Όχι στις πατέντες λογισμικού!
Διάφορα άρθρα » Ανακοινώσεις - 05/07/2005Στις 6 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει την τελευταία ευκαιρία να εμποδίσει την πρόταση οδηγίας για τις Πατέντες Λογισμικού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αν η πρόταση γίνει δεκτή, η Ευρωπαϊκή Οικονομία θα δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα σε όφελος των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Ο ανταγωνισμός θα μειωθεί και το κόστος του λογισμικού θα αυξηθεί δραματικά.
Η επιστημονική έρευνα θα οπισθοδρομήσει καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πατέντες από ΗΠΑ και Ιαπωνία θα επιβληθούν στην Ευρώπη. Η στρατηγική της Ευρώπης να πρωταγωνιστήσει στις τεχνολογικές εξελίξεις θα καταρρεύσει. Η συμμετοχή στην Κοινωνία της Πληροφορίας θα γίνει άπιαστο όνειρο για την πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών..
Η ευρωπαϊκή προοπτική κινδυνεύει πολύ περισσότερο από την προτεινόμενη οδηγία παρά από την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος καθώς οδηγεί σε μια τεχνολογικά υποδουλωμένη Ευρώπη, στην οποία η καινοτομία, ο ανταγωνισμός, η έρευνα και η ανάπτυξη λογισμικού θα ασφυκτιούν από τον έλεγχο γιγαντιαίων αμερικανικών και ιαπωνικών επιχειρήσεων με χαρτοφυλάκια εκατοντάδων χιλιάδων ήδη κατοχυρωμένων πατεντών λογισμικού.
Οι Έλληνες ευρωβουλευτές καλούνται να απορρίψουν την προτεινόμενη οδηγία επιμένοντας στην αρχική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου 2003, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τα συμφέροντα των ευρωπαίων πολιτών.
Επιπλέον, είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν αυτή τη στάση από το ίδιο το Σύνταγμα της Ελλάδας το οποίο, στο άρθρο 5Α, ρητά αναφέρει ότι: «Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19.]» Η προτεινόμενη οδηγία, με τους νομικούς φραγμούς που θα επιβάλει στη παραγωγή, ανταλλαγή και διάδοση των πληροφοριών που διακινούνται ηλεκτρονικά, πλήττει το δικαίωμα συμμετοχής των πολιτών στην Κοινωνία της Πληροφορίας χωρίς οι φραγμοί αυτοί να εμπίπτουν στις εγγυήσεις των άρθρων 9, 9Α και 19.
Ζητούμε, λοιπόν, από τους έλληνες ευρωβουλευτές να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και να προστατεύσουν το μέλλον μας, υποστηρίζοντας σθεναρά την αρχική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι πατέντες λογισμικού δεν επιδέχονται διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Οι πατέντες λογισμικού στην Ευρώπη
Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ή στην καθομιλουμένη πατέντα, λέγεται το δικαίωμα να μονοπωλεί κάποιος μια εφεύρεση. Ο εφευρέτης υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια δημόσια υπηρεσία, η οποία αξιολογεί την εφεύρεση για να δει αν είναι όντως εφεύρεση, καινοτόμος, μη εμφανής, και βιομηχανικά εφαρμόσιμη, και του χορηγεί το δικαίωμα να έχει την αποκλειστική εκμετάλλευση επί 20 χρόνια.
Στην Ευρώπη η βασική νομοθεσία για τις πατέντες είναι η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (European Patent Convention), 1973. Στο άρθρο 52, η Συνθήκη αναφέρει ρητά πως ανακαλύψεις, επιστημονικές θεωρίες, μαθηματικές μέθοδοι, κανόνες, μέθοδοι σκέψης και εργασίας, και προγράμματα υπολογιστών, δεν είναι εφευρέσεις, και επομένως δεν είναι δυνατό να δεσμεύονται από πατέντες. Ο νομοθέτης είχε λόγο που αποφάσισε έτσι: ενώ παραδοσιακά οι πατέντες ήταν για φυσικές κατασκευές, οι πατέντες λογισμικού καλύπτουν αφηρημένες ιδέες. Αντί να πατεντάρουμε μια συγκεκριμένη ποντικοπαγίδα, πατεντάρουμε οποιαδήποτε «μέθοδο αιχμαλωτισμού θηλαστικών» ή «μέθοδο αιχμαλωτισμού δεδομένων σε προσομοιωμένο περιβάλλον».
Ο προγραμματισμός υπολογιστή μοιάζει με το γράψιμο μουσικών έργων. Όταν ο προγραμματιστής γράφει λογισμικό, αναμιγνύει χιλιάδες ιδέες(κανόνες υπολογισμού, δηλαδή αλγορίθμους) σ' ένα έργο που προστατεύεται από copyright. Συνήθως αρκετές από τις ιδέες του προγραμματιστή είναι καινούργιες και, σύμφωνα με τα αναπόφευκτα χαμηλά standard του συστήματος πατεντών, μη εμφανείς. Αν όλες αυτές οι ιδέες πατεντάρονται, τότε μπορεί να είναι αδύνατο να γραφτεί λογισμικό που να μην παραβιάζει σημαντικό πλήθος από αυτές. Το αποτέλεσμα είναι οι προγραμματιστές να κινδυνεύουν συνεχώς να γίνουν θύματα εκβιασμού εταιρειών που κατέχουν πολλές πατέντες.
Ιστοσελίδα: Εισαγωγή στις πατέντες λογισμικού
Ιστοσελίδα: Ψηφίστε ενάντια στις πατέντες λογισμικού!
Αναδημοσίευση από το insomnia.gr
Προσθήκη άρθρου σε: Freestuff | Del.icio.us | | | | ForaCamp (top) |