Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Ανακοίνωση της επιτροπής ΑΕΙ-ΤΕΙ του ΚΣ της ΚΝΕ

Πολιτική - 07/06/2006

Η ΚΝΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που συμμετέχουν μέσα από τις συνελεύσεις και τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους στον αγώνα ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ-Ε.Ε. για την ολοσχερή ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματική λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η ΚΝΕ έδωσε, δίνει και θα δώσει όλες της τις δυνάμεις έτσι ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να μαζικοποιηθούν κι άλλο οι διεργασίες,
να κλιμακωθεί η πάλη για να μην κατατεθεί ο νέος νόμος πλαίσιο.
Να μην περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ.

Καλούμε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, σε αυτή τη φάση, να δυναμώσουν τον αγώνα τους παίρνοντας μαζικά μέρος στις γενικές συνελεύσεις, στις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις που οργανώνονται καθημερινά σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Να συστρατευτούν και να οργανώσουν τη πάλη τους από κοινού με την εργατική τάξη, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και όλο το λαό, διεκδικώντας να μην κατατεθεί ο νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ και βάζοντας μπροστά την πάλη για το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη σήμερα, για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν. Για μια Ανώτατη Εκπαίδευση που θα εργάζεται για τη γενική ευημερία και όχι για τον πλουτισμό των λίγων που εκμεταλλεύονται τους πολλούς. Η πάλη για μια τέτοια Ανώτατη Εκπαίδευση είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη για μια άλλη οικονομία και πολιτική που θα έρχεται σε ρήξη με τη λογική της παντοδυναμίας της «αγοράς». Γιατί η ανώτατη εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη και «αυτοτελής» από την καπιταλιστική παραγωγή και την οικονομία, τους δικούς της εκμεταλλευτικούς σκοπούς πάντα υπηρετούσε και υπηρετεί.

      Ο νέος νόμος πλαίσιο, η επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και όλες οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στοχεύουν σε ένα πανεπιστήμιο που πιο ευέλικτα θα προσαρμόζεται στις τρέχουσες ανάγκες του κεφαλαίου. Θα αλλάζει διαρκώς τα προγράμματα σπουδών, τα βιβλία, τα τμήματα, τις ειδικότητες, με βάση αυτά που κάθε φορά απαιτούν οι επιχειρήσεις. Τα νέα μέτρα για την Ανώτατη Εκπαίδευση έρχονται να επιβάλλουν στα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργούν όπως τα ιδιωτικά ψευτοκολλέγια: χωρίς δωρεάν συγγράμματα, χωρίς δωρεάν φοιτητική μέριμνα, με δίδακτρα και με τους μεγαλοεπιχειρηματίες να αλωνίζουν και να υπαγορεύουν τα συμπεράσματα της επιστήμης και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης ανάλογα με το συμφέρον τους. Στόχος είναι η Ανώτατη Εκπαίδευση αντί για γνώση να δίνει μια ληξιπρόθεσμη κατάρτιση, που θα αχρηστεύεται γρήγορα από τις όποιες αλλαγές στην παραγωγή. Γι’ αυτό θα πρέπει να διώχνει τους φοιτητές πριν αυτή «παλιώσει». Με λίγα λόγια τα πανεπιστήμια θα μετατραπούν για τους πολλούς σε μεταλυκειακά ΚΕΣ για εφήμερες μαθήσεις, σε κέντρα «αιώνιας» φοίτησης και επανακατάρτισης μέσα από τα Ινστιτούτα Δια Βίου Εκπαίδευσης.

 Στη συζήτηση στη βουλή για την ανώτατη εκπαίδευση, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, στις 26 Μαΐου, οι αρχηγοί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιβεβαίωσαν την ταύτισή τους και την κοινή τους πρόθεση να συνεχίσουν την άγρια επίθεσή τους στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των νέων και του λαού. Το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ως «προοδευτική» την αντιδραστική πολιτική για την εκπαίδευση και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν προχωράει γρήγορα επειδή είναι «συντηρητική». Από κοντά και ο ΣΥΝ, δέσμιος του φιλοευρωπαϊσμού του, που δια στόματος Αλαβάνου, δικαίωσε με τον δικό του τρόπο την ίδια πολιτική, υιοθετώντας το βασικό μέσον με το οποίο θα γίνεται η ευέλικτη προσαρμογή των πανεπιστημίων στις απαιτήσεις της «αγοράς», την αποκαλούμενη «αυτοτέλεια» των πανεπιστημίων.
        Η ΚΝΕ ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή για την ενημέρωση, την αποκάλυψη των υπεύθυνων και της ουσίας των εξελίξεων,  στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της πάλης των φοιτητών και σπουδαστών, για την αναζωογόνηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος και τη δημιουργία πόλου συσπείρωσης στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, για την απόκρουση της επίθεσης Ε.Ε. – κεφαλαίου και τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας.
Η δράση της από την αρχή και της φετινής χρονιάς στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, συνέβαλε αποφασιστικά στη μαζικοποίηση και στη ενδυνάμωση των διεργασιών.

 Όσο, όμως, οι αγωνιστικές διαθέσεις ανεβαίνουν, και η  δυσαρέσκεια από την αντιεκπαιδευτική πολιτική μεγαλώνει, τόσο η προσπάθεια αποπροσανατολισμού του κινήματος και εγκλωβισμού των φοιτητών στην κυρίαρχη πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ δυναμώνει.
Από τη μια μεριά, η ΔΑΠ υπερασπίζεται μαχητικά την πολιτική της κυβέρνησής της και επιδιώκει σε αυτή τη φάση να σταματήσουν οι αγώνες ή να μην αποκτήσουν προσανατολισμό επικίνδυνο για τη ΝΔ και την πολιτική της.
Από την άλλη, η ηγεσία της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, στα πανεπιστήμια, πρωτοστατεί στη γραμμή της υπεράσπισης του υπάρχοντος πανεπιστημίου και της πολιτικής που έχει προωθηθεί μέχρι σήμερα και με όλους τους τρόπους επιδιώκει να δώσει προοδευτικό άλλοθι στο ΠΑΣΟΚ. Ελίσσονται, βλέποντας τη δυσαρέσκεια ακόμα και μελών της ΠΑΣΠ στις αντιδραστικές δηλώσεις του Παπανδρέου για κατάργηση της δωρεάν παιδείας και για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Καλούμε τα μέλη της ΠΑΣΠ να παραμερίσουν την απελπισμένη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας της ΠΑΣΠ, να βάλουν στο χέρι την αγανάκτηση και την αντίθεσή τους.

Ταυτόχρονα, σε αυτή τη φάση, οι φοιτητές γίνονται μάρτυρες ενός άθλιου αντικομουνισμού μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ο αντικομουνισμός αυτός, που συνεπικουρείται από τον αστικό Τύπο, δείχνει την ενόχληση συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων από την πολιτική και την ιδεολογία του ΚΚΕ. Στοχεύει στο να απομακρύνει τη νεολαία από τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ γιατί αποκαλύπτουν σε όλο του το βάθος τον αντιδραστικό χαρακτήρα αυτής της πολιτικής, τις ευθύνες των κομμάτων που τη στηρίζουν και προπαντός δείχνουν το δρόμο για την ανατροπή της!
  
Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ να δώσουν με αυτοθυσία τη μάχη στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ το επόμενο διάστημα. Μαζικά να συμμετάσχουν και να πρωτοστατήσουν στη συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης των φοιτητών και σπουδαστών.
Καλούμε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να βγάλουν συμπεράσματα για τη πολιτική και τη στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να καταδικάσουν τη προσπάθεια που κάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα, με τη βοήθεια και του ΣΥΝ να παραδώσουν πλήρως την Ανώτατη Εκπαίδευση στο μεγάλο κεφάλαιο.
Να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δύναμης σε όλα τα επίπεδα υπέρ των συσπειρώσεων που στηρίζει το ΚΚΕ, για να μπαίνουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ-Ε.Ε. και να φουντώνει η πάλη του λαού και της νεολαίας για μια άλλη οικονομία και εξουσία που χρειάζεται σήμερα. Για μια Οικονομία και Εξουσία Λαϊκή, για το Σοσιαλισμό!

 


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top