Περί... Χριστουγέννων
Διάφορα άρθρα - 09/12/2005Ο αληθινός Άγιος Βασίλης ζούσε στην Τουρκία και ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος. Έτσι ονομάζεται ο Άγιος Βασίλης σχεδόν σε όλες τις άλλες χώρες, εκτός Ελλάδας. Ο Άγιος Νικόλαος ζούσε στην πόλη Μύρα, της Τουρκίας, τον 4ο αιώνα και ήταν επίσκοπος.
- Το 1674, η αγγλική Βουλή ψήφισε νόμο που καθιστούσε τα Χριστούγεννα... παράνομα! Ο πουριτανός πολιτικός Όλιβερ Κρόμγουελ θεωρούσε τους εορτασμούς των Χριστουγέννων ανήθικους και τους απαγόρευσε έως το 1660, που άλλαξε κυβέρνηση.
- Τα Χριστούγεννα το παραδοσιακό φυτό κάτω από το οποίο φιλιούνται οι ερωτευμένοι, είναι το «γκι», γιατί, σύμφωνα με αρχαίο θρύλο της Σκανδιναβίας, συμβολίζει τον έρωτα, την ειρήνη και τη φιλία
- Τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» έχει γράψει ο Κάρολος Ντίκενς.
- Η μεγαλύτερη κροτίδα κατασκευάστηκε στην Αυστραλία το 1991, από τον Ray Price. Είχε ύψος 150 πόδια και πλάτος 10!
- Η πρώτη φιλανθρωπική χριστουγεννιάτικη κάρτα κυκλοφόρησε το 1949 από τη UNICEF και απεικόνιζε τη ζωγραφιά ενός 7χρονου κοριτσιού, της Jitka Samkova από την Τσεχοσλοβακία. Το κοριτσάκι έστειλε την κάρτα που ζωγράφισε στη UNICEF θέλοντας να ευχαριστήσει τους ανθρώπους της για τη βοήθεια που προσέφεραν στο χωριό της μετά τους βομβαρδισμούς κατά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο.
- Για να ξεφορτωθείτε τους καλικάντζαρους, που βγαίνουν στην επιφάνεια της γης και δημιουργούν προβλήματα πριν τα Χριστούγεννα, πρέπει να κάψετε αλάτι ή παλιά παπούτσια! Μόνον έτσι απομακρύνονται!
- Το πρώτο μουσικό όργανο που χρησιμοποιήθηκε για να παιχτεί η «Άγια Νύχτα», ήταν κιθάρα. Το γνωστό Χριστουγεννιάτικο τραγούδι, του Joseph Mohr, πρωτοπαρουσιάστηκε με συνοδεία κιθάρας.
- Ηλεκτρικά λαμπάκια χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1895. Ήταν ιδέα του Ralph E. Morris και ήταν σαφώς ασφαλέστερα από τα παραδοσιακά κεριά.
- Τα παιδιά όλου του κόσμου βάζουν κάλτσες στο τζάκι περιμένοντας τα δώρα του Αι Βασίλη, όμως στην Ολλανδία βάζουν παπούτσια!
- Το γνωστό Χριστουγεννιάτικο λουλούδι Ποϊνσέτια ή Αλεξανδρινό, είναι ιθαγενές του Μεξικού και για πρώτη φορά μεταφέρθηκε στην Αμερική το 1829, από τον Joel Poinsett, από τον οποίο πήρε και το όνομά του.
-Στη Μεσαιωνική Αγγλία ο εορτασμός των Χριστουγέννων περιλάμβανε την παρασκευή μιας γιγαντιαίας πίτας. Τα συστατικά της πίτας ήταν: 80 κιλά αλεύρι, 20 λίβρες βούτυρο, 4 χήνες, 2 κουνέλια, 4 αγριόπαπιες, 2 κόκορες, 6 μπεκάτσες, 4 πέρδικες, 2 βοδινές γλώσσες, 2 τουρλίδες, 6 περιστέρια και 7 κοτσύφια!
- Στις 25 Δεκεμβρίου εορταζόταν η γέννηση του αρχαίου θεού Μύθρα.
- Στην Αυστραλία, τα Χριστούγεννα πολλοί κάνουν Surfing! Λογικό αφού γι' αυτούς τα Χριστούγεννα «πέφτουν» καλοκαίρι!
- Στην Αρμενία το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γεύμα περιλαμβάνει μόνο τηγανητά ψάρια, μαρουλοσαλάτα και βραστό σπανάκι, σε ανάμνηση του γεύματος της Παρθένου Μαρίας τη νύχτα πριν τη γέννηση του Ιησού.
- Το Χριστουγεννιάτικο Ορατόριο του Χάντελ «Μεσσίας» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Δουβλίνο, το 1742 και τα έσοδα διατέθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
- Στη Βικτοριανή Αγγλία οι γαλοπούλες θεωρούνταν εξαιρετική λιχουδιά και αποτελούσαν, όπως και σήμερα, το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο δείπνο. Οι περισσότερες εκτρέφονταν στο Norfolk και τις οδηγούσαν στις αγορές του Λονδίνου... πεζή. Για να μη λερωθούν τα πόδια τους, τους φορούσαν ειδικά παπουτσάκια από λινάτσα ή δέρμα! Αντίθετα, στις χήνες άλειφαν τα πόδια τους με πίσσα!
- Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 16ο αιώνα.
- Το έθιμο να κρύβουμε ένα φλουρί στη Βασιλόπιτα ξεκίνησε στην αρχαία Ρώμη. Εκεί κατά τον εορτασμό των «Saturnalia», έκρυβαν ένα ξερό φασόλι μέσα στο φαγητό και όποιος το έβρισκε θα είχε τύχη όλο το χρόνο.
- Από το 1659 μέχρι το 1689 όποιος κάτοικος της Βοστόνης εκδήλωνε το πνεύμα των Χριστουγέννων πλήρωνε πρόστιμο 5 λιρών. Στις ΗΠΑ τα Χριστούγεννα ανακηρύχτηκαν επίσημη αργία στις 26 Ιουλίου 1870.
- Ο πρώτος άνθρωπος που ξεκίνησε το εμπόριο χριστουγεννιάτικων δέντρων ήταν ο Μαρκ Καρ, το 1851, πουλώντας στη Νέα Υόρκη έλατα, από το κτήμα του στην Πενσυλβάνια.
- Το έγκνογκ, το παραδοσιακό ποτό των Χριστουγέννων για τους Αμερικανούς, καταναλώθηκε για πρώτη φορά το 1607, στο Τζέιμστάουν. Το νογκ προέρχεται από το γκρογκ, που περιγράφει κάθε ποτό που φτιάχνεται με ρούμι.
- Στην Ουκρανία, την ημέρα των Χριστουγέννων, ετοιμάζουν ένα παραδοσιακό γεύμα δώδεκα πιάτων. Το νεότερο παιδί παρακολουθεί από το παράθυρο πότε θα εμφανιστεί το πρώτο αστέρι για να σημάνει την έναρξη της γιορτής.
- Στη ρωσική παράδοση, η Μπαμπούσκα ήταν μια ηλικιωμένη γυναίκα που έδωσε λάθος κατευθύνσεις για τους προσκυνητές που κατευθύνονταν προς τη Βηθλεέμ και καταδικάστηκε να τριγυρνάει την ημέρα των Θεοφανίων και να μοιράζει δώρα στα παιδιά.
- Για τους Ιταλούς η «Λα Μπεφάνα», Θεοφάνια δηλαδή, ήταν μια γυναίκα στην Παλαιστίνη που δεν πήγε να δει το νεογέννητο Χριστό, γιατί είχε δουλειά. Όταν το μετάνιωσε, ήταν αργά. Από τότε, κάθε 5 Ιανουαρίου, γυρνάει τη χώρα ψάχνοντας το θείο βρέφος και μοιράζοντας δώρα στα παιδιά.
- Στο μουσείο της πόλης Στάιερ της Αυστρίας υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες φάτνες του κόσμου, με 778 φιγούρες, που κατασκεύασε ο Φέρναρντ Ποσμέσερ, το 1930.
- Το 1881 ο σκιτσογράφος Τόμας Ναστ ζωγράφισε για πρώτη φορά τον Σάντα Κλάους για το «Χάρπερς Γούικλι», με τη μορφή που τον ξέρουμε σήμερα: χοντρούλης, με άσπρη γενειάδα και κόκκινο κοστούμι.
Υποβολή απο Kostas
Αναδημοσίευση από το Zortal.gr
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top) |