιο συγκεκριμένα:
Από την Ευρώπη θα βρεθούν στην Αθήνα συνολικά 43 Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα. 21 από την Δυτική Ευρώπη και 22 από την Ανατολική Ευρώπη.
Από την Μέση Ανατολή και την υπόλοιπη Ασία 18 Κόμματα (11 από Μ. Ανατολή, 7 από την υπόλοιπη Ασία).
Από την Αμερική 10 Κόμματα (8 από την Λατινική Αμερική και 2 από τη Βόρεια Αμερική).
Από την Αφρική 3 Κόμματα και 1 από την Αυστραλία.
Η τέτοια ανταπόκριση, δείχνει, εκτός των άλλων,  πώς τέτοιες συναντήσεις πατούν στην αντικειμενική ανάγκη των Κομμουνιστικών κομμάτων να συναντιούνται, να συζητούν και να συντονίζονται πάνω στα σύνθετα προβλήματα που γεννά ο σύγχρονος καπιταλισμός, δηλαδή το διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα,  του οποίου η επιθετικότητα  εκδηλώνεται σε όλους τους τομείς, -οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό- και ταυτόχρονα υπάρχει πιο επιτακτική η ανάγκη της διαμόρφωσης μιας ενιαίας στρατηγικής του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, η διαμόρφωση και η ανάπτυξη της πάλης για την κομμουνιστική εναλλακτική πρόταση στον καπιταλισμό, που δεν είναι άλλη από το σοσιαλισμό.

    ΤΡΙΤΟΝ: Σήμερα μπορούμε να κρίνουμε σαν πολύ θετική εξέλιξη την προώθηση μιας σειράς κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που είχε καταλήξει η προηγούμενη Διεθνής Συνάντηση. Ετσι, δεν θα βρεθούμε σε δύο μέρες τόσα κόμματα από όλο τον κόσμο,  μεταφέροντας στις αποσκευές μας μόνο τις γνώμες μας και τις απόψεις μας για διάφορα θέματα που θα συζητήσουμε αλλά θα έχουμε και έχουμε μαζί μας και την πείρα που αποκτήσαμε τόσο στην ξεχωριστή του καθένα μας πάλη σε εθνικό επίπεδο, όσο και την κοινή δράση μέσα από εκδηλώσεις, πολυμερείς και διμερείς συναντήσεις, σεμινάρια, ημερίδες, κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας ενεργά σε περιφερειακά και διεθνή γεγονότα.
Ορισμένα ενδεικτικά: Μιλάμε για τις συναντήσεις των ΚΚ της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης για διάφορα θέματα. Τις συναντήσεις που διοργανώθηκαν με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων από την αντιφασιστική νίκη των λαών στην Πράγα, στη Μόσχα, στην Αθήνα, στο Κίεβο, την Λισαβώνα. Τη συνάντηση που διοργάνωσε το ΚΚ Λιβάνου στην Τρίπολη για τις εξελίξεις στην περιοχή. Τις συναντήσεις που διοργανώθηκαν από τα ΚΚ στην Ινδία. Τη συνδιοργάνωση του ΚΚΕ με το ΚΚ Τουρκίας της διεθνούς συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για συναντήσεις που ανταποκρίνονται στην ανάγκη της διακριτής παρουσίας των Κομμουνιστικών Κομμάτων, στην ανταλλαγή απόψεων, στην κοινή δράση και την ανάγκη επεξεργασιών στα μέτωπα της σκληρής ιδεολογικής διαπάλης που διεξάγεται σε κάθε χώρα.

     ΤΕΛΟΣ, θα θέλαμε να επισημάνουμε το εξής: Βρισκόμαστε μπροστά σε μια παραπέρα άνοδο της επιθετικότητας του διεθνούς ιμπεριαλισμού συνολικά και ξεχωριστά σε κάθε χώρα, ενάντια στην εργατική τάξη, τα άλλα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, τη νεολαία, τις γυναίκες.
Η Διεθνής Συνάντηση πραγματοποιείται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για τον «εκδημοκρατισμό» των Αραβικών χωρών και των χωρών της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής». Υπάρχει η ιμπεριαλιστική -και των ΗΠΑ και της ΕΕ- επιθετικότητα  ενάντια στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράν και η εγκληματική επέμβαση του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού.
Σε εξέλιξη είναι η πολύμορφη επέμβαση στην Αφρική.
Υπάρχει το νέο σχέδιο των ΗΠΑ κατά της σοσιαλιστικής Κούβας που υιοθετεί και η ΕΕ καθώς και οι απόπειρες υπονόμευσης του Προέδρου Τσάβες στη Βενεζουέλα. Εχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα η στήριξη της προσπάθειας που κάνουν οι λαοί της Κούβας και της Βενεζουέλας. Θα εκφράσουμε και μέσα από την Διεθνή Συνάντηση την αλληλεγγύη μας μαζί τους.
Θα απαιτήσουμε να αποχωρήσουν οι στρατοί κατοχής και  όλα τα ξένα στρατεύματα, όπως κι αν ονομάζονται, τόσο από το Ιράκ, όσο κι από το Αφγανιστάν και τα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που πυροδοτούν μεγάλους κινδύνους για όλη την περιοχή, αλλά και ευρύτερα. Μόλις προχτές τραυματίστηκαν έλληνες στρατιώτες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Ξαναλέμε ότι δεν έχουν καμιά δουλειά εκεί. Να γυρίσουν αμέσως πίσω όλα τα εκστρατευτικά σώματα. Δεν ξεγελάνε κανένα πλέον όταν μιλάνε για δήθεν «ειρηνευτικές αποστολές»!
Δεν μας διαφεύγει επίσης το γεγονός ότι το διάστημα αυτό έχει ενταθεί η αντικομμουνιστική επίθεση και με αφορμή την πρόταση   στο Συμβούλιο της Ευρώπης με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, ή οι ποικίλες διώξεις Κομμουνιστικών και άλλων ριζοσπαστικών κομμάτων σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Μόλις χτες μάθαμε ότι καταδίκασαν με τον αντιτρομοκρατικό νόμο, σε βαριές ποινές 2 νέους στη Βουλγαρία, μελών του ΚΚ, επειδή κολλούσαν αφίσσες. Αντίστοιχα, πρόσφατα είχαμε την επεισοδιακή συλληψη του Σιν Γκάρλαντ στην Ιρλανδία και την απόπειρα έκδοσης στις ΗΠΑ με σαθρά επιχειρήματα που δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά, αλλά που όμως είναι άκρως επικίνδυνα, για τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία κόπτεται η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η διεθνής συνάντηση επίσης θα ασχοληθεί και με τις παρεμβάσεις της ΕΕ στο πολιτικό σύστημα της κάθε χώρας και μέσα από την προσπάθεια συγκρότησης ευρωπαϊκών κομμάτων, όπως είναι και η πρόσφατη συγκρότηση του ρεφορμιστικού μπλόκ του ΚΕΑ. Θα επιδιώξουμε να ανοίξουμε μια πραγματική συζήτηση σχετικά με το πώς οι ταξικές δυνάμεις θα συντονιστούν, σε εθνικό- ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, και πώς θα αντιπαλέψουν τη στρατηγική της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων.
Η ανάδειξη του σοσιαλισμού ως μόνης εναλλακτικής λύσης στο σημερινό ιμπεριαλιστικό σύστημα, η κοινή δράση και συνεργασία κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων μπορεί να δώσει ώθηση στην προσπάθεια να οικοδομηθεί διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που θα βασίζεται στο κίνημα της εργατικής τάξης, στα κινήματα που εκφράζουν τα άλλα λαϊκά στρώματα στα κινήματα κατά του πολέμου, της ειρήνης, της νεολαίας, των γυναικών, σε κάθε συσπείρωση που έχει ριζοσπαστική κατεύθυνση.
Για όλα τα παραπάνω και άλλα τα οποία δεν μπορούν να αναφερθούν όλα σε αυτή τη συνέντευξη θα συζητήσουμε και θα καταλήξουμε σε κάποιες κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Ορισμένα στοιχεία ακόμα:
Η Διεθνής Συνάντηση θα ξεκινήσει τις εργασίες της την Παρασκευή το πρωί στις 9 πμ. Με την εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα και θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις των υπολοίπων εκπροσώπων των Κομμάτων.
Αύριο Πέμπτη, 17 Νοέμβρη οι ξένες αντιπροσωπείες θα πάρουν μέρος στην μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση για την 32η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Να σημειώσουμε εδώ ένα ακόμα στοιχείο: Στην Αθήνα θα βρεθούν με τις αντιπροσωπείες των Κομμάτων τους πολλοί Πρόεδροι, Γενικοί Γραμματείς, Αντιπρόεδροι, μέλη Πολιτικών Γραφείων των Κεντρικών Επιτροπών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Είναι ακόμα ένα στοιχείο που δείχνει το διεθνές ενδιαφέρον για αυτή τη Συνάντηση, εδώ στην Αθήνα.


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top