Καταδίκη μελών παγκοσμίου κυκλώματος πειρατείας μέσω ίντερνετ
Ειδήσεις » Κόσμος - 12/05/2005Η Business Software Alliance (BSA) συνεχάρη τη βρετανική υπηρεσία δίωξης εγκλημάτων υψηλής τεχνολογίας (National Hi-Tech Crime Unit) για την επιτυχή έρευνα που οδήγησε στον εντοπισμό και τη φυλάκιση τεσσάρων μελών του παγκόσμιου κυκλώματος πειρατείας λογισμικού με την επωνυμία ‘DrinkorDie’.
Μεταξύ των τεσσάρων μελών της ομάδας ‘DrinkorDie’, που καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης μέχρι δυόμισι χρόνων από το δικαστήριο του Λονδίνου περιλαμβάνεται και ένας πρώην Διευθυντής Πληροφορικής σε πολυεθνική τράπεζα.
Η καταδικαστική απόφαση επισφραγίζει μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς επιχειρήσεις ενάντια στη διαδικτυακή πειρατεία, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2000 και οδήγησε στην έκδοση περισσότερων από 70 ενταλμάτων σε Αυστραλία, Βρετανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία και ΗΠΑ. Οι μέχρι στιγμής έρευνες είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή ποινών φυλάκισης έως και 46 μηνών στην Αυστραλία, τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και, προσφάτως, στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των βρετανικών διωκτικών αρχών, «παρόλο που κίνητρο των μελών του ‘Drinkordie’ ήταν η πρόκληση του να αποκωδικοποιούν γρήγορα το νέο λογισμικό και όχι το κέρδος, και παρά το ότι οι ίδιοι αντιμετώπιζαν τη δραστηριότητα τους ως χόμπυ, η δράση τους είχε σημαντικές επιπτώσεις για τις εταιρείες λογισμικού. Η σπείρα όχι μόνο διέθετε παράνομο λογισμικό στο Διαδίκτυο, αλλά το υλικό αυτό αποτέλεσε την πρώτη ύλη άλλων εγκληματικών ομάδων με σκοπό το παράνομο κέρδος.
H Beth Scott, Αντιπρόεδρος της BSA για την Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική, σχολίασε: «Το κύκλωμα Drinkordie συνέβαλε στη δημιουργία μιας μαύρης αγοράς λογισμικού αξίας εκατομμυρίων λιρών. Οι εμπλεκόμενοι δεν ήταν αφελείς έφηβοι hackers, αλλά ενήλικες με φαινομενικά υπεύθυνες θέσεις εργασίας. Το να οδηγείται κάποιος στη φυλακή σε καμία περίπτωση δεν μας χαροποιεί, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε το επιχείρημά τους ότι δήθεν πρόκειται για ένα ‘έγκλημα χωρίς θύματα’ - οι πράξεις τους συνέβαλαν σημαντικά στο πρόβλημα της πειρατείας, το οποίο επηρεάζει την αγορά εργασίας, την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές που έχουν όφελος από την καινοτομία.»
Η παραβίαση του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα αποτελεί σημαντικό πλήγμα για όλους τους δημιουργικούς κλάδους. Πρόσφατη έρευνα της IDC διαπίστωσε ότι το 29% του λογισμικού που χρησιμοποιείται στη Βρετανία είναι πειρατικό (63% στην Ελλάδα).
Όπως δήλωσε αρμόδιο στέλεχος των βρετανικών αστυνομικών αρχών, «αυτή η υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια τις διαφορετικές μορφές της πειρατείας μέσω Ίντερνετ. Μερικοί από τους συλληφθέντες ήταν επιτυχημένοι υπάλληλοι επιχειρήσεων την ημέρα και μέλη του κυκλώματος ‘DrinkorDie’ τη νύχτα. Σε παγκόσμιο επίπεδο η έρευνα εντόπισε μέλη που ήταν στελέχη επιχειρήσεων, διαχειριστές συστημάτων πληροφορικής, φοιτητές, ακόμη και κρατικοί υπάλληλοι.»
Η υπόθεση αναδεικνύει, επίσης, την ανάγκη για υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις αποτελεσματικών πολιτικών διαχείρισης δικτύων και λογισμικού, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι δεν χρησιμοποιούν τα εταιρικά δίκτυα για παράνομες δραστηριότητες, όπως συνέβη στην συγκεκριμένη περίπτωση.
H Beth Scott συμπλήρωσε: «Αυτή είναι μία ακόμη υπόθεση που αποδεικνύει το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσουν οι οργανωμένες σπείρες πειρατείας στους δημιουργικούς κλάδους της Ευρώπης. Αποτρεπτικά μέτρα, όπως η πρόβλεψη ποινών, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες εκπαίδευσης, παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της πειρατείας.»
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top) |