Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΜΟΝΟΔΡΟΜΟ

Πολιτική - 03/05/2004

Η λογική του ευρωμονοδρόμου έχει στην αφετηρία της στην παραδοχή της καπιταλιστικής Ελλάδας, της καπιταλιστικής Ευρώπης. Η δική μας αφετηρία είναι ότι θέλουμε μια Ελλάδα, μια Ευρώπη όπου θα κυριαρχεί η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι των καπιταλιστικών κερδών.

Η ενότητα που προωθεί η ΕΕ αφορά την ενότητα του κεφαλαίου κατά των λαών.

Η ανηφόρα του κεφαλαίου συνδυάζεται απόλυτα με την κατηφόρα των δικαιωμάτων των λαών σε όλη την Ευρώπη.

Η πανευρωπαϊκή τάση είναι να αφαιρούνται όλο και πιο γρήγορα, όλο και πιο πολλές λαϊκές κατακτήσεις των εργαζομένων. Να συγκεντρώνεται ο πλούτος και βεβαίως να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Η σύγκλιση των λαϊκών δικαιωμάτων προς τα κάτω είναι χαρακτηριστική τάση σε όλη την Ευρώπη.

Η αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια είναι τα πιο χαρακτηριστικά  «προϊόντα» της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης, όμως δεν πρέπει να υποτιμήσουμε και όλα τα άλλα: Την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, τη μείωση μισθών και συντάξεων, την ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους των συστημάτων παιδείας και υγείας. Για την ακρίβεια, αν δεν υπάρχουν ανατροπές τα επόμενα χρόνια, ο δημόσιος τομέας της υγείας και παιδείας θα γίνουν απλά παραρτήματα του γιγαντωμένου ιδιωτικού.

Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα των τελευταίων εξελίξεων στην ΕΕ είναι η στρατιωτικοποίησή της και η μετατροπή της σε μια δύναμη κρατικής βίας και καταστολής.

 

Επομένως βγαίνει λογικά η θέση μας για την ΕΕ. Κατά την γνώμη μας κανένα κίνημα ή πολιτική δύναμη που τοποθετείται κατά των καπιταλιστικών κερδών, κατά του καπιταλισμού γενικότερα δεν μπορεί να θεωρεί μονόδρομο την ΕΕ.

Στο μονόδρομο του κεφαλαίου προβάλλουμε τον λαϊκό μονόδρομο που διασφαλίζει τα λαϊκά δικαιώματα, την ειρήνη, το δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει ποιο κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό σύστημα θέλει.

Όταν πειθαρχείς στην ΕΕ, τότε ο αγώνας σου είναι  ΤΕΛΙΚΑ μάταιος για την αύξηση των μισθών και των συντάξεων με βάση τις ανάγκες σου και την προσφορά σου.

Όταν υπακούεις στην ΕΕ, τότε είσαι άοπλος στον αγώνα για να υπάρχει και να λειτουργεί αποκλειστικά δημόσια σύγχρονη δωρεάν παιδεία και υγεία.

Η αντίσταση, η απειθαρχία, η ανυπακοή είναι ο δρόμος για να μη σου τα πάρουν όλα, για να διεκδικήσεις ό,τι σου ανήκει, για να πάρεις στα χέρια τις τύχες σου.

Οι λαοί της Ευρώπης δεν πρέπει να έχουν ταμπού

Η  αντίσταση –απειθαρχία- ανυπακοή είναι βασική προϋπόθεση για να ανοίξει ο άλλος δρόμος της ενοποίησης της ΕΕ προς όφελος των λαών. Είναι ο διεθνιστικός μονόδρομος για τους λαούς. Οι λαοί της Ευρώπης, αν το αποφασίσουν, μέσα από την πείρα τους μπορούν να αδυνατίσουν την ΕΕ, να την υποσκάψουν.

Όσες περισσότερες χώρες διαλύουν  την συμφωνία με την ΕΕ τόσο αυτή θα αδυνατίζει, θα δυναμώνει ο άλλος δρόμος. Μια τέτοια διαδικασία είναι δυνατή στην Ευρώπη. Θα συνυπάρχουν για μεγαλύτερο ή μικρότερο διάστημα  και οι δύο πόλοι:  Ο ένας της ΕΕ,  ο άλλος των ελεύθερων από αυτή χωρών, που πρέπει να επιδιώξουν τη συγκρότηση μιας μεταξύ τους συνεργασίας εμπορικών, οικονομικών και άλλων σχέσεων, χωρίς βεβαίως αυτές να καταργούν την αυτοτέλεια ευθύνης της κάθε χώρας.

Οι πανηγυρισμοί για την ΕΕ των 25 είναι δικαιολογημένοι για όλους εκείνους που επιδιώκουν την μεγαλύτερη δυνατή ένωση των δυνάμεων του κεφαλαίου και την ελευθερία δράσης εναντίον των εργαζομένων στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, και παγκόσμια. Όντως η διεύρυνση είναι ένα βήμα για την ενδυνάμωση της, που όχι μόνο δεν περιορίζει αλλά αυξάνει τις εσωτερικές αντιθέσεις και αντιφάσεις της.

Η ΕΕ δεν είναι μια ουδέτερη συνεργασία που επιβάλλεται από το γεγονός της γεωγραφικής εγγύτητας, από το γεγονός ότι αποτελεί μια ενιαία ήπειρο.

Πριν το 1989, όταν υπήρχε το σοσιαλιστικό σύστημα η τότε ΕΟΚ ούτε ήθελε να ακούσει για συνεργασία οικονομική, και μάλιστα τότε διακήρυσσαν ότι αυτή θα ήταν σε όφελος των σοσιαλιστικών χωρών με την έννοια ότι τα πλεονεκτήματα θα πήγαιναν σε όλους.

Ονομάτισαν την διεύρυνση της ΕΕ επανένωση της Ευρώπης. Γι’  αυτούς η επανένωση είναι η κυριαρχία απ’ άκρη σε άκρη στην Ευρώπη του καπιταλισμού.

Πριν το 1991 όταν υπήρξε το σοσιαλιστικό σύστημα στην Ευρώπη, ήταν διαιρεμένοι οι λαοί;

Η διαίρεση  που υπήρχε βοηθούσε να μη μπορεί το ευρωπαϊκό κεφάλαιο να εκμεταλλεύεται του λαούς της ανατολικής Ευρώπης, ενώ οι λαοί των χωρών μελών της ΕΕ, της δυτικής Ευρώπης είχαν περισσότερες δυνατότητες απόσπασης κατακτήσεων.

 

Αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ΕΕ συμβάλλει στην ειρήνη και την ασφάλεια των λαών, καταρρίπτει διαιρέσεις και διαχωρισμούς λένε συνειδητά ψέματα.

Οι λαοί μπορούν και πρέπει να νοιώθουν ενωμένοι, να αποτρέπουν το διαίρει και βασίλευε αποκλειστικά και μόνο όταν συναντιώνται σε κοινή δράση και ενότητα για τα κοινά τους συμφέροντα.

Οι λαοί της Ευρώπης θα νοιώσουν πραγματικά ενωμένοι σαν μια γροθιά μόνο όταν συντονίσουν τα βήματα τους στον αγώνα κατά των επιλογών της ΕΕ, στον αγώνα για βαθιές αλλαγές σε βάρος του κεφαλαίου και υπέρ των δικών τους κοινών συμφερόντων.

 

Αποσπάσματα

Από την ομιλία της Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα

σε εκδήλωση παρουσίασης της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές

             Φυσικομαθηματική Σχολή Παν/μίου Αθήνας

                                   3 Μαΐου 2004


Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top