Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Κινητό, το τσιγάρο του 21ου αιώνα

Τεχνολογία » Σταθερή και Κινητή τηλεφωνία - 26/01/2007

Όσοι χρησιμοποιούν πάνω από 10 χρόνια κινητό έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν έναν ορισμένο τύπο καρκίνου του εγκεφάλου στην πλευρά του κεφαλιού στην οποία κρατούν τη συσκευή. Το κινητό τηλέφωνο μπορεί να αποδειχθεί το τσιγάρο του 21ου αιώνα, λέει ένας ειδικός.

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι αυτοί που έχουν χρησιμοποιήσει τακτικά το κινητό τηλέφωνο για περισσότερο από 10 χρόνια παρουσιάζουν σχεδόν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκους, που αποκαλούνται γλοιώματα, στην πλευρά του κεφαλιού στην οποία κρατούν τη συσκευή. Η εν λόγω έρευνα, η οποία θα δημοσιευθεί φέτος από τη Διεθνή Επιθεώρηση για τον Καρκίνο, είναι η δεύτερη που διαπιστώνει αυξανόμενο κίνδυνο ανάπτυξης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου σε περιοχές κοντά στο σημείο του κεφαλιού όπου πραγματοποιούνται οι εκπομπές του σήματος του κινητού. Εντούτοις άλλες έρευνες δεν έχουν διαπιστώσει αυξημένο κίνδυνο για την υγεία λόγω της χρήσης κινητών τηλεφώνων.
.
Ο καθηγητής Λόρι Τσάλις, πρόεδρος του χρηματοδοτούμενου από την κυβέρνηση προγράμματος με τίτλο «Υγειονομική Έρευνα για τις Κινητές Τηλεπικοινωνίες» (MTHR), δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως οι περισσότερες έρευνες έχουν δείξει πως τα κινητά είναι ασφαλή βραχυπρόθεσμα, αλλά ίσως υπάρχει κίνδυνος όταν η χρήση τους είναι μακροπρόθεσμη.
.
Μακροπρόθεσμα
.
«Συμφωνώ με τους ερευνητές ότι υπάρχει κάτι που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να διεξαχθεί έρευνα σε βάθος χρόνου» δήλωσε την Τρίτη στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ» ο καθηγητής Τσάλις, ο οποίος διαπραγματεύεται αυτόν τον καιρό τη χρηματοδότηση μακροχρόνιας διεθνούς έρευνας για την επίδραση των κινητών στην υγεία. Όταν ο καθηγητής ρωτήθηκε αν το κινητό τηλέφωνο μπορεί να αποδειχθεί πως είναι το τσιγάρο του 21ου αιώνα, όσον αφορά τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει, απάντησε: «Οπωσδήποτε».
.
Ο Λούις Σλέσιν, διευθυντής του αμερικανικού ειδησεογραφικού δελτίου για τη ραδιενέργεια και την υγεία Microwave News, το οποίο δημοσίευσε τη νέα έρευνα, δήλωσε: «Έχουμε τώρα δύο είδη όγκων τα οποία ανιχνεύθηκαν σε ανθρώπους που χρησιμοποίησαν κινητά για περισσότερο από 10 χρόνια, από δύο διαφορετικές ερευνητικές ομάδες. Αυτό συνιστά απόδειξη».
.
Ερευνητές της Αρχής Ραδιενέργειας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Φινλανδίας συνέκριναν τη χρήση κινητών τηλεφώνων από 1.521 ανθρώπους που είχαν παρουσιάσει γλοιώματα, με τη χρήση που έκαναν 3.301 άνθρωποι οι οποίοι δεν εμφάνισαν αυτούς τους τύπους καρκίνου. Πριν διαχωρίσουν τους μακροχρόνιους χρήστες από τους υπολοίπους και εξετάσουν τους κινδύνους ανάπτυξης όγκων στην πλευρά του κεφαλιού όπου οι χρήστες κρατούν τη συσκευή, οι επιστήμονες δεν είχαν διαπιστώσει κάποια σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητών και στα γλοιώματα. Όταν όμως εξέτασαν μόνον ανθρώπους που είχαν χρησιμοποιήσει κινητό επί 10 χρόνια ή περισσότερο, βρήκαν ότι είναι κατά 40% πιθανότερο - σε σύγκριση με τον μέσο όρο - να εμφανίσουν γλοίωμα στην πλευρά του κεφαλιού όπου κρατούν τη συσκευή.
.
Οι γιατροί
.
Ο καθηγητής Άνσι Αουβίνεν, επιδημιολόγος που πήρε μέρος στην έρευνα, δήλωσε: «Το συμπέρασμα μοιάζει αξιόπιστο, καθώς αφορά μακροχρόνια έκθεση - η οποία είναι εύλογη δεδομένου του χρόνου που χρειάζονται οι όγκοι για να αναπτυχθούν - και ο όγκος εντοπίζεται στην πλευρά του κεφαλιού όπου κρατά κανείς τη συσκευή».
.
Νόμιμο το bluetooth για τους οδηγούς
.
Με χρησιμοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας θα επιτρέπεται στο εξής η χρήση κινητών τηλεφώνων από τους οδηγούς. Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης έκανε γνωστό, χθες στη Βουλή, ότι στο εξής θα επιτρέπεται η ασύρματη επικοινωνία των οδηγών μόνον σε δύο περιπτώσεις: Είτε χρησιμοποιώντας την ανοικτή ακρόαση με την προϋπόθεση ότι η συσκευή του κινητού τηλεφώνου θα είναι τοποθετημένη σε σταθερό σημείο του οχήματος είτε μέσω των ειδικών ακουστικών (bluetooth) τα οποία υποχρεούται να φέρει ο οδηγός. .
.
ΤΑ ΓΛΟΙΩΜΑΤΑ
.
Προσβάλλουν, ετησίως έως 700 Έλληνες
.
Όπως εξηγεί ο κ. Γιώργος Σφακιανός, αναπληρωτής διευθυντής του Νευροχειρουργικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», τα γλοιώματα είναι μια αρκετά συχνή μορφή κακοηθών όγκων του εγκεφάλου, που αναπτύσσονται ετησίως σε 500 έως 700 παιδιά και ενηλίκους στη χώρα μας.
.
Οι όγκοι αυτοί αφαιρούνται κατ' αρχήν με χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια, αναλόγως με την επιθετικότητά τους, μπορεί να χρειασθούν χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Εάν είναι πολύ επιθετικοί, συχνά υποτροπιάζουν και είναι απειλητικοί για τη ζωή. Υπολογίζεται ότι οι επτά στους δέκα πάσχοντες με μη επιθετικά γλοιώματα θεραπεύονται, ενώ στα επιθετικά η πρόγνωση είναι λιγότερο καλή.
.
ΤΑ ΝΕΑ , 26/01/2007

Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)

Σχόλια

  • μη ειδικη εστια με χαρακτηρεσ γλοιωσησ σημαινει οτι υπαρχει γλοιωμα,,,,,,,,
    By: ΜΑΡΙΑ @ 03/06/2010

© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top