Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Πολιτική - 24/11/2005

73 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλες τις ηπείρους συμμετείχαν στην Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 18 έως 20 Νοέμβρη 2005 με θέμα «Σύγχρονες τάσεις του καπιταλισμού και οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις τους. Η εναλλακτική διέξοδος των κομμουνιστών».

Ορισμένα κόμματα επίσης που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στη συνάντηση έστειλαν χαιρετιστήρια και γραπτές παρεμβάσεις που συμπεριλαμβάνονται στα υλικά της συνάντησης. Στις τριήμερες εργασίες της συνάντησης έγινε μια δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών πάνω στη διεθνή κατάσταση, σε ζητήματα που αφορούν στη δράση στα μαζικά κινήματα, στην πάλη των λαών και στη δράση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Προτάθηκαν και υιοθετήθηκαν από τους συμμετέχοντες μια σειρά ψηφισμάτων αλληλεγγύης γύρω από ένα ευρύ φάσμα διεθνών ζητημάτων.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα σύγχρονα φαινόμενα και τάσεις του καπιταλισμού. Επισημάνθηκε η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού σε όλες τις σφαίρες και η επίθεση στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Ανταλλάχθηκαν εμπειρίες σχετικά με τα κινήματα και την πάλη των λαών στις διαφορετικές συνθήκες κάθε χώρας και τον ρόλο των κομμουνιστών σε αυτά. Στη συζήτηση αναδείχθηκε και υπογραμμίστηκε η επικαιρότητα του σοσιαλισμού και ανταλλάχθηκαν σκέψεις για τους τρόπους προβολής και προώθησης αυτού του στόχου στον 21ο αιώνα.

Τονίστηκε η αναγκαιότητα ανάπτυξης μιας ενεργητικής πολιτικής αλληλεγγύης και στήριξης μεταξύ των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, αλλά και γενικότερα μεταξύ των λαϊκών κινημάτων και κατατέθηκαν γνώμες για πιθανές μορφές κοινής δράσης.

Οι συμμετέχοντες εκφράσανε την ανάγκη να συνεχιστούν και να πολλαπλασιαστούν παρόμοιες συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο και τονίστηκε η θετική επίδραση που μπορεί να έχει η διακριτή συνεργασία μεταξύ των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στον συντονισμό και την κοινή δράση με ευρύτερες δημοκρατικές, αντιιμπεριαλιστικές, αντιμονοπωλιακές και πατριωτικές δυνάμεις. Σημειώθηκε επίσης η κρίσιμη σημασία που έχει η ανταλλαγή απόψεων και η θεωρητική συζήτηση σχετικά με το ζήτημα του Σοσιαλισμού σήμερα.

Στη συνάντηση προτάθηκαν μια σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν ένα θετικό βήμα στην παραπέρα ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης μεταξύ των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων:

1. Κοινή καμπάνια για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει και αποστολή από βουλευτές, συνδικαλιστές και άλλες προσωπικότητες στις φυλακές των ΗΠΑ.
2. Αποστολή διεθνών μπριγάδων αλληλεγγύης από μέλη των κομμάτων μας στην Κούβα και τη Βενεζουέλα. Ενεργή υποστήριξη όλων των πρωτοβουλιών ενάντια στην Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου της Αμερικής (FTAA/ALCA). Διεκδίκηση της έκδοσης του Carrilles στη Βενεζουέλα.
3. Κοινή δράση ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έκδοση κοινού ψηφίσματος, καμπάνια υπογραφών και διαμαρτυρίες στις χώρες μας.
4. Καμπάνια για την επικαιρότητα του Σοσιαλισμού με την ευκαιρία της 90ης επετείου της μεγάλης Σοσιαλιστικής Οκτωβριανής Επανάστασης το 2007.
5. Ενόψει της Πρωτομαγιάς του 2006, καμπάνια για τα εργασιακά δικαιώματα και ενάντια στην φτώχεια, την ανεργία, τις απολύσεις, την απελευθέρωση του ωραρίου και τις ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση. Ενάντια στα προγράμματα διαρθρωτικών αλλαγών και τις πολιτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας και επίσης για την παραγραφή του εξωτερικού χρέους των λεγόμενων χωρών του τρίτου κόσμου.
6. Διοργάνωση συνάντηση κομμουνιστών εκπαιδευτικών από χώρες της Ευρώπης για την επίδραση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της στρατηγική της Λισαβώνας στην εκπαίδευση. Κοινή δράση σε θέματα σχετικά με την διάδοση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και αξιών στη νεολαία. Συνεργασία σε πλευρές σχετικές με τη χρήση του διαδικτύου (internet)
7. Ευρωπαϊκή καμπάνια ενάντια στα αντιτρομοκρατικά μέτρα της ΕΕ. Να υποστηριχθούν οι δραστηριότητες του ΚΚ Φιλανδίας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2006.
8. Συστηματική παρακολούθηση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις διώξεις των ΚΚ και άλλων αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως απαγορεύσεις σε ΚΚ για την ονομασία, σε άλλα που είναι παράνομα, για δίκες και φυλακίσεις, άλλες διώξεις και παρακολουθήσεις. Δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για τα ζητήματα αυτά.
9. Ενεργή στήριξη στις περιφερειακές συναντήσεις των ΚΚ, όπως οι συναντήσεις στη Λατινική Αμερική και άλλες περιφερειακές συναντήσεις ΚΚ.
10. Στήριξη της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας του Πορτογαλικού ΚΚ σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την ΕΕ, το Μάρτιο του 2006.
11. Συνάντηση των Βαλκανικών ΚΚ και αντιπολεμικών κινημάτων είναι ενάντια στις αλλαγές των συνόρων και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.
12. Καμπάνιες για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων κατοχής από το Ιράκ, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις ξένες στρατιωτικές βάσεις. Στήριξη της πρωτοβουλίας του ΚΚ Καναδά στο Βανκούβερ τον Ιούνιο του 2006 και άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών.
13. Αλληλεγγύη με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας η οποία αντιμετωπίζει αποκλεισμό από τις ΗΠΑ και απειλές ιμπεριαλιστικής επίθεσης όπως και με τους λαούς όλων των χωρών που είναι αντιμέτωποι με ιμπεριαλιστικές απειλές.
14. Δράση ενάντια στο σχέδιο την «Ευρύτερη Μέση Ανατολή». Ενεργητική αλληλεγγύη με το λαό του Ιράκ για το τερματισμό της κατοχής και την αποκατάσταση της κυριαρχίας της χώρας. Aλληλεγγύη με τους λαούς του Λιβάνου και της Συρίας στον αγώνα τους ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πιέσεις και τις επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών τους. Απορρίπτουμε τις ιμπεριαλιστικές απειλές ενάντια στο Ιράν και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με το λαό του στον αγώνα για ειρήνη, πρόοδο, δημοκρατικά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη. Ένταση της αλληλεγγύης με τις φιλειρηνικές δυνάμεις στο Ισραήλ. Καθιέρωση διεθνούς ημέρας δράσης και άλλες δραστηριότητες ενάντια στο Ισραηλινό ρατσιστικό τείχος στην Παλαιστίνη. Κοινή αποστολή αλληλεγγύης από εκπροσώπους των Κομμουνιστικών Κομμάτων στο Λίβανο, τη Συρία , τη Παλαιστίνη και το Ισραήλ.
15. Να πολλαπλασιαστούν οι δραστηριότητες αλληλεγγύης με τους λαούς της Αφρικής ενάντια στην ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση και προώθηση της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και κοινής δράσης με τα αφρικανικά κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα.

Ο χρόνος, ο τόπος και το θέμα της Διεθνούς Συνάντησης του 2006 θα καθοριστεί σε συνεδρίαση της ομάδας εργασίας των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και σχετική κοινοποίηση στον τύπο θα υπάρξει σε εύθετο χρόνο.


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top