Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

"Έσπασε" το Xbox 360

Παιχνίδια - 22/03/2006

Μέχρι σήμερα, εμφανίστηκαν αρκετοί τρόποι παράκαμψης των προστασιών του πρώτου Xbox της Microsoft. Μερικοί δεν χρειάζονταν καν κάποια επέμβαση στο εσωτερικό της ή την προσθήκη ενός chip παράκαμψης προστασίας, όπως έχει... καθιερωθεί να απαιτείται για τις περισσότερες κονσόλες.

Η Microsoft όμως έδειξε πως διδάχθηκε από τα σφάλματα του παρελθόντος, και έτσι ο ακόλουθος του αρχικού Xbox, το Xbox 360, φαίνεται προστατευμένο από όλες τις απόψεις. Η ίδια η Microsoft είχε δηλώσει πως η παραβίαση των προστασιών που ενσωματώνονται στη νέα της κονσόλα θα αποτελούσε πρόκληση για τους απανταχού hackers... και είχε δίκιο. Κανείς μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να την παραβιάσει, να "σπάσει", όπως λέγεται, ένα από τα "κλειδιά" της, τους κωδικούς με τους οποίους ολοκληρώνεται η κρυπτογράφηση του λογισμικού και η κωδικοποίηση του firmware της. Γιατί, όμως, να προσπαθεί κανείς να "σπάσει" την προστασία της κονσόλας, όταν μπορεί, απλά, να... την παρακάμψει;

Το firmware του Xbox 360 είναι κλειδωμένο, προστατευμένο έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς εύκολα να επέμβει σε αυτό και να το τροποποιήσει. Τα παιχνίδια και προγράμματα για την κονσόλα κωδικοποιούνται με μεγάλης ασφάλειας κλειδιά, που δεν μπορούν να σπάσουν δίχως τη συνεχή χρήση... υπερυπολογιστών για σεβαστό χρονικό διάστημα. Το "λειτουργικό" του Xbox 360 είναι, επίσης, προστατευμένο όπως και το firmware, και δεν είναι δυνατές οι επεμβάσεις σε αυτό. Το format των DVDs του και του δίσκου του ελέγχεται από το firmware, και αν ανιχνευθούν διαφοροποιήσεις σε σχέση με αυτό που θα περίμενε να συναντήσει η κονσόλα, αρνείται να εκκινήσει τη λειτουργία της. Να όμως που ένα καίριο σημείο της είχε παραμείνει απροστάτευτο: το firmware του DVD της!

Μία τροποποίηση στο hardware του DVD της αρκεί ώστε το drive της να δηλώνει στην κονσόλα πως το δισκάκι που βρίσκεται σε αυτό είναι αυθεντικό και μπορεί να εκκινηθεί δίχως προβλήματα. Η κονσόλα δέχεται να διαβάσει ένα αντιγραμμένο δισκάκι και να εκκινήσει τη λειτουργία της δίχως παράπονα, και έτσι το μόνο που απαιτείται, από τη στιγμή που το firmware του DVD-Rom έχει "σπάσει", είναι το να γίνει πιστή αντιγραφή ενός από τα υπάρχοντα DVDs της κονσόλας. Δεν είναι, όμως, τα πάντα τόσο απλά όσο φαίνονται.

Η επέμβαση στο firmware απαιτεί την εξαγωγή του firmware από το drive, όχι όμως με τη μορφή αρχείου, μα του ίδιου του chip που βρίσκεται σε αυτό. Χρειάζεται, λοιπόν, η εξαγωγή του DVD από το Xbox 360, αλλά και η εξαγωγή του firmware chip που περιέχεται σε αυτό. Μετά, πρέπει να διαβαστεί μέσα από μία hardware συσκευή, να "περάσει" με τη μορφή αρχείου στον υπολογιστή, να τροποποιηθεί "με το χέρι" ώστε να αναγνωρίζονται και τα εγγράψιμα δισκάκια ως originals και, κατόπιν αυτών, να επαναγγραφεί στο chip, να ξανατοποθετηθεί στο DVD-Rom, αυτό με τη σειρά του να εισαχθεί πάλι στο Xbox 360 και, αν όλα πάνε καλά, η κονσόλα θα μπορεί να διαβάζει τα backups που έχει κάνει ο χρήστης από τα δικά του δισκάκια - και μόνο. Βλέπετε, η "προστασία περιοχής" παραμένει, και έτσι τα δισκάκια, ακόμη και αντιγραμμένα, θα πρέπει να απευθύνονται στη χώρα όπου αγοράστηκε το Xbox. Επιπλέον, δεν μπορεί να εκκινηθεί κάποιο τροποποιημένο εκτελέσιμο αρχείο, ούτε ένα δισκάκι που έχει υποστεί επεμβάσεις - αφού τότε θα αναγνωρίζεται ως "πειρατικό" από το σύστημα προστασίας.

Αν και, πραγματικά, αυτό είναι το πρώτο σοβαρό βήμα για το "ξεκλείδωμα" της κονσόλας, η διαδικασία είναι αρκετά πολύπλοκη για να ολοκληρωθεί από έναν απλό κάτοχό της και απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό. Δεν αποτελεί (τουλάχιστον προς το παρόν) ένα "γενικό σπάσιμο", και, το σημαντικότερο που έχουν επισημάνει αρκετοί, δεν επιτρέπει την εκτέλεση ανεξάρτητου κώδικα - και, άρα, δεν είναι δυνατόν μέσω αυτής να τρέξουν στην κονσόλα εφαρμογές όπως το διάσημο XBMC (X-Box Media Center) ή κάποια εκδοχή του Linux. Επιπλέον, δεν έχει, και ούτε πρόκειται, να... δημοσιευθεί! Οι hackers που εντόπισαν το πρόβλημα ασφαλείας έχουν περιγράψει όλη τη διαδικασία που ακολούθησαν μέχρι να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα, μα δεν έχουν δημοσιεύσει κάποια τροποποιημένα αρχεία ή αναλυτικές οδηγίες βήμα-προς-βήμα για το πώς θα το επιτύχει κανείς. "Δεν ενδιαφέρονται", όπως δηλώνουν, "για την ενίσχυση της πειρατείας", αφού η μέθοδος που ανακάλυψαν διευκολύνει μονάχα αυτήν (την εκτέλεση αντίγραφων των original DVDs της κονσόλας). Τους αρκεί το οτι κατάφεραν να σπάσουν την άμυνα σε ένα από τα πιο ασφαλή "φρούρια" της εποχής μας. Παρά, όμως, τη δικαιολογία πως η δράση τους αποτέλεσε αποτέλεσμα της απλής, ανθρώπινης περιέργειας, και τις αγνές προθέσεις τους, η αλήθεια παραμένει μία: η "πολιορκία" τελείωσε... Τώρα αρχίζει η... "λεηλασία".

www.pathfinder.gr


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

Σχόλια

  • Κονσόλες με προεγκατεστημένο το τσιπάκι και
    Εγκατάσταση το τσιπάκι / φλασαρισμα (playstation 2, xbox 360, gc, wii, psx, psp, ps3, gamecube) σε όποιο μέρος της Ελλάδας. Οδηγίες αντιγραφής backup παιχνιδιών
    Modchip Rethymno
    href="http://modchip-rethymno.co.nr">http://modchip-rethymno.co.nr/
    By: Modchip rethymno @ 17/06/2009

© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top