Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Κατάληψη στα σχολεία του Νέου Ψυχικού

Πολιτική - 14/12/2005

Απο σημερα το πρωι της Τριτης 13/12/2005 τα Ενιαια Λυκεια Νεου Ψυχικου , 1ο και 2ο , τελουν υπο καταληψη. Οι καταληψιες μαθητες μαλιστα μοιρασαν και 2 κειμενα τα οποια παρατιθενται πιο κατω.

το 1ο κειμενο :

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ KATAΛΗΨΗΣ

Σήμερα , Τρίτη 13/12/05 πραγματοποιήσαμε κατάληψη στο σχολικό συγκρότημα 1ου και 2ου ενιαίου Λυκείου Νέου Ψυχικού για να διαμαρτυρηθούμε έμπρακτα ενάντια στην αθλιότητα που βιώνουμε καθημερινά . Η κατάσταση στο σχολείο είναι ανυπόφορη καθώς αρκετές αίθουσες δεν έχουν θέρμανση με αποτέλεσμα το κρύο να γίνεται αφόρητο κατά τη διάρκεια του μαθήματος ενώ στο γραφείο των καθηγητών και του διευθυντή η θέρμανση λειτουργεί κανονικότατα . Επίσης , αρκετές τάξεις όταν βρέχει μπάζουν νερά με αποτέλεσμα μερικές φορές να πλημμυρίζουν . Αξίζει να αναφέρουμε ότι μεγάλο μέρος του προαυλίου έχει γκρεμιστεί και για κοντά 2 χρόνια έχει παραμείνει άφτιαχτο, καθώς και την ύπαρξη κεραίας κινητής τηλεφωνίας κοντά στο σχολείο που καταστρέφει την υγεία μας . Όσο για τις τουαλέτες που ζέχνουν καλύτερα να μην το σχολιάσουμε ... Αλλά το σχολείο δεν καταλήφθηκε μόνο για λόγους που αφορούν κτιριακά προβλήματα . Θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην τρομοκρατία που οι μαθητές υφίστανται καθημερινά όταν οποιαδήποτε πράξη ή σκέψη που δεν συμβαδίζει με τις προσταγές των καθηγητών αντιμετωπίζεται με την αποβολή , καθώς και τον διαχωρισμό των μαθητών σε «καλούς» και «κακούς» ( με συνεπακόλουθο την διαφορετική αντιμετώπισή τους )αλλά και μια γενικότερη κριτική στο παρόν εκπαιδευτικό σύστημα . Επιλέγοντας να παρουμε τις ζωές στα χέρια μας καταλαμβάνουμε το σχολείο με σκοπό να λειτουργήσει σαν ένα μέσο διαμαρτυρίας αλλά και σαν χώρος αυτοοργάνωσης και ελέυθερης κοινωνικής ζύμωσης .

Μαθητές 1ου και 2ου λυκείου Νέου Ψυχικού

το 2ο κείμενο , από μια προτοβουλία μαθητών της κατάληψης :

::ΚΑΤΑΛΗΨΗ 1ου – 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ Ν.ΨΥΧΙΚΟΥ::

Η υπάρχουσα εκπαίδευση προωθεί τον ανταγωνισμό μεταξύ των παιδιών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ιεραρχικές δομές οι οποίες στηρίζονται στη διάκριση των μαθητών σε καλούς και κακούς . Οι διακρίσεις αυτές εκτός του ότι αποτρέπουν τη δημιουργική συνεργασία και αλληλοβοήθεια μεταξύ των παιδιών προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία τους ( αποξένωση , άγχος , εσωστρέφεια ) . Η εκπαιδευτική διαδικασία που έχει τα χαρακτηριστικά της επιβολής και του εξαναγκασμού ( απουσίες , εξουσιαστικές δομές στη διαδικασία της μάθησης ) προωθεί ένα μοντέλο υπακοής με σκοπό τη διαμόρφωση συνειδήσεων σύμφωνα με τα καθιερωμένα «πρότυπα» . Στα πλαίσια της αποδοχής αυτών των καθιερωμένων προτύπων το σχολείο παρουσιάζεται ως μοναδική και αναγκαία πηγή γνώσης για την ένταξη και τη μετέπειτα πορεία του ατόμου στο κοινωνικό σύνολο . Έτσι το σχολείο επιβάλλει την ιδεολογική και πνευματική μονομέρεια επιδιώκοντας την προσκόλληση των νέων στις αξίες της «κοινωνίας» ( εθνική ταυτότητα , θρησκεία , κοινωνική ανάδειξη , καταναλωτισμός , κτλ. ) με στόχο την καταστολή της προσωπικότητας του ατόμου . Αυτό έχει ως συνέπεια την μετατροπή των νέων σε ομοιογενή (μαζοποίηση) και απαθή για κάθε κοινωνικό προβληματισμό άτομα . Εναντιωνόμαστε στην επιβολή αυτής της κοινωνικής πραγματικότητας που διαμορφώνεται μέσα από το σχολείο και παρουσιάζεται ως η μόνη δυνατή . Η κατάληψη στηρίζεται σε αντιιεραρχικούς και πολύμορφους τρόπους δράσης και αποτελεί την έκφραση της αντίθεσής μας στο παρόν ( και σε κάθε εξουσιαστικό ) εκπαιδευτικό μοντέλο . Με αυτόν τον τρόπο αγωνιζόμαστε για ότι μας ανήκει ... Την ίδια μας τη ζωή .

Πρωτοβουλία ατόμων μέσα από τη κατάληψη του 1ου και 2ου Λυκείου Ν. Ψυχικού

http://athens.indymedia.org/display.php?articleId=6597


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top