Η Βενεζουέλα υιοθετεί το Linux και γενικότερα το ελεύθερο λογισμικό
Τεχνολογία » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Linux - 09/12/2004Όχι μόνο στις κρατικές υπηρεσίες αλλά και στα σχολεία :)) 380.000 σχολικοί υπολογιστές θα εξοπλιστούν με linux και ανοιχτό/ελεύθερο λογισμικό, στο οποίο θα εκπαιδευτούν εκατομμύρια μαθητές.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προχωράει ταχύτατα προς την υιοθέτηση του ανοιχτού/ελεύθερου λογισμικού. Πέραν του ότι ετοιμάζεται σχετική νομοθεσία, που θα προωθεί την χρησιμοποίησή του, διάφορα projects έχουν ήδη ανακοινωθεί και αρχίζουν να υλοποιούνται.
Τα καινούργια δημόσια "internet access points", που προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση στο internet σε διάφορα σημεία των πόλεων της Βενεζουέλας, τρέχουν μόνο ελεύθερο λογισμικό, ενώ στα παλαιότερα τα windows και το λοιπό ιδιοκτησιακό λογισμικό τρώει ...uninstall.
Στην πόλη της Mérida, τον περασμένο Νοέμβρη, έγιναν τα εγκαίνια της Βενεζουελανής Ακαδημίας Ανοιχτού Λογισμικού, του οποίου αποστολή είναι η προώθηση του ανοιχτού/ελεύθερου λογισμικού αλλά και η συμβολή στην ανάπτυξή του.
Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εγκαταστήσει ανοιχτό/ελεύθερο λογισμικό σε καθέναν από τους 380.000 υπολογιστές που σκοπεύει να τοποθετήσει στα σχολεία της χώρας. Το ιδιόκτητο (proprietary) λογισμικό θα χρησιμοποιείται σαν εξαίρεση, μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αξιόλογη εναλλακτική λύση ανοιχτού/ελεύθερου λογισμικού.
Το Υπουργείο Παιδείας εξοικονόμησε ήδη 2 εκ. δολάρια την περασμένη χρονιά, χρησιμοποιώντας ελεύθερο λογισμικό για τη μηχανοργάνωσή του. Για τον εξοπλισμό με λογισμικό των 380.000 υπολογιστών θα εξοικονομηθούν περίπου 400 εκ δολάρια, που αλλιώς θα πληρώνονταν στις εταιρείες για τις άδειες χρήσης και τα πνευματικά δικαιώματα. Σκοπός είναι τα λεφτά αυτά να δοθούν για την κάλυψη (πραγματικών) εκπαιδευτικών αναγκών.
Ανάλογες εξαγγελίες έχει κάνει η κρατική επιχείρηση πετρελαίου (PDVSA), η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι, με αφετηρία αυτόν τον Δεκέμβρη, "…θα χρησιμοποιούμε ανοιχτό λογισμικό όπου είναι δυνατό και ιδιόκτητο μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο κάτι τέτοιο". Σε ανάλογη κατεύθυνση κινούνται όλα τα υπουργεία και οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες.
Επιπλέον, κλιμάκια του Υπουργείου Επιστημών και Τεχνολογίας πραγματοποιούν περιοδεία τη χώρα, οργανώνοντας σεμινάρια χρήσης και γενικότερα προωθώντας το ελεύθερο λογισμικό.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες "[η επιλογή αυτή] ακολουθεί την αρχή της εθνικής επιστημονικής ανεξαρτησίας, έτσι ώστε να μην εξαρτόμαστε από λογισμικό που ανήκει σε ιδιωτικά συμφέροντα. Αν η γνώση δεν έχει ιδιοκτήτες, τότε η πνευματική ιδιοκτησία είναι μια παγίδα που έχει στήσει ο νεοφιλελευθερισμός". Οι δηλώσεις αυτές έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν ο Τσάβες ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να καταθέσει νόμο που θα προωθεί το ανοιχτό/ελεύθερο λογισμικό.
Ενώ και άλλες κυβερνήσεις (κυρίως στην Ασία) έχουν προτιμήσει το ελεύθερο λογισμικό για της δημόσιες υπηρεσίες τους, με βασικό γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων, η πρωτοβουλία της Βενεζουέλας ξεπερνάει σε έκταση και κυρίως σε πολιτικό σκεπτικό οποιοδήποτε προηγούμενο.
Οι μεγάλες εταιρίες παραγωγής ιδιόκτητου λογισμικού, όπως η Microsoft, προσπαθούν να αναχαιτίσουν την εξέλιξη αυτή. Τον περασμένο Νοέμβρη, η Πρωτοβουλία για την Επιλογή στο Λογισμικό, μια συμμαχία που υποστηρίζεται από γίγαντες σαν τη Microsoft και την Intel, έστειλε ένα γράμμα στον Υπουργό Επιστημών και Τεχνολογίας, προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μην υιοθετήσει το ανοιχτό/ελεύθερο λογισμικό:
"Χαιρετίζουμε τις πολιτικές της κυβέρνησης προς την κοινωνική ενσωμάτωση και την άμβλυνση του ψηφιακού χάσματος....αλλά θεωρούμε ότι με την αποκλειστική υιοθέτηση του ανοιχτού λογισμικού, η κυβέρνηση κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση", έγραφε το γράμμα.
Η Microsoft έχει καταφέρει να πείσει αρκετές δημόσιες υπηρεσίες να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό της, κάνοντας ειδικές προσφορές και δίνοντας κίνητρα. Τον περασμένο χρόνο δώρισε εκατοντάδες άδειες χρήσης των προϊόντων της στα Υπουργεία Εκπαίδευσης και Επιστημών/Τεχνολογίας, υπογράφοντας μαζί τους συμφωνίες συνεργασίας.
Οι εξαγγελίες του Τσάβες υποβαθμίζουν σημαντικά τις συμφωνίες αυτές. Η μετάβαση στο ανοιχτό/ελεύθερο λογισμικό δεν θα είναι εύκολη, καθώς τόσο η μαζική τεχνική εκπαίδευση που απαιτείται, όσο και οι προσπάθειες των εταιρειών να εμποδίσουν την εξέλιξη αυτή, προμηνύουν μία μακρόχρονη μάχη για τον έλεγχο της πληροφορίας στη Βενεζουέλα. Σε μια χώρα όπου ο πόλεμος για τον έλεγχο του πετρελαίου της έχει οδηγήσει ήδη σε ένα (αποτυχημένο) πραξικόπημα το 2002 και μια απεργία-βιομηχανικό σαμποτάζ το 2003.
www.venezuelanalysis.com/news.php?newsno=1439
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top) |