Greek English

:: υπηρεσίες
• RSS/XML Feeds
• Σύνδεσμοι
• Netcast

:: προτάσεις

:: ενημέρωση
• Forums
• Calendar
• Σαν Σήμερα
• Μαγειρική
• Καιρός

:: επικοινωνία
• Αποστολή άρθρου
• Επικοινωνία

:: στηρίξτε μας

SYNC ME @ SYNC
Προσθήκη σε:
Freestuff Bookmarks
Technorati

Βρείτε μας στο Facebook


:: feed
Όλα τα τελευταία άρθρα του Pramnos.net σε RSS
Pramnos.net RSS Feed
Τί είναι αυτό;

:: προτάσεις

:: δημοφιλή άρθρα


στο Web
στο pramnos.net
Αρχή » Αρθρογραφία

Πρωϊνό, είναι αλήθεια το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας;

Υγεία - 21/02/2008

«Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 328 γυναίκες και 97 άνδρες και έδειξε ότι: οι διατροφικές συνήθειες είναι ανάλογες με το βαθμό παχυσαρκίας του ατόμου. Ειδικότερα βρέθηκε ότι στα άτομα με 3ο βαθμό παχυσαρκίας (με πάρα πολύ παραπάνω βάρος από το κανονικό) το 70,6% δεν έτρωγε πρωινό, ενώ στα άτομα με κανονικό βάρος (το πολύ 2-3 κιλά παραπάνω) το 59,5% έτρωγε πρωινό.

Πρωϊνό, είναι αλήθεια το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας;

Πρωϊνό, είναι αλήθεια το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας;

Δεν μπορείτε ίσως να φανταστείτε πόσο σπουδαίο ρόλο παίζουν οι διατροφικές συνήθειες που αναπτύσσει κάποιος από τη παιδική ακόμα ηλικία στην διαμόρφωση του σωματικού του βάρους αλλά και κατ' επέκταση στην υγεία του.
Ας δούμε από κοντά τα αποτελέσματα μίας έρευνας που παρουσίασε ο Διατροφολόγος Βαγγέλης Ζουμπανέας στο 2ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής το Σεπτέμβριο του 1993 στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
«Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 328 γυναίκες και 97 άνδρες και έδειξε ότι: οι διατροφικές συνήθειες είναι ανάλογες με το βαθμό παχυσαρκίας του ατόμου. Ειδικότερα βρέθηκε ότι στα άτομα με 3ο βαθμό παχυσαρκίας (με πάρα πολύ παραπάνω βάρος από το κανονικό) το 70,6% δεν έτρωγε πρωινό, ενώ στα άτομα με κανονικό βάρος (το πολύ 2-3 κιλά παραπάνω) το 59,5% έτρωγε πρωινό.
Το εκπληκτικό είναι ότι τα άτομα με κανονικό σωματικό βάρος σε ποσοστό 56,1% έτρωγαν μεταξύ των δύο κύριων γευμάτων κάτι, (φρούτο ή κάτι από το σπίτι), ενώ τα άτομα με 3ο βαθμό παχυσαρκίας σε ποσοστό 70,6% έτρωγαν κάτι που αγόραζαν από έξω και που πολλές φορές ήταν πατατάκια, γλυκά, αρτοπαρασκευάσματα, τοστ κλπ. Αυτό όμως που σίγουρα προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός ότι το 66,9% των ατόμων με κανονικό βάρος, που έτρωγαν και κάτι ενδιάμεσα των γευμάτων, δηλώνουν ότι τρώνε λιγότερη ποσότητα φαγητού το βράδυ από το μεσημέρι. Αντίθετα άτομα με 3ο βαθμό παχυσαρκίας, που έτρωγαν και κάτι ενδιάμεσα των γευμάτων, σε ποσοστό 64,7% δηλώνουν ότι τρώνε την ίδια ποσότητα μεσημέρι και βράδυ. Μάλιστα υπάρχει ένα 23,5% που δηλώνει ότι τρώει παραπάνω το βράδυ από το μεσημέρι.»
Όλα αυτά τα νούμερα φανερώνουν μερικές μικρές πολύτιμες και χρήσιμες αλήθειες σε όποιον προσπαθεί να μειώσει και να διατηρήσει σταθερό το βάρος του. Από την μία πλευρά υπάρχει το πρόγραμμα διατροφής και από την άλλη υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που χτίζουν ένα σωστό τρόπο διατροφής που πλέον ακολουθείται για το υπόλοιπο της ζωής και εξασφαλίζει διατήρηση του σωματικού βάρους αλλά και σωστή διατροφή.

Ας δούμε μαζί λοιπόν ορισμένα βασικά ερωτήματα, που ταλανίζουν σήμερα την καθημερινότητα, κάποιου που θέλει να είναι κοντά στην υγιεινή λογική διατροφής:
* Ακολουθείτε το πρόγραμμά διαχείρισης βάρους που σας ταιριάζει; Το να βρείτε ένα πρόγραμμα που είναι τέλειο μόνο για εσάς είναι δύσκολο. Όχι μόνο είναι δύσκολο να εξατομικεύσετε το πρόγραμμα στις δικές σας ιδιαίτερες ανάγκες, αλλά επίσης είναι σημαντικό να έχετε την υποστήριξη που θα σας βοηθήσει να το τηρήσετε.
* Μήπως στερείτε από το σώμα σας βασικά θρεπτικά συστατικά; Οι δίαιτες με χαμηλές θερμίδες συχνά στερούν από το σώμα βασικά θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες, που με τη σειρά τους σας κάνουν να νιώθετε κουρασμένοι και χωρίς ενεργητικότητα. Αυτό ΔΕΝ είναι καλό όταν έχετε ένα στόχο!
* Μήπως η διατροφή που ακολουθείτε σας αφήνει πεινασμένους, με αποτέλεσμα να επιθυμείτε ανθυγιεινά φαγητά; Σε πολλές περιπτώσεις αυτό ισχύει, γι’ αυτό ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτείνες είναι παραίτητο για να σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο και να μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό των σνακ ανάμεσα στα γεύματα.

Θέλω να εξηγήσω λοιπόν γιατί ένα Θρεπτικό πρωτεινούχο ρόφημα, μπορεί να χαρακτηριστεί «υγιεινό γεύμα.
«Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαικής Ένωσης, όλα τα θρεπτικά πρωτεινούχα ροφήματα, περιέχουν επαρκείς ποσότητες πρωτεινών, υδατανθράκων, λιπαρών και θρεπτικών συστατικών και περιορισμένες ποσότητες αλατιού και ζάχαρης, ώστε να καλύπτουν τα κριτήρια της «αντικατάστασης γεύματος».

Ο χαρακτηρισμός του πρωτεινούχου ροφήματος, ως αντικατάσταση γεύματος για υγιεινή-ισορροπημένη διατροφή ή/και έλεγχο βάρους, ανοίγει τις πόρτες σε ανθρώπους που επιθυμούν να διαχειριστούν το βάρος τους, καθώς επίσης και σε εκείνους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το θρεπτικό πρωτεινούχο ρόφημα ως ένα βολικό, ισορροπημένο, εύκολο γεύμα, χωρίς να «φορτώνουν» τον οργανισμό τους με περιττά λίπη ή θερμίδες!

Είναι σημαντικό για μας να σας τονίσουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια τα οποία να μεταμορφώνουν ένα άτομο από παχύσαρκο σε αδύνατο. Απαιτείται προσπάθεια, προγραμματισμός και κόπος για να μπορέσει κανείς να καταφέρει να μειώσει το βάρος του αλλά και να το διατηρήσει! Πάνω από όλα ψυχική και συναισθηματική διάθεση, κοινώς ΘΕΛΗΣΗ!

Καλή σας Επιτυχία!

Για την ARCTIUM O.E. – ΥΓΕΙΑ * ΔΙΑΤΡΟΦΗ * ΟΜΟΡΦΙΑ

Απόστολος Ξέστερνος & Ελένη Μαυροειδή
Δρίσκου 1 & Λεωφ. Γαλατσίου 76 * Γαλάτσι * Αθήνα
Τηλ.: 210 – 20 10 960 / 6945 – 41 99 55

Φωτογραφία: charles chan.
Tags: έρευνα, πρωινό, διατροφή.
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top)
© 2002 - 2009, Pramnos Hosting
Powered by PramnosCMS
W3C Valid XHTML - W3C Valid CSS
Όροι χρήσης . Χρήστες . Επικοινωνία . Sitemap . Σχετικά . Top