Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Καλύτερα μαγειρευτό και σπιτικό

Υγεία - 19/12/2006

Οι νεαροί ενήλικες που μαγειρεύουν συχνά μόνοι το φαγητό τους τρώνε πολύ πιο υγιεινά απ' όσο οι συνομήλικοί τους που δεν… πατάνε στην κουζίνα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι που αφιερώνουν συστηματικά χρόνο για την αγορά, την προετοιμασία και το μαγείρεμα του φαγητού τους.

«Είναι πραγματικά σημαντικό να μαγειρεύει κανείς και να τρώει στο σπίτι», δήλωσε στο Ρόιτερς η επικεφαλής ερευνήτρια Νικόλ Ι. Λάρσον, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Η μελέτη μας έδειξε ότι όσοι εθελοντές έτρωγαν στο σπίτι τους μαγειρευτό φαγητό είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πληρούν τα κριτήρια της υγιεινής διατροφής».

Δυστυχώς, όμως, μόλις το 21% των νεαρών ανδρών και το 36% των νεαρών γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη είπαν ότι αγοράζουν φρέσκα λαχανικά κάθε εβδομάδα, ενώ μόλις το 44% των ανδρών είπαν ότι τρώνε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στο σπίτι κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά.

Στη μελέτη της δρος Λάρσον και των συνεργατών της συμμετείχαν 1.710 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 23 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειές τους.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας», επέλεξαν την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα για να πραγματοποιήσουν την μελέτη τους, επειδή σε αυτές τις ηλικίες πολλοί νέοι βρίσκονται για πρώτη φορά μακριά από το σπίτι (για σπουδές κυρίως) – και επειδή αυτές οι ηλικίες αποτελούν περίοδο-κλειδί για την διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι γυναίκες είπαν ότι μαγειρεύουν συχνότερα, με το 56% να λένε ότι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα φτιάχνουν ένα γεύμα με κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά. Επιπλέον, το 45% είπαν ότι άλλη μία φορά ετοιμάζουν ένα γεύμα για δύο, ενώ το 23% δήλωσαν ότι κάθε εβδομάδα πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ με λίστα για ό,τι τους λείπει – έναντι του 13% των ανδρών.

Οι εθελοντές της μελέτης που συμμετείχαν περισσότερο στην προετοιμασία των γευμάτων τους είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να τρώνε πρόχειρα φαγητά και τις περισσότερες να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Είχαν επίσης τις περισσότερες πιθανότητες να διατηρούν υπό έλεγχο την κατανάλωση λίπους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ωστόσο, ακόμα και μεταξύ αυτών των εθελοντών, τα κριτήρια της υγιεινής διατροφής πληρούσε απολύτως η μειονότητα: μόλις το 31% έτρωγαν καθημερινά τις πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών (ισοδυναμούν σε δύο σαλάτες και τρία φρούτα) που συνιστώνται για καλή υγεία. Και πάλι καλά, όμως, καθώς μεταξύ όσων ουδέποτε μαγείρευαν, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 3%.

Αντίστοιχα, μόλις το 18% των «μαγείρων» έτρωγε καθημερινά βαθυκίτρινα και σκουροπράσινα λαχανικά – έναντι του 2% των… εχθρών της κουζίνας.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των νέων δήλωσαν ότι ξέρουν να μαγειρεύουν – άλλο αν δεν το κάνουν. Όσον αφορά τις κύριες αιτίες που ωθούν τους νέους μακριά από την κουζίνα, το 25% είπαν ότι δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν και να μαγειρέψουν το φαγητό τους και το 33% ότι δεν έχουν χρόνο.

Ωστόσο, η πρώτη δικαιολογία μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού είναι καλά γνωστό ότι το φαγητό που μαγειρεύουμε μόνοι μας είθισται να κοστίζει λιγότερο από το «ετοιματζίδικο» - αναλόγως, βεβαίως, και με το τι αγοράζει κανείς…

ΠΗΓΗ: Reuters
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top